ING IM: Αντιμέτωπες με προβλήματα του παρελθόντος οι κεφαλαιαγορές

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 12:51
UPD:12:53

Με προβλήματα του παρελθόντος και νέες προκλήσεις θα έρθουν και πάλι αντιμέτωπες οι κεφαλαιαγορές το 2011, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Ad van Tiggelen.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα παλιά προβλήματα είναι γνωστά: έλλειψη καταναλωτικής ζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο, υψηλό δημόσιο χρέος και αποπληθωρισμός. Η ισχυρή ανάπτυξη στον αναδυόμενο κόσμο αντισταθμίζει ως ένα βαθμό την κατάσταση, αλλά η ισορροπία μεταξύ των δυτικών οικονομιών και των αναδυομένων είναι εύθραυστη, με απειλές συναλλαγματικών πολέμων και προστατευτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πρόκληση για το 2011 είναι η ενεργοποίηση των καταναλωτών στις δυτικές χώρες, χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια διαδικασία από-μόχλευσης (μείωση δανειακής επιβάρυνσης).

Προς το παρόν, σημειώνει ο Ad van Tiggelen, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στις ενδεχόμενες επιπτώσεις της εν εξελίξει ποσοτικής επέκτασης, δηλαδή της εκτύπωσης χρημάτων για την αγορά κρατικών ομολόγων. Η χρήση της ποσοτικής επέκτασης είναι καινοφανής για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες έχουν εξαντλήσει τις παραδοσιακές μεθόδους και καταφεύγουν σε μη δοκιμασμένες πρακτικές (test-tube economics).

Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING IM Europe, μια από τις παρενέργειες της χρήσης των πειραματικών πρακτικών είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς στους οποίους χρησιμοποιούνται, έχουν την τάση να υιοθετούν μια βραχυπρόθεσμη στάση. «Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη συμπεριφορά των επενδυτών μέσα στο 2010, όπου οι φάσεις μεταξύ φόβου και απληστίας εναλλάσσονταν συχνά.»

«Βλέπουμε μια πιθανότητα κατά 60% ότι το 2011 θα αποτελέσει ένα έτος μεικτής οικονομικής συγκυρίας, κατά το οποίο οι αναδυόμενες αγορές θα εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη και οι αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι σε θέση να αποφεύγουν ένα δεύτερο κύμα ύφεσης. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι δυτικές κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να είναι σε θέση να παράσχουν επαρκή στήριξη στην οικονομία για να διατηρήσουν την ανάπτυξη σε θετικό έδαφος», αναφέρει στο άρθρο του ο Ad van Tiggelen.

«Ωστόσο, αυτό επίσης υπονοεί πως δεν αναμένουμε οι καταναλωτές στη Δύση να είναι σε θέση να αυξήσουν τη δαπάνη τους σε τέτοιο βαθμό που θα τροφοδοτήσει επαρκώς την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει.

Κατά το πιο πιθανό σενάριο της ING IM Europe, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στον ανεπτυγμένο κόσμο θα παραμείνουν χαμηλές, περίπου μεταξύ 2% έως 3%. Αυτό συνεπάγεται μια μέτρια απόδοση, η οποία θα μπορούσε να γίνει σημαντικά υψηλότερη μόνο στο σενάριο μίας δεύτερης ύφεσης συνοδευόμενη από φόβους επερχόμενου αποπληθωρισμού, κατά την οποία οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω του 2% και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα θα κατέγραφαν ικανοποιητική αύξηση των τιμών τους.

Στο μεταξύ, οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να καταστήσουν τις μετοχές όλο και πιο ελκυστικές. Ο αναλυτής της ING IM εκτιμά ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα αποδώσουν (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων), ανάλογα με την προσδοκώμενη αύξηση των εταιρικών κερδών, περίπου κατά 10%.

Τονίζει δε ότι σε ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης, με περιορισμένες αποδόσεις, οι υψηλές εισοδηματικές εισροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα για το 2011. Αυτές δεν μπορούν να βρεθούν μόνο σε μετοχές, αλλά και στην εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, μετοχές real estate και χρεωστικούς τίτλους αναδυομένων αγορών.

«Όλες αυτές οι κατηγορίες κεφαλαίου εξακολουθούν να προσφέρουν μία ελκυστική ισορροπία μεταξύ κινδύνου και απόδοσης, ακόμα και στο ενδεχόμενο της βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα