Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδαία άνοδο σε έξι χρόνια το γιέν

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 07:03

ΤΗ μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο έναντι του δολαρίου μέσα σε έξι χρόνια οδεύει να σημειώσει το γιέν, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα σηματοδοτήσει σήμερα την πρόθεσή της να θέσει τέλος στη νομισματική πολιτική διατήρησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού κοντά στο μηδέν.

Σήμερα το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων, καθώς η διατήρηση της ανάπτυξης, φέρνει πιο κοντά στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Στις 14 Δεκεμβρίου η έκθεση Tankan της Bank of Japan, έδειξε, ότι ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Toshihiko Fukui, θα μιλήσει σήμερα στις 3:20 μ.μ. στο Τόκυο, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης σύσκεψης της BOJ.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 116,05 έναντι του δολαρίου στις 12:58' μ.μ. στο Τόκυο, από 116,23 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 138,66 από 139,20 γιέν. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, το ιαπωνικό νόμισμα ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 115,00 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Μέσα στην εβδομάδα το γιέν αναρριχήθηκε έναντι του δολαρίου 3,85%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την αντίστοιχη του 4,36% που σημείωσε την περίοδο έως και τις 26 Νοεμβρίου του 1999. Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Fukui είπε ότι η Κεντρική Τράπεζας της Ιαπωνίας βρίσκεται κοντά στην αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, καθώς οι τιμές καταναλωτή θα δείξουν «συμπαγή» άνοδο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Σήμερα η Bank of Japan, διατήρησε κοντά στο 0% τα βασικά επιτόκια δανεισμού καθώς και τον ρυθμό με τον οποίο διοχετεύει στο τραπεζικό σύστημα μετρητά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα