Eurocopter: Συμφωνία κατασκευής ελικοπτέρων για την Ν. Κορέα

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 12:42

ΕΡΓΟΥ προϋπολογισμού 1,3 τρισ. γουόν (1,3 δισ. δολ.) θα ηγηθεί η Eurocopter SA, το σκέλος της European Aeronautic Defence and Space Co. (EADS), για την κατασκευή ελικοπτέρων, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά του στρατού της Ν. Κορέας, συμπεριλαμβανομένων και των Bell UH-1 της Textron Inc.

Η Ν. Κορέα, χρειάζεται 245 ελικόπτερα, τα οποία θα κατασκευαστούν μετά το 2011, μετά τον σχεδιασμό τους, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ν. Κορέας. Τα σημερινά συμβόλαια, καλύπτουν μόνο την ανάπτυξη αυτών των ελικοπτέρων, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οι εταιρείες αεροδιαστημικής της Ν. Κορέας, με πρώτη την Korea Aerospace Industries Co., θα έχουν το 60% του έργου. Το σχέδιο θα βοηθήσει την αεροδιαστημική βιομηχανία της Ν. Κορέας, η οποία επιδιώκει να μπορεί να αμυνθεί ανεξάρτητη, μέσα σε μία δεκαετία. Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν για περιπολίες στα σύνορα με τη Β. Κορέα.

Η Eurocopter θα παράγει το 20% του έργου και οι άλλες ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Thales SA, της GEAE Technology Inc. και της Elbit Systems Ltd., θα αναπτύξουν το λοιπό 20% του έργου, σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό.

Η συμφωνία αυτή, είναι η πιο πρόσφατη εκτός Ευρώπης και Βορείου Αμερικής της Eurocopter. Την εβδομάδα που πέρασε, ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Fabrice Bregier, είπε, ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με την China Aviation Industry Corp. Θα αναπτύξει ένα ελικόπτερο έξι τόνων στην Κίνα, για να το πουλήσει στο εξωτερικό. Η EADS είπε, ότι οι εταιρείες θα επενδύσουν 600 εκατ. ευρώ (700 εκατ. δολ.) στο έργο και θα κατασκευάσουν τα ελικόπτερα και οι δύο στην Κίνα και την Ευρώπη.

Επίσης, η Eurocopter, μέσα στο προηγούμενο έτος κατάφερε να κλείσει συμβόλαια στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Τον Μάρτιο, η Ν. Ζηλανδία επέλεξε την NH Industries, ένα joint venture, στο οποίο συμμετέχει η Εurocopter, καθώς ιταλικές και ολλανδέζικες εταιρείες, για την προμήθεια ελικοπτέρων NH-90, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 16 ανθρώπους, μικρά οχήματα και εμπορεύματα μεγάλου βάρους.

Η Αυστραλία αγοράζει 18 μαχητικά ελικόπτερα Tiger και 12 στρατιωτικά τύπου NH-90 από την Eurocopter. Η εταιρεία, δεν αποκάλυψε την αξία της παραγγελίες.

Στη Ν. Κορέα, το έργο που ανέλαβε, χρήζει ακόμη της έγκρισης των αρμοδίων αρχών, καθώς αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού για την άμυνα, το επόμενο έτος.

Συνολικά 30 εταιρείες, θα εργαστούν γι αυτόν τον σκοπό, 11 ξένες και 19 της Ν. Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα