Iρλανδία: Επιβεβαιώνει «διεθνείς επαφές»

Διαψεύδει τα περί βοήθειας
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 12:55
UPD:20:37
REUTERS

Η Ιρλανδία διέψευσε εκ νέου ότι βρίσκεται σε απευθείας διαπραγματεύσεις για πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, αλλά επιβεβαίωσε τη διενέργεια «συνεχών συνομιλιών». Την ίδια στιγμή, τα διεθνή ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταδίδουν πληροφορίες για την πραγματοποίηση συνομιλιών για πακέτο διάσωσης.

«Το σενάριο ότι η Ιρλανδία είναι έτοιμη να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ ή έχει ανάγκη από πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εσφαλμένο, αλλά εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Ντικ Ροχ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk.

«Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες για το επίπεδο του χρέους μας αλλά οι υπόνοιες ότι αυτό ισοδυναμεί με προσφυγή στο ΔΝΤ ή στο πακέτο διάσωσης είναι απλώς ανεύθυνες», πρόσθεσε.

Εξάλλου σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών οι ιρλανδικές αρχές πραγματοποιούν «διεθνείς επαφές» για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Οι επαφές σε επίσημο επίπεδο με διεθνείς συναδέλφους μας συνεχίζονται σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές. Η Ιρλανδία δεν έχει διατυπώσει αίτημα για εξωτερική βοήθεια», τόνισε αργά χθες το βράδυ.

Ωστόσο, πηγές της ΕΕ δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για πακέτο διάσωσης και ότι δεν είναι πιθανόν η Ιρλανδία να διαχειρισθεί το χρέος της χωρίς οικονομική υποστήριξη. Το BBC μεταδίδει επίσης ότι το Δουβλίνο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν προτιμότερο να δεχτεί τώρα η Ιρλανδία βοήθεια, παρά να συνεχιστεί η αβεβαιότητα, με το φόβο να επαναληφθεί μία κρίση παρόμοια με της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Irish Independent, ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν είναι πιθανόν να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του αύριο στις Βρυξέλλες την παροχή ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες, στις οποίες έχει ήδη υποσχεθεί τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν τίθεται θέμα ιρλανδικού δημοσιονομικού χρέους, το θέμα που τίθεται είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης», ανέφερε η μη κατονομαζόμενη πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε εάν μπορούσε να απευθυνθούμε στο ταμείο και να πάρουμε χρήματα για τον τραπεζικό τομέα. Ο Λένιχαν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έχει μία ευκαιρία να το συζητήσει. Οι τράπεζες θα το αποπληρώσουν, όχι το κράτος».

Κομισιόν: Καμία πίεση για προσφυγή σε σχέδιο διάσωσης

Η κατάσταση στην Ιρλανδία προκαλεί εντάσεις και ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας παράλληλα ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η χορήγηση βοήθειας προς το Δουβλίνο.

Flash version 9,0 or greater is required

You have no flash plugin installed

Click here to download latest version

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Α. Αλταφάζ για την οικονομία Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Α. Αλταφάζ για την οικονομία Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν εντάσεις στις αγορές ομολόγων, είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τους δημόσιους λογαριασμούς της Ιρλανδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.

«Υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, όμως είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι υφίστανται πιέσεις για να ωθηθεί η Ιρλανδία προς την κατεύθυνση κάποιου μηχανισμού ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Ο Αλταφάζ απάντησε με τις δηλώσεις αυτές σε φήμες που έκαναν λόγο για πιέσεις ευρωπαίων αξιωματούχων επί του Δουβλίνου, ώστε οι ιρλανδικές αρχές να αποδεχθούν μια τέτοια βοήθεια για να επανέλθει η ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ζώνης του ευρώ.

«Είναι αληθεια ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ιρλανδικές αρχές και με μέλη του Eurogroup, πράγμα που είναι απολύτως φυσιολογικό λαμβανομένης υπόψη της σημερινής δημοσιονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και λαμβανομένων υπόψη των εντάσεων στις αγορές», όπου τα επιτόκια για τα ομολογιακά δάνεια της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχουν αυξηθεί πολύ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να πει κανείς ότι οι επαφές αυτές αποτελούν, όπως είδα σε ορισμένα άρθρα του Τύπου, διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης και άλλες υπερβολές αυτού του τύπου», διευκρίνισε.

Γιούνκερ: Ετοιμοι για δράση αν υπάρξει αίτημαΑ

πό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμες να ενεργήσουν «το συντομότερο δυνατό» σε περίπτωση αιτήματος για οικονομική βοήθεια από την Ιρλανδία.

Στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου που διεξάγεται στην Φρανκφούρτη επισήμανε πάντως πως προς το παρόν «το Δουβλίνο δεν έχει υποβάλει αίτημα» τέτοιου είδους, προσθέτοντας πως «δεν επικεντρωνόμαστε σε ένα θεωρητικό αίτημα».

«Η απόφαση θα προέλθει από την ιρλανδική κυβέρνηση. Δεν είμαι σε θέση να κάνω μια δημόσια σύσταση στην Ιρλανδία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Το Δουβλίνο προσπάθησε εκ νέου σήμερα να πείσει ότι η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της παραδεχόμενο ωστόσο ότι «έχει διεθνείς επαφές» σχετικά με την οικονομική της κατάσταση «με αφορμή τις παρούσες συνθήκες στην αγορά».

Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι ζήτησε «μια ξεκάθαρη απάντηση από την Ιρλανδία»: «Ελπίζουμε να δούμε το συντομότερο δυνατό μία ξεκάθαρη απάντηση (από το Δουβλίνο) που θα καθησυχάσει τις αγορές».

Παράλληλα, υπογράμμισε τους κινδύνους πιθανής μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με ασταθή δημοσιονομική κατάσταση, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία.

«Ένα βήμα προς τον καθησυχασμό των αγορών μοιάζει απαραίτητο» σημείωσε και στο περιθώριο οικονομικής συνόδου στη Βιέννη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα