Τα ΑΤΜs «πάγωσαν» τις νέες κρατήσεις στον τουρισμό

ΣΕΤΕ: Ανησυχία από τις εξελίξεις - Ανάληψη πρωτοβουλιών
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 14:36
UPD:14:36
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

«Παγωμένες» είναι οι οθόνες των κρατήσεων στα ξενοδοχεία τις τελευταίες 48 ώρες, αφού η κρίση στη χώρα, αλλά και η ανησυχία από τα capital controls στις τράπεζες προκάλεσαν μούδιασμα στην αγορά. Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα για τη διαχείριση της κρίσης στον τουρισμό, έχοντας διαπιστώσει ότι το υπουργείο δεν κινητοποίησε τον μηχανισμό του ώστε να περιορίσει έστω και μερικώς τα προβλήματα.

Ηδη ο σύνδεσμος έθεσε σε λειτουργία χθες τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να βοηθήσει τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιμετωπίσουν τα δεκάδες αναπάντεχα προβλήματα που τους παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους παραδοσιακούς συνεργάτες του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την προστασία της εικόνας της χώρας.

Τα δύο βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες είναι οι πληρωμές προς τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι πληρωμές προς τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο ΣΕΤΕ ήδη καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τα αρμόδια όργανα ότι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν φτάνει για να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για έγκριση συναλλαγών και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστή ομάδα που θα εξετάζει κάθε κατηγορία αιτημάτων για πληρωμές στο εξωτερικό.

Οι επιχειρηματίες θεωρούν υψίστης σημασίας την απελευθέρωση των εμβασμάτων προς το εξωτερικό για την αγορά πρώτων υλών, διότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν οι πρώτες ελλείψεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει τη χώρα μας προβληματική για τους ξένους τουρίστες και θα αυξήσει τις πιθανότητες δημιουργίας ρεύματος ακυρώσεων προς την Ελλάδα.

Από τουριστικούς κύκλους, μάλιστα, επισημάνθηκε στη «Ν» ότι χρειάστηκε να αποσταλεί επιστολή προς το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τη σύσταση ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης στον κλάδο. Το υπουργείο Τουρισμού τελικά αποκρίθηκε και οι φορείς είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για αργά χθες το απόγευμα.

Πιστωτικές κάρτες

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης απευθύνει έκκληση προς όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες να δέχονται τις πιστωτικές κάρτες των τουριστών, ώστε να συνεχίσει χωρίς προβλήματα η καθημερινότητά τους στη χώρα μας.

Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι μέχρι τώρα οι τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα, κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό για να διατηρηθεί η καλή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ακόμη ότι τα εισαγόμενα προϊόντα και ποτά, που χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία, φτάνουν για να καλύψουν ανάγκες μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, καθώς με τα capital controls δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων εισαγωγών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι ακυρώσεις μέχρι χθες δεν ήταν πολλές, αλλά το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι δεν γίνονται πλέον νέες κρατήσεις.

Συζήτηση στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα με τα capital controls στην Ελλάδα έγιναν θέμα και στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Αγγλίας Τζορτζ Οσμπορν ανέφερε ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να θέσει περιορισμούς και στις κάρτες των Βρετανών τουριστών και ότι η διαθεσιμότητα των ΑΤΜs με μετρητά ενδέχεται να περιοριστεί. Οπως επεσήμανε, μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει όριο στις κάρτες που δεν εκδόθηκαν στην Ελλάδα.

Μόνο μετρητά

Τη δυνατότητα να αγοράζουν εισιτήρια στα ελληνικά αεροδρόμια, χρησιμοποιώντας μόνο μετρητά θα έχουν πλέον οι Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Οι πελάτες με ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά απόρριψης των πιστωτικών/ χρεωστικών καρτών τους για οποιαδήποτε αγορά μέσω του Ryanair.com, λόγο των πρόσφατων capital controls που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Διευκρινίζεται ότι οι ξένοι πολίτες δεν επηρεάζονται από τα capital controls τα οποία έχουν επιβληθεί στους Ελληνες πολίτες και μπορούν να αγοράσουν τα εισιτήριά τους στο Ryanair.com χωρίς κανέναν περιορισμό. Η Ryanair θα συνεχίσει να παρακολουθεί, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την κατάσταση στην Ελλάδα και να ενημερώνει κατοίκους Ελλάδας για τυχόν αλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα