Κουβέϊτ: Σκέψεις για κατασκευή διυλιστηρίου στην Λουϊζιάνα

Με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής στις ΗΠΑ
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 08:19

Η Λουϊζιάνα, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πολιτειών των ΗΠΑ, για τις οποίες ενδιαφέρεται το Κουβέϊτ, να δημιουργήσει διυλιστήριο joint venture, καθώς ανησυχία επικρατεί για ελλείψεις στη δυναμικότητα παραγωγής αργού σε βενζίνη και άλλα καύσιμα, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέϊτ.

Το Κουβέϊτ, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου, επιδιώκει να βρει έναν μεσαίου μεγέθους συνεργάτη στις ΗΠΑ, όπως την Marathon Oil Corp. για να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο στις ΗΠΑ, με δυναμικότητα παραγωγής τουλάχιστον 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τον σεΐχη, Ahmad Fahd al-Sabah, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ. Το Τέξας και το Νέο Μεξικό, ενδέχεται να ενδιαφέρονται, συμπλήρωσε ο σεΐχης Ahmad, 42 ετών.

Η υστέρηση κατασκευών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, άφησε τα διυλιστήρια με ελάχιστο περιθώριο λάθους και επηρεασμό από ζημιές. Διεθνώς, τα διυλιστήρια λειτούργησαν με το 95% της δυναμικότητάς τους πέρυσι, μεγαλύτερη από το 80% το 1984, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η επέκταση ενός διυλιστηρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να κοστίσει τουλάχιστον 10.000 δολ. ανά βαρέλι δυναμικότητας, σύμφωνα με τον Dan Robinson, πρόεδρος της Placid Refining Co., διαχειρίστριας διυλιστηρίου στο Πορτ Αλεν της Λουϊζιάνα. Αυτό σημαίνει, ότι το έργο διυλιστηρίου του Κουβέϊτ, ενδέχεται να κοστίσει τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια.

Οι σκληροί νόμοι για το περιβάλλον και το υψηλό κόστος των επενδύσεων, κράτησε μακριά της εταιρείες πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, από την κατασκευή διυλιστηρίων, κοντά στις μεγαλύτερες αγορές τους.

Τον Σεπτέμβριο, το Κουβέϊτ βρισκόταν στο στάδιο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Μπους για την κατασκευή διυλιστηρίου στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να κατασκευάσει το πρώτο νέο του εργοστάσιο μετά από τρεις δεκαετίες στη χώρα, καθώς οι τιμές του ντήζελ και της βενζίνης, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου, επιδιώκει τη στήριξη του Λευκού Οίκου για τις αναγκαίες εγκρίσεις, είχε πει ο σεΐχης Ahmad στις 18 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη Βιέννη. Το Κουβέϊτ φιλοξενεί την έκτη συνάντηση υπουργών των χωρών-μελών του ΟΠΕΚι, που αρχίζει σήμερα.

Οι τιμές της βενζίνης αναρριχήθηκαν πάνω από τα 3 δολ. το γαλόνι κατά μέσον όρο στις ΗΠΑ, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» στον Κόλπο του Μεξικό των ΗΠΑ, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου και κλείνοντας διυλιστήρια που αποτέλεσαν το 10% της δυναμικότητας παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Το τελευταίο διυλιστήριο που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, ήταν της Marathon Oil, στο Γκάριβιλ της Λουϊζιάνα, το οποίο λειτούργησε το 1976.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα