Market Beat: Οι πιέσεις στη διαπραγμάτευση διοχετεύονται στο ΧΑ προσδίδοντας νευρικότητα

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 10:52
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδυτές διεθνώς επιφυλάσσονται περιμένοντας τη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ σήμερα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.

Η επανάληψη αυτής της πρώτης παραγράφου γίνεται για να υπογραμμίσει την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να συμβάλλουν, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει η ελληνική πλευρά μια ολοκληρωμένη πρόταση. Για την οποία, εκτός του ρεαλισμού, θα υπάρχει και παραδοχή της κατάστασης ως κρίσιμης, που ζητά θυσίες από όλους στην οποία θα συμφωνούσαν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα. Η δυναμική είχε αρχικά κατεύθυνση προς αυτό το στόχο, αφού οι διαπραγματευτές υπό τη νέα κυβέρνηση ήταν σε γραμμή που έβαζε το ζήτημα συνολικά. 

Τελικά οι πιστωτές τους ανάγκασαν να πέσουν στα πλαίσια που εκείνοι έχουν επιλέξει ως κατάλληλα για μια χώρα που δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αφού διαρκώς αλλάζει κυβερνήσεις και η κάθε μια δρα υπολογίζοντας την δική της ισχύ στο εσωτερικό, χωρίς να βλέπει το πρόβλημα ως πρώτη προτεραιότητα. Γιατί απουσιάζει η συναίνεση και το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο ως υπαίτιο των προβλημάτων που αφού διατηρούνται διογκώνονται παράλληλα με την πάροδο του χρόνου. Μια σκληρή συμφωνία σημαίνει απώλειες ψηφοφόρων και η προστασία των θιγόμενων από τα μέτρα κοινωνικών ομάδων κυριαρχεί έναντι των απαιτήσεων μιας επίλυσης  με οριστικό χαρακτήρα. Για αυτό η χώρα παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης πέντε χρόνια και πλέον βρίσκεται μερικά βήματα πριν τη χρεοκοπία.

Το αδιέξοδο με την κατάρρευση των συνομιλιών χθες αναγκάζει τους αναλυτές να περιμένουν μια μαραθώνια προσπάθεια μόνο και μόνο για να επιστρέψει η ελπίδα στις αγορές πως θα βρεθεί λύση. Οι δυο πλευρές παίζουν το παιχνίδι της παράτασης, της προσποίησης και της προσευχής σύμφωνα με αγοραίους της διεθνούς επενδυτικής βιομηχανίας. Αυτά σήμερα δεν είναι δυνατό να ωθήσουν ψηλότερα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η στήλη για τρίτη μέρα στη σειρά υπογραμμίζει πως θεωρούσε και θεωρεί πιθανή μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης παρά μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις προσεχείς συνόδους των διάφορων άτυπων και επισήμων οργάνων γύρω από την ελληνική κρίση, η ανακούφιση των επενδυτών τις προηγούμενες μέρες αντικαταστάθηκε από την αγωνία για την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα (country risk).

Για αυτό σήμερα οι μετοχές στην Ασία υποχωρούσαν ελαφρά και οι περισσότερες πέτυχαν να μην απομακρυνθούν από τα επίπεδα που τις οδήγησαν οι έξη ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά. Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες, αποτυπώνοντας την απαισιοδοξία των επενδυτών ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, και επανήλθαν τα αρνητικά σενάρια.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ  

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, ενώ κατοχυρώθηκε μέρος των κερδών των δύο προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,98% στις 17.966,07 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,73% στις 5.122,41 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,74% στις 2.108,58 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Lennar σημείωσε κέρδη 4,2%, μετά την ανακοίνωση ότι οι νέες παραγγελίες του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 18%, ενώ τα έσοδα εκτιμώνται στα 2,39 δισ. δολάρια, από 1,82 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Επίσης, η Sysco σημείωσε κέρδη 3,1%, παρά το γεγονός ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε την σχεδιαζόμενη εξαγορά της US Foods, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, συρρίκνωση 0,2% - μικρότερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί - εμφάνισε η αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει την αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ από -0,7%, αρχικά, σε -0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη, με μόνον τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κλείνει θετικά, καθώς οι εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών άσκησαν πιέσεις στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 6.845 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,62% στις 11.471 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,25% στις 5.045 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,38% στις 397,32 μονάδες, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να χάνει έως και 0,7%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχουν «αναταράξεις» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μερικά από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Delhaize υποχώρησαν κατά 7,1%, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της από την Royal Ahold, έναντι του ποσού των 9,32 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Bouygues υποχώρησε κατά 9,2%, μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς που δέχτηκε από την Altice, του μεγαλοεπενδυτή Patrick Drahi.

Στον αντίποδα, η Julius Baer ενισχύθηκε κατά 3,1%, μετά την ανακοίνωση ότι θα σχηματίσει προβλέψεις ύψους 350 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να καλύψει τυχόν πρόστιμα που μπορεί να της επιβληθούν, για υπόθεση φοροδιαφυγής αμερικών πολιτών.

ΧΑ

Αφορμή στις «αναταράξεις» που υπήρξαν χθες στο δρόμο προς τη συμφωνία βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να κατοχυρώσει μέρος των κερδών και να διορθώσει τις υπερβολές που καταγράφηκαν το προηγούμενο διήμερο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,77% στις 780,90 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 789,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 757,75. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 28,93% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 92,77 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 5,64 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Από την αρχή της συνεδρίασης η αγορά κινήθηκε έντονα πτωτικά, παρακολουθώντας τις καταιγιστικές εξελίξεις που συνέβαιναν  στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ενόσω ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί οδεύουν προς τη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα, περισσότερο για την Ελλάδα, με την επενδυτική κοινότητα να βλέπει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση της όποιας συμφωνίας μπορεί να αποβεί μοιραία. 

Στις Βρυξέλλες οι διεργασίες προς μια συμφωνία βρισκόντουσαν κοντά στην κορύφωσή τους, ενώ το Eurogroup θα δώσει προφανώς το στίγμα των επόμενων 24ώρων  ώστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής να διαμορφωθεί μια τελική εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατούσε αναβρασμός για το περιεχόμενό της συμφωνίας, μετά και την αντιπρόταση που έγινε από τους θεσμούς, ενώ κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να κάμψουν τις ήδη διατυπωμένες αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών. 

Πάντως η αγορά έδειξε να τηρεί την ψυχραιμία της και περιόρισε στο τέλος ελαφρώς τις απώλειες, με αφορμή, μάλιστα, τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ότι το Eurogroup θα εξετάσει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στο ταμπλό τώρα, το κλείσιμο του ΓΔ στο -1,77%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμη και στο -4,68%, κάθε άλλο παρά... καταστροφικό ήταν. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 616,47 μονάδες με πτώση 6,56%, ενώ έφτανε να χάνει έως και 10,42%. Κράτησε, μάλιστα, τη στήριξη των 615 μονάδων.

Ο FTSE25, έχοντας ως χαμηλό ημέρας στο -4,82%, έκλεισε στο -1,97%, με την αξία των συναλλαγών στα 92,7 εκατ. ευρώ. Είχε μάλιστα εννέα ανοδικούς τίτλους, ήτοι τις μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+3,01%), της Grivalia Properties(+2,71%), της Τιτάν (+1,81%), της Coca Cola HBC (+1,69%), της Lamda Development(+1,57%) και της ΕΥΔΑΠ(+0,87%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές  της Πειραιώς (-10,12%), της Eurobank(-6,80%), της Alpha Bank(-6,23%), της ΕΧΑΕ(-5,78%), της Εθνικής (-5,00%), της Μυτιληναίος(-4,17%), της ΜΕΤΚΑ(-3,63%), της Aegean Airlines(-3,33%), των ΕΛΠΕ (-2,96%) και του ΟΤΕ (-2,91%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-6,56%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας (2,26%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 37 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των blue chip πτωτική πορεία. Τον κίνησαν με το καλημέρα καθοδικά και  το άνοιγμα στις 226,90 μονάδες έγινε μέγιστο μέρας, το δε ελάχιστο ήταν οι 229.

Οι επενδυτές στα παράγωγα χθες διαπίστωσαν ότι οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των blue chip πτωτική πορεία. Τον κίνησαν με το καλημέρα καθοδικά και το άνοιγμα στις 238,49 μονάδες έγινε μέγιστο μέρας, το δε ελάχιστο ήταν οι 229,02 μονάδες με μεταβολή -4,82%. Η κίνηση χωρίς εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής ήταν αντίστοιχη των προσδοκιών των traders την Τρίτη.

Το ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου είχε όγκο 11.331 συμβόλαια με εύρος διακύμανσης 12,25 μονάδες και ελάχιστο μέρας τις 224,00 μονάδες δηλαδή πέντε μονάδες χαμηλότερα του ελάχιστου του 25άρη ενώ το μέγιστο ήταν δυο κάτω από το μέγιστό του. Η απαισιοδοξία από την Τρίτη ενισχύθηκε την Τετάρτη και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες τη δυνάμωσαν περισσότερο και οι εκτιμήσεις των αναλυτών διακριτικά είναι υπέρ καθόδου σήμερα.

Η ροή των ειδήσεων από το μέτωπο των πιστωτών θέλει να ζητούν από την ελληνική πλευρά γραπτές προτάσεις στις 12:00 ώρα Ελλάδας και η διαπραγμάτευση πιθανά να μην τελειώσει σήμερα.  Το διεθνές κλίμα είναι βαρύ.

Ο σχηματισμός των candlesticks των συνεδριάσεων της βδομάδας ευνοεί μια μεγάλη πτώση σήμερα με πρώτη στήριξη στις 226 αν και πιο πιθανό είναι να φρενάρει η πτώση όταν ο 25άρης πλησιάσει στις 214 μονάδες. 

Χθες σημειώναμε ότι τεχνικά η συνέχεια στην άνοδο είναι πιθανότερη από κάθε άλλη εκδοχή στην περίπτωση που δεν αλλάξει δραματικά η ροή των ειδήσεων. Αυτό δεν έγινε δυνατό αφού από τις Βρυξέλλες πολύ νωρίς οι πιστωτές ανέβαζαν τους τόνους και τις απαιτήσεις τους. Οι θεσμικοί του ΧΑ φάνηκαν ψύχραιμα και έδειξαν ότι ήθελαν να διορθώσουν υπερβολές και όχι να ξεφορτώσουν μετοχές και να φύγουν. Τελικά η απογείωση του ΧΑ έγινε, ο προορισμός του ταξιδιού είναι ακόμα άγνωστος και η αναγκαστική προσγείωση είναι μάλλον γεγονός.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές και το δολάριο υποχώρησαν στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα Πέμπτη, με τους επενδυτές παγωμένους πριν από μια συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα σήμερα, καθώς η Ελλάδα συνέχισε τις προσπάθειές της τελευταίας στιγμής για να αποτρέψει μια χρεοκοπία.

Οι συνομιλίες της Αθήνας με τους πιστωτές έπεσαν σε τέλμα στις λεπτομέρειες, με καταληκτική ημερομηνία την επόμενη εβδομάδα για την αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 1,6 ευρώ (ή 1790 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η μη πληρωμή τότε, θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, και απειλεί να προκαλέσει απομάκρυνση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα. «Να περιμένετε περισσότερες αντικρουόμενες αναφορές σήμερα, ορισμένες θετικές και ορισμένες αρνητικές. Δεν έχουμε καμία ιδέα για το πώς αυτό θα τελειώσει» κατέγραφε το Reuters σήμερα παρουσιάζοντας όσα έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics.

Ο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν οριακά χαμηλότερα, κρατώντας την τιμή του κοντά στο κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,3% περίπου, μετά από τις ελπίδες για μια αποτελεσματική επέμβαση στην κρίση του χρέους στην Ελλάδα που είχαν βοηθήσει την Τετάρτη να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1996.

Ο Nikkei σήμερα απομακρύνθηκε από τα χαμηλά της διαπραγμάτευσης, από την είδηση ​​ότι η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νόμο που θα βοηθήσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σφραγίσει την Trans-Pacific Partnership, μια εταιρική σχέση 12 εθνών του Ειρηνικού υπό την μορφή εμπορικού συμφώνου. Ιαπωνία θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του συστήματος, και οι επενδυτές ελπίζουν ότι πέρασμά του δώσει ζωή σε ένα ευρύ φάσμα ιαπωνικών εταιρειών.

Στην Wall Street καταγράφηκαν απώλειες στη διάρκεια της νύχτας, αλλά τα futures μετοχών των ΗΠΑ ανέβηκαν στο +0,2% στις ασιατικές συναλλαγές.

Ο DXY δείκτης δολαρίου, που ζυγίζει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων ανταγωνιστών, ήταν κάτω περίπου 0,1% στις 95,163 μονάδες. Το ευρώ ανέβηκε σήμερα μέχρι τα 1,1218 δολάρια, ενώ το δολάριο γλίστρησε περίπου 0,2% έναντι του γεν σε 123,61 γιεν.

 «Η σχέση Ευρώ / δολαρίου ανταποκρίθηκε λιγότερο στη σύγκριση με τη σχέση για το  δολάριο / γεν γιατί η αισιοδοξία παραμένει άθικτη ότι [για το Ελληνικό ζήτημα] θα προκύψει συμφωνία αυτό το μήνα, εν μέσω απαισιοδοξίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών πως είναι πιθανό να χαλάσουν», δήλωσε στο Reuters ο Γιουνίτσι Ishikawa, αναλυτής της αγοράς της IG Securities στο Τόκιο.

Τα στοιχεία της Τετάρτης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ έδειξε ότι η τελική μεταβολή για το πρώτο τρίμηνο ήταν συστολή -0,2%, μικρότερη από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί στο -0,7%. Αυτό ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, ίσως ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Στη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων, η τιμή του αμερικανικού αργού ήταν σχεδόν επίπεδη στις ασιατικές συναλλαγές αρχικά στα 60,28 δολάρια το βαρέλι, μετά από βουτιά περισσότερο από -1% την Τετάρτη. Το μπρεντ αυξήθηκε περίπου 0,3% στα 63,68 δολάρια. Η τιμή Spot για το χρυσό αυξήθηκε περίπου 0,2% στα 1.177,22 δολάρια η ουγγιά μετά την ολίσθηση στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις στα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος δύο εβδομάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης μπορεί να αποτέλεσαν την αναγκαία βάση διαπραγμάτευσης για τους Ευρωπαίους Εταίρους, αλλά όχι όμως την ικανή για το ΔΝΤ προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία στους κόλπους των Θεσμών.

Τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ ύψους περί των €3 δισ. αν και φαντάζουν υπερβολικά στην τρέχουσα φάση, ιδίως μετά τις υποχωρήσεις της Ελληνικής Πλευράς, στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στο να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Η Γερμανία, ο ρόλος της οποίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, από τη μια συντάσσεται μέσω της Καγκελαρίου της με την Ελληνική Πλευρά, αλλά από την άλλη μέσω του Υπουργού Οικονομικών της συντάσσεται με το ΔΝΤ, τη στιγμή μάλιστα που για τη λύση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών.

Άξιο αναφοράς είναι το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου τελικά η πλευρά του ΔΝΤ επικράτησε. Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ και η ΕΚΤ, θα έπρεπε να είχαν ήδη αντικαταστήσει από το 2014 τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση της Ελλάδας, όταν και διαπιστώθηκε η ασυμφωνία στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων.

Επιπρόσθετα, στην όχι απίθανη περίπτωση που δεν προκύψει λύση για την Ελλάδα και επικύρωση αυτής κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο, δε μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!) Τέλος, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να μην επιτρέψουν την εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης των €1,53 δισ. προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Είναι λοιπόν λογικό, η μεταβλητότητα να συνεχισθεί εωσότου υπάρξει η τελική συμφωνία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Επέλεξαν τη συσσώρευση πριν από τη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Η συσσώρευση εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ συνεχίστηκε στην Ασία, με τις περισσότερες αγορές μετοχών να παρακολουθούν την αδυναμία των μετοχών  στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας. ΟΙ μετοχές Κίνα ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός, εμφάνισαν  ενίσχυση από τις ειδήσεις ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να καταργήσει την 20 ετών βίου αναλογία  δανείων / καταθέσεων στο 75% για τις εμπορικές τράπεζες την ηπειρωτική Κίνα. Επιπλέον, η πρώτη ένεση ρευστότητας της PBOC (μέσω reverse repos) από τις 16 Απριλίου υποστήριξε επίσης τις κινήσεις στις μετοχές στην Κίνα, στα ομόλογα και το χαλκό. Σε FX, το AUD ξεπέρασε μετά από μια έκθεση που δείχνει τη σταθερή αύξηση των κενών θέσεων εργασίας το 2ο τρίμηνο του 15.

Οι συνομιλίες για την Ελλάδα προχωρούν βασανιστικά και οι επενδυτές επικεντρώνονται στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Μέρος  από την πρόσφατη ευφορία από μια Ελληνική πρόταση ψαλιδίστηκε καθώς οι πιστωτές απέρριψαν τις προτάσεις της Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την αντιπρόταση. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν για να προετοιμαστούν ξανά για μια δεύτερη προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών σήμερα. Οι οικονομολόγοι μας είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι (με τις ανησυχίες για τις τράπεζες).

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να «κρατήσουν» ακόμη μία ή δύο ημέρες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ειδικότερα, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα μπορούσαν να κρατήσουν έως το Σάββατο. Η ίδια πηγή ωστόσο, προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς αποτέλεσμα. Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ορίσθηκε για τις 14.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναμένονται νέες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 12 τα μεσάνυχτα, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των υπολοίπων θεσμών.

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε δεσμεύσεις για αύξησεις φόρων αναφέρει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και υπογραμμίζει σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό ότι δεν επιθυμεί Grexit. Η ίδια αναφέρει ότι δεν επιθυμεί Grexit και εκτίμησε πως «δεν πιστεύω ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο (σ.σ. Grexit). θα βρισκόμασταν σε άγνωστα εδάφη και αυτό θα σήμαινε κινδύνους», προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία αναφέρει επίσης πως είναι διαθέσιμη για μια δεύτερη θητεία επικεφαλής του θεσμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξήλθαν της συνεδρίασης του Eurogroup με «ξινή διάθεση», αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίστηκαν «ξινοί» μετά την ολοκλήρωση ακόμη ενός Eurogroup, καθώς και πάλι δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι δυσαρεστημένοι και εκνευρισμένοι, καθώς για τρίτη φορά σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, συνήλθε έκτακτο Eurogroup, δίχως να υπάρξει θετική έκβαση.

Σήμερα στις 14.00 θα συνέλθουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Η δουλειά για την Ελλάδα θα συνεχιστεί το βράδυ», πρόσθεσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή εκτίμησε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η θέση των θεσμών είναι κοινή. «Ελλάδα και πιστωτές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι το αυριανό Eurogroup», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις

Τη μη διανομή μερίσματος και την τροποποίηση της απόφασης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 5,1 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε η έκτακτη Γ.Σ. της 1ης/12/2014, ως προς τα επιμέρους ποσά της κεφαλαιοποίησης, ενέκρινε η τακτική Γενική Συνέλευση της Μύλοι Λούλη.  

Αισιοδοξία για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ διατύπωσε η διοίκηση της Attica Bank κατά τη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων την Τρίτη, καθώς ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά funds να συμμετάσχουν. Προϋπόθεση, όπως τονίσθηκε, αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους εταίρους προκειμένου να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και το ρίσκο της χώρας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων. Έτσι, το εβδομαδιαίο επιτόκιο δανεισμού repos παραμένει στο 7,5%, ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 7,25%. Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι η πορεία του πληθωρισμού στη χώρα επηρεάζεται από την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, τις τιμές της ενέργειας, αλλά και τις τιμές των ειδών διατροφής.

Συρρίκνωση 0,2% - μικρότερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί - εμφάνισε η αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει την αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ από -0,7%, αρχικά, σε -0,2%. Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και στην μικρότερη πτώση των εξαγωγών.

Το ποσό των 35 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο, κατόπιν επιτυχημένης δημοπρασίας 5ετών ομολόγων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το αμερικανικό δημόσιο άντλησε 35 δισ. δολάρια από τη δημοπρασία ομολόγων, λήξεως το 2020. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,39 έναντι 3,48 της προηγούμενης δημοπρασίας 5ετών ομολόγων. Το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 1,710%.

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία,ο οποίος αγγίζει πλέον τα 3,552 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των εγγεγραμμένων  ανέργων ανήλθε σε 3.552.200 τον Μάιο, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,5% έναντι του Απριλίου και 5% έναντι του Μαΐου του 2014. Σημειώνεται ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,6%.

Εξασθένηση παρουσίασε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, φανερώνοντας ότι η ελληνική κρίση χρέους επηρεάζει το κλίμα στις επιχειρήσεις της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 107,4 μονάδες τον Ιούνιο από 108,5 μονάδες που ήταν τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ήταν χαμηλότερο και από τις 108,1 μονάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα