G20: Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 11:51
UPD:15/10/2011 00:02

Τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα αναζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G20, που συναντώνται σήμερα και αύριο στο Παρίσι.

Τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα αναζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20, που συναντώνται σήμερα και αύριο στο Παρίσι.

Τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, εντείνονται οι ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς και σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Χθες, η Ισπανία είδε άλλον έναν οίκο να υποβαθμίζει την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε AA- από AA, με αρνητικές προοπτικές, μια εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch.

Η S&P επικαλείται, μεταξύ άλλων, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, την πιστωτική στενότητα και το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα στη χώρα. Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι στις προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας λόγω της υψηλής ανεργίας, των δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών, των υψηλών επιπέδων του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και της πιθανής επιβράδυνσης των οικονομιών των εμπορικών εταίρων της χώρας.

Νωρίτερα ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών UBS Lloyd's και Royal Bank of Scotland, ενώ είχε θέσει Barclays Bank, BNP Paribas Credit Suisse Deutsche Bank και Societe Generale σε καθεστώς παρακολούθησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της συνόδου κορυφής των χωρών του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες.

Σε πρόσφατη επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ και Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τόνιζαν πως «η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στις Κάννες», ωστόσο τη σύνοδο θα πρέπει να απασχολήσουν και οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη οι ΗΠΑ και οι αναδυόμενες οικονομίες.

«Η εκτίμηση των εταίρων μας στο G20 είναι ότι εάν η Ευρώπη δεν επιλύσει την κρίση χρέους θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες», ανέφεραν στην επιστολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα