Καλοκαιρινός «Αρμαγεδδών» στην αγορά, λόγω capital controls

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 10:53
UPD:10:53
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Άνευ προηγουμένου σοκ στην αγορά προκάλεσαν το καλοκαίρι τα capital controls, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, που κάνει λόγο για σημαντική απώλεια τζίρου στο λιανεμπόριο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 

Συγκεκριμένα, το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου, από τα επίπεδα των 10,58 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014, δεν θα ξεπεράσει το 2015 τα 9,25 δισ. ευρώ (μείωση -12,7%).

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε καύσιμα - τρόφιμα τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο του 2015 η ζήτηση για τρόφιμα και καύσιμα ήταν αυξημένη κατά περίπου +25% σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ αντίθετα οι λοιποί κλάδοι του λιανεμπορίου κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά περίπου -75%.

Τον Αύγουστο του 2015 η κατάσταση εξομαλύνθηκε έως έναν βαθμό, καθώς η ζήτηση για τρόφιμα και καύσιμα παρουσίασε άνοδο κατά +5% σε σύγκριση  με την προσδοκώμενη αγοραστική δαπάνη. Οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου εμφάνισαν μία συρρίκνωση του τζίρου τους κατά περίπου -45%.

Οι μεσοσταθμικές μεταβολές στο σύνολο του τριμήνου, το καλοκαίρι του 2015 δείχνουν αύξηση 540 εκ. ευρώ (+8,3%) σε τρόφιμα και καύσιμα και μεγάλη μείωση 1,84 δισ. ευρώ (-45,1%) στους υπόλοιπους κλάδους της εμπορικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερα για την ομάδα της ένδυσης και της υπόδησης οι επιπτώσεις ήταν ακόμη πιο επώδυνες, αφού η εκτίμηση για την πτώση του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο ανήλθε στο -80% και τον Αύγουστο στο -60%.

Αύγουστο και όχι Ιούλιο οι μεγαλύτερες πωλήσεις των εκπτώσεων

Η θερινή εκπτωτική περίοδος για οκτώ στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή, με τη μείωση να ξεπερνά μεσοσταθμικά το -30%, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Για πρώτη φορά στην έρευνα που πραγματοποιεί το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σε επιχειρήσεις για τις θερινές εκπτώσεις, η περίοδος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ παραδοσιακά ήταν το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων δηλαδή μεταξύ 15/7 και τέλος Ιουλίου.

Η παραπάνω αλλαγή είναι απολύτως συμβατή με τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την εύλογη καθυστέρηση της προσαρμογής των καταναλωτών σε κλειστές τράπεζες και τα όρια των capital controls. 

Δεκαπλασιάστηκε η χρήση πιστωτικών καρτών

Επιπλέον, καταγράφηκε στροφή του αγοραστικού κοινού στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις θερινές εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά χρήσης 32% - 36%, επιβεβαιώνουν ότι η χρήση τους δεκαπλασιάστηκε.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα