N. Κορέα: Αύξηση των επιτοκίων στο 3,75%

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 07:04

ΣΤΗΝ απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, τη δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, καθώς η επιτάχυνση της οικονομίας απειλεί να τονώσει τον πληθωρισμό.

Ο διοικητής της Bank of Korea, Park Seung και τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, αύξησαν τα επιτόκια στο 3,75%, κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση στη Σεούλ. Και οι εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα διατηρούσε τα επιτόκια αμετάβλητα.

Η Bank of Korea προβλέπει ό τι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2006, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών και οι εξαγωγές, τροφοδοτούν την ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας. Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ινδονησίας, της Ν. Ζηλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επίσης προχώρησαν στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, αυτόν τον μήνα.

Ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 3% το επόμενο έτος από 2,7% που είναι φέτος, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα στις 2 Δεκεμβρίου. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, κατά πάσα πιθανότητα θα επιταχυνθεί στο 3,3% το δεύτερο εξάμηνο του 2006, από 2,1% το πρώτο, είπε την ίδια ημέρα η Κεντρική Τράπεζα. Ο δομικός πληθωρισμός υστέρησε του στόχου 2,5% έως 3% της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας για έξι συνεχόμενους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα