Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επέμενε να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα, που αποδείχθηκαν σε κάποιο βαθμό χρήσιμα για όποιον τα έλαβε υπόψη:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Τα χρηματιστήρια επηρεάζονται από το Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί μετά την Παρασκευή και όταν δεν είναι καθαρός ο ορίζοντας οι επενδυτές πιέζουν τις τιμές. Σήμερα η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει τις νέες θέσεις εργασίας που είναι συνδεδεμένες με την διάθεση της Fed να περάσει σε πολιτικές σύσφιξης των πλαισίων της ρευστότητας με σταδιακή άνοδο των βασικών της επιτοκίων μετά από 10 χρόνια χαλάρωσης. Οι προοπτικές των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν συμβάλλει στην εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, με πρόσφατες κινήσεις αυτές της αποχώρησης από τις κινεζικές μετοχές και την άτακτη φυγή από τις αγορές των commodities που επηρεάζουν το φρόνημα των επενδυτών.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,1%, υποχωρώντας περίπου 1,5% για την εβδομάδα, επιβαρυμένος από την αδυναμία των μετοχών των ΗΠΑ που υποχωρούν στον απόηχο των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η δυναμική στο ΧΑ άλλαξε χθες, αφού πρώτα χρειάστηκε να χάσουν, ακόμα και την Πέμπτη το 75% της κεφαλαιοποίησης που είχαν στις 29/6, όταν έκλεισε η αγορά. Δεν ήταν ωστόσο μόνο το μέγεθος της βουτιάς που συνέβαλλε στην εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Με τον χρόνο να τρέχει και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να δηλώνει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η κυβέρνηση επιδιώκει και επιθυμεί έως την 11η Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, ώστε το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου για να κυρωθούν στη συνέχεια από τα άλλα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.
Από την πλευρά των εταίρων και ύστερων δανειστών υπάρχει επίσης προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την στήριξη που θα χρειαστεί η Ελλάδα αφού και εκείνοι επίσημα δηλώνουν αισιόδοξοι για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ελληνική πλευρά διατύπωσε και τις θέσεις της σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των προβληματικών δανειοδοτήσεων, οι οποίες βασίστηκαν πάνω στην 180 σελίδων έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Nomura, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελλάδας και παραδόθηκε στους εκπροσώπους των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM.
Οι πιστωτές εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μετά να προσδιοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και πώς αυτό μπορεί να καλυφθεί, με ή χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Τεχνικά λοιπόν αλλά και σε επίπεδο ροής των ειδήσεων ήταν δικαιολογημένη η χθεσινή αντίδραση αλλά δεν είναι βεβαία η συνέχεια στο rebound παρά το ύψος των απωλειών που σχηματίστηκαν σε τρεις και μισή συνεδρίαση.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Υπό το βάρος του κλάδου της βιοτεχνολογίας και των ΜΜΕ οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες χθες, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα οι εισηγμένες για το δεύτερο τρίμηνο του έτους απογοήτευσαν την αγορά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,69% στις 17.419,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,63% στις 5.056,44 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,78% στις 2.083,56 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Michael Kors σημείωσε κέρδη 10,9%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, η εταιρεία αναμένει για το 2015 τα κέρδη ανά μετοχή να κυμανθούν στα 4,40-4,50 δολάρια και τα έσοδα στα 4,7-4,8 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα, η Tesla Motors σημείωσε απώλειες 8,9%, καθώς εμφάνισε ζημίες 61 εκατ. δολαρίων το β' 3μηνο του έτους ή 0,48 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα, κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 1,2 δισ. δολάρια.
Επίσης, η Viacom κατέγραψε απώλειες 14,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της στο γ΄ τρίμηνο χρήσης, διαμορφώθηκαν στα 591 εκατ. δολάρια ή 1,47 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 610 εκατ. δολάρια ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, στο τέλος Ιουλίου, ωστόσο παρέμειναν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας μια σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 270.000 την εβδομάδα μέχρι την 1η Αυγούστου.
ΕΥΡΩΠΗ
Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμων, εξαιτίας των αμφίσημων μηνυμάτων που έρχονται από τα αποτελέσματα β' τριμήνου των εισηγμένων.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,08% στις 6.747 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε πτώση 0,44% στις 11.585 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,09% στις 5.192 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,80% στις 400,70 μονάδες, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας.
Στο ταμπλό, η Zurich Insurance Group σημείωσε απώλειες 4,6%, μετά την αιφνίδια πτώση που κατέγραψε η κερδοφορία της το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 840 εκατ. δολάρια.
Επίσης, απώλειες που ξεπέρασε το 13% σημείωσε η Deutsche Post, καθώς προσώρησε σε μείωση του στόχου για τα κέρδη της το 2015, αφού οι απεργίες κατά το δεύτερο τρίμηνο της κόστισαν 100 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η OCI σημείωσε κέρδη 3,6%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την συγχώνευσή της με την CF Industries Holdings. Εωσότου επιβεβαιωθεί η συμφωνία, η μετοχή βρισκόταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σημαντική ανάκαμψη εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου μόλις 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
ΧΑ
Η τέταρτη συνεδρίαση ήταν ανοδική δικαιώνοντας της χθεσινές επενδυτικές επιλογές
Οι επενδυτές ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα και κίνηση των τιμών των βασικών δεικτών ανοδική. Και μάλιστα ξεκάθαρα ανοδική αφού σήμερα η νευρικότητα είχε μορφή που προκάλεσε διαρκή αναζήτηση του μέγιστου μέρας που δεν σημειώθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι δείκτες βούτηξαν πάλι πτωτικά μετά από ένα ανοδικό 15λεπτο αλλά η κίνηση σε αρνητικό πεδίο για τον 25άρη σταμάτησε γρήγορα ενώ για τον ΓΔ ήταν οριακή η πτώση για δευτερόλεπτα και από τις 10:51 ξεκίνησε μια άνοδος χωρίς πισωγυρίσματα. Ο ΓΔ έφθασε στις 11:31 γύρω από τις 655 μονάδες αλλά ως τις 12:04 είχε πιάσει τις 664. Μετά προχώρησε ως τις 666,86 και έμεινε εκεί ως τις 13:02 αλλά στις 14:09 έπιασε τις 668,64 εγγράφοντας το μέγιστο ημέρας. Έκτοτε, με κίνηση καθοδικής κλίσης υποχώρησε ως τις 658 μονάδες. Οι δείκτες έκλεισαν ψηλότερα από το «ενδοσυνεδριακό» ελάχιστο της τελευταίας ώρας, έχοντας κίνηση σε θετικό πεδίο στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών.
Οι τιμές σήμερα κινήθηκαν πάνω από τα επίπεδα στήριξης που ορίστηκαν από τις συναλλαγές της προηγούμενης συνεδρίασης που χαρακτηρίσαμε ως αναζήτηση επιπέδων στήριξης μετά την αφομοίωση όσων συνέβησαν από τις 26 Ιουνίου και μετά. Μετά τις 16:30, εμφανίστηκαν πιέσεις αλλά στο τελευταίο τρίλεπτο και στις δημοπρασίες σημειώθηκε ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Οι θεσμικοί και σήμερα, στο τέλος της συνεδρίασης οδήγησαν τις περισσότερες (22) μετοχές του 25άρη με κέρδη αλλά οι πτωτικές ήταν λίγες αλλά διακρίθηκαν για το μέγεθός τους, οι ΓΡΙΒ -6,08%, ΦΦΓΚΡΠ -4,55%, και ΜΕΤΚ -1,05%. Οι τίτλοι που κέρδισαν περισσότερο από +9% ήταν μόνο 3 τραπεζικά blue chip και ο ΟΤΕ.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ υποχωρούσε -0,60%, ο CAC είχε μεταβολή -0,43%, με τον FTSE100 σε πτώση -0,05%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν καθοδικές με τον Dow να χάνει -0,53% και τον S&P500 στο -0,62%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,65% και έφθασε στις 666,68 από 643,22 από 659,94 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 197,96 από 188,88 από 194,45 με μεταβολή +4,81%. Οι δημοπρασίες επέφεραν ανοδική αλλαγή των τιμών των τραπεζών του 25άρη και στο ΓΔ, αλλά το αποτέλεσμα της διακύμανσης των τιμών οδήγησε στο να κλείσουν πιο κοντά στο ενδοσυνεδριακό μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. Αφήνοντας θετική κληρονομιά για την επόμενη συνεδρίαση.
Τεχνική ανάλυση
Η εικόνα των συναλλαγών χθες είχε μορφή που προκάλεσε διαρκή αισιοδοξία με εγγραφή του ελάχιστου μέρας στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι δείκτες βούτηξαν πτωτικά πάλι αλλά για λίγο, και κατόπιν κινήθηκαν σταθερά σε θετικό πεδίο. Επιβεβαιώνοντας τη θέση μας πως ξεκίνησε η αναζήτηση επιπέδων στήριξης μετά την αφομοίωση όσων συνέβησαν από τις 26 Ιουνίου και μετά.
Επιμένουμε δε ότι ο 25άρης τεχνικά από την Τετάρτη έδειξε ότι βρέθηκε πάνω στις 185 μονάδες + ή – μερικά δέκατα της μονάδας, θα θεωρήσουμε αυτά τα επίπεδα, στήριξη του 25άρη, ψηφισμένη από το σύνολο των εμπλεκόμενων.
Οι traders όρισαν την τιμή εκκαθάρισης στις 199,00 μονάδες για τη σειρά Αυγούστου και για την επόμενη στις 202,25 όταν ο δείκτης των παραγώγων οδηγήθηκε στις 197,96 μονάδες μια μικρή προ-πορεία για τα ΣΜΕ έναντι του υποκειμένου που υπονοεί προσδοκίες για συσσώρευση.
Σήμερα
Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Παρασκευή, και βρίσκονται σε τροχιά για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, και το δολάριο σημείωσε άνοδο που σημειώθηκε προ της ανακοίνωσης δεδομένων γύρω από τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να ωθήσει την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο.
Οι προοπτικές των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν συμβάλλει στην εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, με πρόσφατες κινήσεις αυτές της αποχώρησης από τις κινεζικές μετοχές και την άτακτη φυγή από τις αγορές των commodities που επηρεάζουν το φρόνημα των επενδυτών.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,1%, υποχωρώντας περίπου 1,5% για την εβδομάδα, επιβαρυμένος από την αδυναμία των μετοχών των ΗΠΑ που υποχωρούν στον απόηχο των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο Nikkei χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,29%, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες που προκάλεσαν επενδυτές που θέλησαν να πάρουν τα κέρδη τους μετά την είδηση πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας της.
Οι επενδυτές ανέμεναν την BOJ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πεποίθησή ότι ο πληθωρισμός θα χτυπήσει το 2% που ήταν στόχος της, χωρίς πρόσθετη νομισματική ώθηση.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα δείξει ότι δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο 223.000 θέσεις εργασίας. Την Πέμπτη, οι αξιώσεις επιδομάτων των ανέργων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και η θετική τάση παρέμεινε άθικτη.
«Η σημερινή έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ενδιαφέρον λόγω των« δεδομένων συντηρούνται »προσέγγιση της πολιτικής της Fed σε ό, τι έχει απομείνει από το 2015,« στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, δήλωσε.
Ο δείκτης MSCI για κόσμο έχει ανέβει κατά 3% αυτό το έτος, ενώ ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών έχει μειωθεί περισσότερο από 6,5%, καθώς οι επενδυτές έχουν αλλάξει τις προτιμήσεις τους.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κάτω από το φως των αγοραίων δυνάμεων
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), όπως αναμενόταν, δεν άλλαξε πολιτική για την ενίσχυση της νομισματικής τόνωσης, αφού αναμένει η οικονομία να κινηθεί προς τα επάνω μετά από την πρόσφατη επιβράδυνση και ο πληθωρισμός να αυξηθεί. Ως εκ τούτου, η BoJ θα διατηρήσει την αύξηση της νομισματικής βάσης στα 80 τρισεκατομμύρια γιεν ή 640 δις δολάρια ετησίως. Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν μικρή πτώση κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, αλλά ο δείκτης Nikkei 225 ανέβηκε υψηλότερα +.0.3% το απόγευμα. Μια σειρά από άλλες ασιατικές αγορές μετοχών κατέγραψαν υποχώρηση - συμπεριλαμβανομένης της αγοράς στην Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία. ΟΙ Κινεζικές μετοχές, από την άλλη πλευρά, καταγράφουν έντονη άνοδο ο Shanghai Composite ανέβηκε +2% κατά τη διάρκεια του πρωινού. Στο μπρεντ η τιμή ανέβηκε ελαφρώς 0,4% τις πρωινές ώρες για να συρθεί πίσω στα 50 δολάρια/ βαρέλι.
Έκθεση της Παρασκευής στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι πιθανό να αποδειχθεί πως χαίρει ακόμη μεγαλύτερου από το σύνηθες ενδιαφέροντος λόγω των δεδομένων που θα επηρεάσουν την προσέγγιση της Fed για την πολιτική της μέσα στο 2015. Αναμένουμε αύξηση 200000 σε μισθοδοσίες (πρόσφατα υποβαθμίστηκε από 250000) , αμετάβλητο το ποσοστό της ανεργίας, και οι μέσες ωριαίες αποδοχές πάνω κατά 2,3% y / y. Μια «business as usual» έκθεση, όμως φαίνεται απίθανο να επιλύσει το ζήτημα αν η Fed την απόφαση για «απογείωση» θα την πάρει για τον Σεπτέμβριο (όπως αναμένουμε) ή θα υπάρξει νεότερη έκδοση.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Με τον χρόνο να τρέχει και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Οπως κατέστη σαφές και στην προχθεσινοβραδινή σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση επιδιώκει και επιθυμεί έως την 11η Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, ώστε το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια να κυρωθούν από τα άλλα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.
Στα 238 εκατ. ευρώ υποχώρησε το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το α’ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2014, το πλεόνασμα είχε ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 1,7 δισ. ευρώ, έναντι 568 εκατ. ευρώ το 2014.
Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο του 2015 στα 4,595 δισ. ευρώ έναντι 4,303 δισ. ευρώ τον Μάιο. Τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ, έναντι 293 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5 εκατ. ευρώ.
Για ικανοποιητική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά έκανε λόγο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα και σημείωσε ότι αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συνεχιστούν έως και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ. ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος την Παρασκευή.
Μειωμένα κατά 34,5% στα 47,2 εκατ. ευρώ - κυρίως λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας EBITDA - ήταν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, ωστόσο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,3%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2008. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, τα ισχυρά έσοδα ήταν αποτέλεσμα κυρίως των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 0,6%, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η κινητή τηλεφωνία Ελλάδας επέδειξε ανθεκτικότητα, καθώς τα έσοδα από υπηρεσίες της Cosmote μειώθηκαν κατά 4,6%, ελαφρώς βελτιωμένα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (α’ τρίμηνο 2015: -4,9%).
Από τις 17 Αυγούστου 2015 τίθενται υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 12.286.065 νέες δωρεάν κοινές ονομαστικές μετοχές της Ιασώ Α.Ε., που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 5.405.868,60 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στις 19/6/2015, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το συνολικό ποσό των 5.405.868,60 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση φορολογηθέντων και μη διανεμηθέντων κερδών της για τις χρήσεις 2010 και 2011, ποσών 3.029.838,02 ευρώ και 2.976.682,97 ευρώ, αντίστοιχα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Επιφυλακτικοί αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοινώνει το Πεκίνο για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εμφανίζονται ξένοι επενδυτές και αναλυτές, εκτιμώντας ότι οι πραγματικοί ρυθμοί είναι οι μισοί, ή ίσως και ακόμα χαμηλότεροι, από αυτούς που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα, αμφισβητούν πως το μέγεθος και οι επιδόσεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μπορεί να μετρηθεί τόσο γρήγορα και με ακρίβεια, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η εκλογή θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, κατόπιν της αποχώρησης του Αλεσάνδρο Προφούμο από τα ηνία της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας. Ο κύριο μέτοχος της τράπεζας έχει υποδείξει τον Μάσσιμο Τονόνι ως τον προτιμητέο νέο επικεφαλής της τράπεζας.
Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα κέρδη της αμερικανικής εφημερίδας New York Times κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2015. Χάρη στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των ψηφιακών συνδρομητών, τα κέρδη ενισχύθηκαν στα 16,4 εκατ. δολάρια έναντι 9,2 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα συνολικά έσοδα των New York Times υποχώρησαν κατά 1,5% καθώς υποχώρησαν στα 382,9 εκατ. από 388,7 εκατ. προηγουμένως.
Στο ιστορικό ρεκόρ -3,0% διαμορφώθηκε ο αποπληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2015, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί για 25ο συνεχόμενο μήνα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα αποπληθωρισμού που έχουν καταγραφεί από το 1960, αφού μέχρι τώρα η υψηλότερη υποχώρηση των τιμών καταναλωτή (-2,9%) είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο 2014. Τον Ιούνιο του 2015 οι τιμές καταναλωτή είχαν μειωθεί κατά 2,4% και τον Ιούλιο του 2014 κατά 0,6%.