Ιαπωνία: Πολύ «κοντά» η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής

Σύμφωνα με τον διοικητή της Bank of Japan, Toshihiko Fukui
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 07:13

ΚΟΝΤΑ στο τέλος της πολιτικής ενάντια στον αντιπληθωρισμό βρίσκεται ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, καθώς και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, επειδή οι τιμές καταναλωτή θα κινηθούν ανοδικά το πρώτο τρίμηνο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui.

«Είναι σαφές για όλους ότι το τέλος είναι κοντά», είπε ο Fukui κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στην πόλη Ναγκόγια, αναφορικά με το πότε η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τη διοχέτευση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. «Οι τιμές καταναλωτή, εκτός των νωπών τροφίμων, βρέθηκαν τον Οκτώβριο στο μηδέν».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, διατήρησε την πολιτική «ποσοτικής μείωσης», και διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν για 4,5 χρόνια, καθώς αγωνίζεται να ξεπεράσει τον αντιπληθωρισμό, ο οποίος περιόρισε τα εταιρικά κέρδη και αποθάρρυνε τις δαπάνες. Χθες ο Fukui συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Junichiro Koizumi μετά από μήνες έντασης μεταξύ της τράπεζας και της κυβέρνησης, αναφορικά με το πότε θα αλλάξει η νομισματική πολιτική.

Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας θα ωθήσει τους επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ομόλογα, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων και του κόστους εξυπηρέτησης του εθνικού χρέους, το οποίο προβλέπεται να αγγίξει το 151% του ΑΕΠ μέχρι τον Μάρτιο.

Τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας, μείωσαν τα κέρδη τους μετά την ομιλία του Fukui. Η απόδοση των ομολόγων 1,5% που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2015, βρισκόντουσαν μισή μονάδα βάσης υψηλότερα στο 1,540% στις 12:38' μ.μ. στο Τόκυο, μετά την υποχώρησή τους έως και 1,5 μονάδα βάσης, στο Japan Bond Trading Co.

O Fukui επανέλαβε ότι οι αλλαγές της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας θα επιταχυνθούν τη χρήση που αρχίζει την 1η Απριλίου, ενώ τόνισε ότι η υποχώρηση του γιέν είναι το αποτέλεσμα του χάσματος των βασικών επιτοκίων δανεισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Το γιέν υποχώρησε φέτος 15% έναντι του δολαρίου, καθώς η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια δανεισμού επτά φορές μέσα στο 2005, περίοδος κατά την οποία η Bank of Japan τα διατήρησε κοντά στο μηδέν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 2,25% την 1η Δεκεμβρίου, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση μέσα σε πέντε χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα