Β. Σόιμπλε: Προϋπόθεση για τη στήριξη νέα σκληρά μέτρα

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010 12:03
UPD:17:47
A- A A+

Η Ελλάδα οφείλει να συμφωνήσει στη λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, προτού λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προειδοποίησε ότι μία ενδεχόμενη ανυπακοή της, θα απειλούσε την επερχόμενη στήριξη που έχει συμφωνηθεί.

Σε δηλώσεις του σε εφημερίδα, ο Σόιμπλε υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Γερμανία έχουν καταλήξει σε τελική απόφαση για την παροχή βοήθειας, σημαίνει πως η απάντηση μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική».

«Αυτό εξαρτάται ολοκληρωτικα από το κατά πόσο η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να τηρεί το πρόγραμμα περικοπής δαπανών που έχει ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το έκανα σαφές στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών».

Σύμφωνα με το Γερμανό ΥΠΟΙΚ ένα αυστηρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας είναι αναπόφευκτο για τα επόμενα χρόνια και αποτελεί βασική προϋπόθεση, για την έγκριση από τη Γερμανία και την ΕΕ της οικονομικής στήριξης που έχει ζήτησει η Ελλάδα.

Πάντως, ο Σόιμπλε έκανε σαφές ότι η Γερμανία οφείλει να είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος της ευρωζώνης.

«Προασπίζουμε τη σταθερότητα του ευρώ, καθώς εντέλει η Γερμανία οφελείται από το νόμισμα περισσότερο από όλους του υπόλοιπους», τόνισε και κατέληξε:

«Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν αποτελεί διασπάθιση των χρημάτων των φορολογούμενων, αλλά μια κίνηση που βασίζεται στα θεμελιώδη γερμανικά συμφέροντα».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς