«Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό από τον Λ. Παπαδήμο

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 10:51

Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ στην Ευρωζώνη παραμένει επαρκής και ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού κλιμακώνεται, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

Μιλώντας την Παρασκευή σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Φιλαδέλφεια, των ΗΠΑ, ο Έλληνας τραπεζίτης υπογράμμισε ότι «διαβλέπει αυξημένους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών» και πρόσθεσε: «Όλα τα μεγέθη που απεικονίζουν τη ρευστότητα δείχνουν ότι αυτή είναι ευμεγέθης και ο υψηλός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στηρίζει την εκτίμηση ότι οι μεσο-μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών κλιμακώνονται».

Οι επισημάνσεις εκ μέρους του Νο2 στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδεχομένως ενισχύουν τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται αυτή την περίοδο, στις αγορές, για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ήδη, λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε στείλει το σχετικό «μήνυμα» στις αγορές για το ότι η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει αυστηρότερη πιστωτική πολιτική. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/19/1121258.htm

Tόνωση της ανάπτυξης

Ο κ. Παπαδήμος στην ομιλία του είπε επίσης ότι το χαμηλότερο επίπεδο επιτοκίων είχε συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει σ' αυτήν. «Πιστεύουμε πως το ιστορικά χαμηλό επίπεδο επιτοκίων στήριξε την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα θα γίνονται ολοένα και πιο ορατά με την πάροδο του χρόνου» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο γ' τρίμηνο του 2005 υπήρξε «ενθαρρυντικό σημάδι» της περαιτέρω αναπτυξιακής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα πιστεύει πως η επενδυτική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθεί λόγω της ανόδου των εταιρικών κερδών, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητα και της αναδιάρθρωσης των εταιρικών ισολογισμών.

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να είναι ισχυρή. «Το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων, βραχυπροθέσμων και μακροπροθέσμων, θα συνεχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα στην επενδυτική δραστηριότητα» τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα