Νέα κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν έχει στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο διαπραγμάτευσης το μοντέλο διάσωσης και τις αλλαγές που συστήνει ο διεθνής οργανισμός.
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, προηγήθηκαν συνομιλίες του ΥΠΟΙΚ με τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση αυτή «συζητήθηκε το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ».
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, το ΔΝΤ αναμένεται να κρατήσει αμείλικτη στάση ως προς τον τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή, με σημεία τριβής τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού για τις συντάξεις, τη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και την απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο.
Β. Σόιμπλε: Προϋπόθεση για τη στήριξη νέα σκληρά μέτρα
Εμμένει στη σκληρή του στάση το Βερολίνο, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόβγκανγκ Σόιμπλε να προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη ανυπακοή της Ελλάδας σε όσα προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας που θα της υποδείξει ΕΕ - ΔΝΤ, απειλεί τη συμφωνία για στήριξή της http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807264 .
Η Ελλάδα οφείλει να συμφωνήσει στη λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, προτού λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, τόνισε ο Σόιμπλε.
Σε δηλώσεις του σε εφημερίδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Γερμανία έχουν καταλήξει σε τελική απόφαση για την παροχή βοήθειας, σημαίνει πως η απάντηση μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική».
«Αυτό εξαρτάται ολοκληρωτικα από το κατά πόσο η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να τηρεί το αυστηρό σχέδιο σωτηρίας που προωθείται», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το έκανα σαφές στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών».
Σύμφωνα με το Γερμανό ΥΠΟΙΚ ένα αυστηρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας είναι αναπόφευκτο για τα επόμενα χρόνια και αποτελεί βασική προϋπόθεση, για την έγκριση από τη Γερμανία και την ΕΕ της οικονομικής στήριξης που έχει ζήτησει η Ελλάδα.
Λαγκάρντ: Χρειάζεται αυστηρότητα απέναντι στην Ελλάδα
Η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, ωστόσο η νομισματική ένωση θα πρέπει στο εξής να είναι αυστηρότερη με τα μέλη της, εάν θέλει να αποφύγει μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
«Επιδιώκουμε τη σταθερότητα, ωστόσο αυτό δεν μας αποτρέπει να είμαστε αυστηροί, θα χρειαστεί να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα αποτελέσματα», δήλωσε η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την εφημερίδα «Journal du Dimanche».
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δε σεβάστηκε τη δέσμευσή της ως χώρα της ευρωζώνης και υπογράμμισε πως «θα χρειαστούμε αυστηρότερους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσουμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».
Αναφερόμενη στην απόφαση στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, η Λαγκάρντ έκανε λόγο για «ένα κοκτέηλ παραχωρήσεων και άκρας αυστηρότητας».
Ολι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός
Από την πλευρά του ο επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε το Σάββατο την εκτίμηση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος προς ενεργοποίηση στις αρχές Μαΐου.
Διευκρίνισε βέβαια πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έρθει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων στα μέλη της ευρωζώνης.
Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ακόμη ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012).