Λαγκάρντ: Δεν επιθυμούμε Grexit

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 18:26
UPD:19:24
REUTERS/YURI GRIPAS

Η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ (φωτ. αρχείου) έγινε σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό.

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε δεσμεύσεις για αύξησεις φόρων αναφέρει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και υπογραμμίζει σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό ότι δεν επιθυμεί Grexit.

Η ίδια αναφέρει ότι δεν επιθυμεί Grexit και εκτίμησε πως «δεν πιστεύω ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο (σ.σ. Grexit), θα βρισκόμασταν σε άγνωστα εδάφη και αυτό θα σήμαινε κινδύνους», προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία αναφέρει επίσης πως είναι διαθέσιμη για μια δεύτερη θητεία επικεφαλής του θεσμού.

Η ανάκαμψη της Ελλάδα θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και βήματα των ευρωπαίων δανειστών για εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, σχολιάζει η κ. Λαγκάρντ.

Παράλληλα ζήτησε η Ελλάδα να παρουσιάσει «αξιόπιστες» μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μπορείς να στηρίξεις το πρόγραμμα μόνο σε υποσχέσεις για καλύτερη είσπραξη φόρων, όπως έχουμε ακούσει κατά το παρελθόν τα τελευταία πέντε χρόνια, με πολύ λίγα αποτελέσματα» δήλωσε στο περιοδικό.

Όταν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού της επισημαίνουν πως το ΔΝΤ είχε αναγνωρίσει πως η αρχικές προτάσεις του για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά σκληρές, η Λαγκάρντ απαντά πως «είναι υγιές ένας θεσμός όπως το ΔΝΤ να ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του».

«Το 2012 το τμήμα ερευνών μας προχώρησε σε μια γενική επανεκτίμηση ορισμένων από τις μακροοικονομικές υποθέσεις του, ιδιαίτερα το μέτρο του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος. Αποδείχθηκε πως οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές επιβάρυναν περισσότερο απ' ό,τι προβλεπόταν την ανάπτυξη. Όμως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν αρχικά θα ήταν σε κάθε περίπτωση απαραίτητα. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία», υποστήριξε.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα