Ινδονησία: Αύξηση των επιτοκίων για περιορισμό του πληθωρισμού

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 11:12

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας, η έκτη αύξηση σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης του πληθωρισμού, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας.

Σήμερα η Bank Indonesia αύξησε τα επιτόκια στο 12,75%. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αυξήθηκε στο 18,4% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με πέρυσι και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 1999.

Η Ινδονησία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον περιορισμό του πληθωρισμού, από την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, μετά την ώθηση του νομίσματος της χώρας από τους διεθνείς επενδυτές στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στις 30 Αυγούστου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θα βλάψουν τα οικονομικά της χώρας. Η κυβέρνηση από τότε επέτρεψε στις τιμές της βενζίνης να υπερδιπλασιαστούν και υποσχέθηκε να τις μειώσει.

Η ρουπία, που είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων της Ασίας-Ειρηνικού, υποχώρησε μετά τη μικρότερη από ό,τι αναμενόταν μείωση των επιτοκίων. Διαπραγματεύθηκε στις 9958 έναντι του δολαρίου στις 2:22' μ.μ. στη Τζακάρτα από τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, των 9916

Την 1η Νοεμβρίου η Bank Indonesia αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά 1 ¼ της ποσοστιαίας μονάδας στο 12,25%, προχωρώντας στην Πέμπτη αύξηση σε εννέα εβδομάδες, μετά την αναρρίχηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, στο 17,9%. Οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, της Ν. Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας, αύξησαν επίσης φέτος τα επιτόκια με στόχο να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε μετά την άνοδο των τιμών των καυσίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα