ΔΠΔ: Σύλληψη και έκδοση των καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 10:22

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένει από τη Σερβία να συλλάβει και να εκδώσει τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου που παραμένουν ασύλληπτοι, διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Δικαστηρίου της Χάγης, κ. Σερζ Μπραμέρζ, στη σερβική ηγεσία, με την οποία συναντήθηκε χθες, στο Βελιγράδι.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του προέδρου της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, αναφέρεται- μεταξύ άλλων- ότι η Σερβία θέλει να ολοκληρώσει τη συνεργασία με τη Χάγη και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Τάντιτς - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον κ. Μπράμερζ για την αθώωση του Ραμούς Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου και πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου» από το ΔΠΔ, λέγοντας πως πρόκειται για μια άδικη απόφαση, την οποία θα πρέπει να εφεσιβάλλει η Γενική Εισαγγελία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπραμέρζ αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ΔΠΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της Χάγης για αθώωση του εγκληματία πολέμου Ραμούς Χαραντινάι εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του Δικαστηρίου».

Η Σερβία, τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα, έχει παράσχει επαρκέστατες αποδείξεις για τα εγκλήματα του Χαραντινάι, βάσει των οποίων «κάθε πραγματικό δικαστήριο θα τον καταδίκαζε».

«Δεδομένου ότι το Δικαστήριο της Χάγης- πρόσθεσε ο απερχόμενος Σέρβος πρωθυπουργός- αθώωσε τον Ραμούς Χαραντινάι, η Σερβία έχει το δικαίωμα να ζητήσει επαλήθευση της ικανότητας του Δικαστηρίου αυτού να διεξάγει δίκες».

Ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Χάγη, Ρασίμ Λιάγιτς, τον αρμόδιο για εγκλήματα πολέμου εισαγγελέα, Βλαντίμιρ Βούκσεβιτς κα μέλη της εθνικής ομάδας δράσης για τη συνεργασία με το ΔΠΔ.

Σήμερα, ο κ. Μπραμέρζ αναμένεται να συναντηθεί με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα