Paramount: 774 εκατ. δολ. για την απόκτηση της DreamWorks

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 08:51

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της DreamWorks SKG, αντί του ποσού των 774 εκατ. δολ. έκλεισε η Paramount Pictures της Viacom Inc., αποκτώντας στούντιο παραγωγής ταινιών μακριά από την NBC Universal, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των ταλέντων του σκηνοθέτη Steven Spielberg.

Με την DreamWorks, η Paramount θα αυξήσει το μητρώο των ταινιών της για το 2006 έως τις 16, συμπεριλαμβανομένων και ταινιών που θα δημιουργήσει το Spielberg. Για να πληρώσει την αγορά, η οποία περιλαμβάνει περίπου 826 εκατ. δολ. χρέους, η Paramount σχεδιάζει να πουλήσει την βιβλιοθήκη τίτλων της DreamWorks, έως 1 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Οι ιδρυτές της DreamWorks, ο Spielberg, ο Jeffrey Katzenberg και ο David Geffen, προχωρούν σε πωλήσεις μετά την αποτυχία να ολοκληρώσουν το όραμά τους το 1994 να δημιουργήσουν έναν ισχυρό οίκο έργων και μουσικής.

Οι συζητήσεις για την πώληση της βιβλιοθήκης των 59 ταινιών της DreamWorks, που συμπεριλαμβάνει το Gladiator, μπορεί να κυμανθούν από 850 εκατ. έως 1 δισ. δολ., σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Viacom, Tom Freston, σε τηλεφωνική του δήλωση. Η πώληση, θα μειώσει την επένδυση της Paramount, από 500 έως 650 εκατ. δολάρια.

Ο Spielberg, 57 ετών, θα υπογράψει ως παραγωγός και σκηνοθέτης και ο Geffen θα είναι πρόεδρος, σύμφωνα με τις εταιρείες. Και οι δύο συμφώνησαν να παράγουν τέσσερις έως έξι ταινίες φέτος. Ο Katzenberg θα συνεχίσει να είναι ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της DreamWorks Animation SKG Inc., μιας εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την επί επτά έτη συμφωνία διανομής με την DreamWorks Animation, παραγωγού του «Shrek» και του «Madagascar». Η Viacom θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των χαρακτήρων της DreamWorks Animation, σε τηλεοπτικά προγράμματα.

Οι μετοχές της Viacom, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, υποχωρούσαν 6 σεντς, φθάνοντας στα 34,42 δολ. η μία στις 9 Δεκεμβρίου και βρίσκονται 7% χαμηλότερα φέτος. Οι μετοχές της GE, με έδρα το Κονέκτικατ, σημείωσαν άνοδο, φθάνοντας στα 35,53 δολ. η μία. Ανοδο 8 σεντς, σημείωναν οι μετοχές της DreamWorks Animation, φθάνοντας τα 25,14 δολ. η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα