Καταβάλλουν φόρους φοβούμενοι bail in

Εφορίες: Στο μικροσκόπιο οι ηλεκτρονικές πληρωμές από φορολογούμενους και επιχειρήσεις
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 18:36
UPD:18:36
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις «αγωνίζονται» για να μειώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε για αγορές είτε για εξόφληση των όποιων οφειλών τους, ούτως ώστε να μειώσουν τη ζημιά τους υπό τον κίνδυνο του «κουρέματος».

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

«Εξαρση» στην ηλεκτρονική πληρωμή φόρων, προστίμων και γενικότερα στην εξόφληση οφειλών καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, υπό το φόβο του διαφαινόμενου «κουρέματος» των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι εφορίες καταγράφουν σημαντική αύξηση στη βεβαίωση εσόδων από φορολογούμενους και επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές εναλλακτικές πληρωμής που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα (π.χ. web banking), καθώς οι υπόχρεοι προτιμούν να μεταβιβάσουν το «ρίσκο» του κουρέματος στο Δημόσιο, παρά να βρεθούν με χρήματα στους λογαριασμούς τους που μπορεί αύριο να «κουρευτούν» και ταυτόχρονα να έχουν και το βάρος εξόφλησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Το ίδιο όμως φαινόμενο παρατηρείται και στις συναλλαγές, καθώς οι πολίτες έχουν επιλέξει να κάνουν όλες τις πληρωμές τους με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, μεταθέτοντας τον κίνδυνο του «κουρέματος» στους αντισυμβαλλόμενους, καθώς προτιμούν το όποιο χρηματικό ποσό διαθέτουν σε μετρητά να το κρατήσουν για μελλοντικές ανάγκες, παρά να το χρησιμοποιήσουν σήμερα για τις όποιες αγορές τους.

Αγωνία για... άδειασμα των λογαριασμών

Το συμπέρασμα είναι ότι οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις «αγωνίζονται» για να μειώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε για αγορές είτε για εξόφληση των όποιων οφειλών τους, ούτως ώστε να μειώσουν τη ζημιά τους υπό τον κίνδυνο του «κουρέματος», αφού στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα βγουν διπλά χαμένοι, καθώς και οι καταθέσεις τους θα μειωθούν, αλλά και τα χρέη τους θα παραμείνουν αμετάβλητα και φυσικά απαιτητά.

Το θέμα ωστόσο για το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του, είναι ότι μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να βεβαιώνουν έσοδα, όμως ακόμη παραμένει άγνωστο πότε θα εισπράξουν το «ρευστό» το οποίο είναι αναγκαίο για να καλυφθούν οι υψηλές ανάγκες που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ξεπερνά το 1,5 δισ. η υστέρηση στο 5μηνο

Ενας προϋπολογισμός που για τον λόγο ακριβώς αυτόν και εξαιτίας της τραπεζικής αργίας, που απαλλάσσει τους υπόχρεους από τυχόν κυρώσεις για τη μη πληρωμή φόρων ή άλλων οφειλών, όπως έχει επισημάνει η «Ν», βρίσκεται στο χείλος της «κατάρρευσης», καθώς οι εισπράξεις βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση». Με δεδομένη μάλιστα την υστέρηση του πρώτου πενταμήνου που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» που θα επιτείνει τα προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και τον Ιούνιο τα μηνύματα από το σκέλος των εσόδων είναι κάτι περισσότερο από δραματικά, αφού κινούνται σημαντικά κάτω των στόχων, με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για εισπράξεις 4 δισ. ευρώ όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά, με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, κινούνται πολύ κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι απλώς η βεβαίωση εσόδων δεν λύνει το πρόβλημα για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αφού, όπως υπογραμμίζουν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εισρεύσουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, αλλά κυρίως γιατί η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν εντάσσεται στην κατηγορία αυτών που κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών μεθόδων εξόφλησης των υποχρεώσεών τους.

Το θετικό

Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, που ευελπιστούν μόνο σε ένα «θαύμα» το αμέσως προσεχές διάστημα όσον αφορά την αποκατάσταση στη σχέση πληρωμών και εισπράξεων, υπογραμμίζουν το μοναδικό «θετικό» συμπέρασμα από την αναστάτωση που προβλήθηκε στην πραγματική οικονομία.

Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι θα πρέπει, αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να δρομολογηθεί άμεσα το σχέδιο πληρωμής - εξόφλησης μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, αφού η αναγκαστική χρήση του «πλαστικού» χρήματος που μπήκε την τρέχουσα περίοδο «βίαια» στη ζωή όλων, ακόμη και των συνταξιούχων, είναι φανερό ότι μπορεί να συμβάλει άμεσα και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στόχος που αν καταστεί εφικτός θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα