Market Beat: Σε πλήρη σύγχυση οι επενδυτές μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 10:31
UPD:17:32
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι θεσμικοί χθες ενθουσιάστηκαν αλλά οι εξελίξεις μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης αποτέλεσαν την δικαίωση της πρώτης παραγράφου που μόνιμα παραθέτουμε τις τελευταίες μέρες. Σήμερα τα πράγματα δεν θα είναι ίδια, αν κρίνουμε από το κόψιμο των φτερών στην αισιόδοξη προοπτική που αρχικά διέκριναν στο ελληνικό πρόβλημα οι θεσμικοί του πλανήτη. Αναφερόμαστε στο στραβοπάτημα κατά την άνοδο των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Έκλεισαν με μικρά κέρδη που ήταν της τάξης του ενός πέμπτου των κερδών που σημείωναν πριν την δήλωση από το ΔΝΤ, για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Πήραν φωτιά τα όργανα της απαισιοδοξίας σχετικά με το ποσοστό της προόδου που έγινε μεταξύ των Αθηνών και των πιστωτών τις τελευταίες ώρες. Ανακοινώνοντας ότι η αντιπροσωπεία του είχε διακόψει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και πέταξε πίσω, λόγω των μεγάλων διαφορών με την Αθήνα. Οι συναλλαγές στο ΧΑ είχαν ολοκληρωθεί πριν από τη ρουκέτα από τον κ Τζέρυ Ράϊς, που φθάνοντας στην Ουάσιγκτον, άρχισε τις δηλώσεις στον τύπο. «Δεν έχει υπάρξει πρόσφατα πρόοδος ώστε να περιορίσει τις διαφορές στα περισσότερα βασικά σημεία και έτσι είμαστε μακριά από μια συμφωνία».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, που κυριαρχήθηκε από τις έντονες συνομιλίες στο περιθώριο με τον κ. Τσίπρα: «Δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για τζόγο. Φοβάμαι ότι έρχεται η ημέρα, που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε». Οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες βλέπουν ότι υπάρχει ζήτημα, από την ώρα που πληροφορήθηκαν όσα πιθανά ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους Μέρκελ Ολάντ, ότι αντέχει η κυβέρνησή του να επιβάλει. Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να περιγράψουμε αίτια μιας πιθανής ανατροπής του φρονήματος των επενδυτών σήμερα έναντι του χθεσινού.

Η τελευταία συνεδρίασης μιας εβδομάδας που η κρισιμότητά της ήταν σχετική με την εξεύρεση λύσης στην τρέχουσα κρίση της ελληνικής οικονομίας, θα σφραγιστεί με μια μόνο βεβαιότητα, ότι η αβεβαιότητα παρατείνεται αλλά ο χρόνος μετράει ανάποδα. Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει για το πολιτικό δυναμικό της χώρας, ενώ οι επενδυτές σήμερα θα σκεφτούν σοβαρά αν άξιζε να κινηθούν τόσο επιθετικά χθες.

Η εντύπωσή μας είναι πως οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν την απόφαση των πιστωτών, να δώσουν ένα τέλος στην διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Οι επαφές με τον Γιούνκερ δεν θεωρήθηκαν καλό σημάδι  και γενικά οι ξένοι αναλυτές όταν βλέπουν διαρκείς επαφές, συμπεραίνουν ότι οι διαφορές είναι πολλές και δεν γεφυρώνονται. Αλλά από την άλλη πλευρά η σκληρή στάση του ΔΝΤ μπορεί για αρκετούς έμπειρους αναλυτές να σημαίνει απλά ότι βρισκόμαστε στις παραμονές της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας.

Το μέγεθος  της ανόδου την Πέμπτη αντιστοιχεί στο ύψος της αγωνίας που είχαν όσοι συναλλάχθηκαν στο ΧΑ την Τετάρτη, πριν τις εντυπώσεις από την συνάντηση του πρωθυπουργού. Αντίθετα στις υπόλοιπες αγορές, οι θεσμικοί πίστεψαν στους αναλυτές που υποστήριζαν ότι η ρήξη ήταν απίθανο σενάριο και πως είχε βρεθεί τρόπος για να τραβήξουν την υπόθεση της ολοκληρωτικής λύσης του προβλήματος σε βάθος χρόνου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Στήριξη στα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την αγορά εργασίας βρήκαν οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν και την Πέμπτη με κέρδη. Η αγορά ωστόσο κράτησε μετριοπαθή στάση, καθώς τα μηνύματα που εξάγονται από τις ελληνικές εξελίξεις είναι αμφίσημα. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 18.039,37 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,11% στις 5.082,51 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,17% στις 2.108,86 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Nike σημείωσε κέρδη 0,5%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε με το ΝΒΑ για την παροχή αθλητικού εξοπλισμού. Η Nike έχει ήδη τα δικαιώματα και στο NFL, ενώ με τη νέα συμφωνία αυξάνει σημαντικά το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά.

Επίσης, η Citrix σημείωσε κέρδη 7%, καθώς ομάδα επενδυτών έχει ζητήσει συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με στόχο να τη βοηθήσει να επεκταθεί σε νέους τομείς δραστηριοτήτων.

Ανοδικά κατά 5,1% και η Hess, η οποία ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης του 50% του μεριδίου της στη μονάδα Bakken της Βόρειας Ντακότα, έναντι του ποσού των 2,675 δισ. δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 2 χιλ. αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ στις 279.000, την εβδομάδα από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα διαμορφώνονταν στις 277 χιλ. Επίσης, αύξηση 1,3% καταγράφηκε στις τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2015, ενώ εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Τέλος, αύξηση 1,2% καταγράφηκε στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο του 2015, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα με αύξηση των λιανικών πωλήσεων, ωστόσο οι αναλυτές προσδοκούσαν ότι οι πωλήσεις θα ενισχύονταν κατά 1,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Δεύτερη ημέρα ανόδου για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι χθες έλαβαν ώθηση από τις θετικές εξελίξεις που προωθούνται μετά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, η άνοδος περιορίστηκε, μετά το σχόλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 6.847 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 11.333 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,73% στις 4.971 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,53% στις 393 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 1,2%.

Η άνοδος περιορίστηκε καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι «ακόμη μακριά», αλλά υπογράμμισε ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα.

Στο ταμπλό, η Royal Mail σημείωσε απώλειες 4,4%, καθώς έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει το μερίδιο της στην εταιρεία, το οποίο φτάνει σήμερα το 30%.

Πτώση 1,6% σημείωσε και η Schneider Electric, μετά το σχόλιο της JPMorgan Chase ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, εξέλιξη που θα επηρεάσει και την πορεία του 12μηνου.

Στον αντίποδα, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton σημείωσε κέρδη 2,2%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από την JPMorgan σε buy, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξής της διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,2% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία τον Μάιο του 2015, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του ίδιους έτους.

ΧΑ

Μέσα σε κλίμα υπέρμετρης ευφορίας ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να διαπερνά με αποφασιστικότητα το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να κλείνει μάλιστα πάνω από τις 820 μονάδες. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 8,16% στις 823,16 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 826,53 μονάδες και η χαμηλότερη στις 763,18. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 51,75% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 94,48 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 0,82 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο γενικός δείκτης κατέγραψε το τρίτο υψηλότερο επίπεδο για το 2015, με αφορμή την επιτάχυνση των εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Η κυβέρνηση δείχνει ότι επιθυμεί μια συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, δηλαδή στο προσεχές Eurogroup, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Στο Eurogroup της 18 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Η λύση μοιάζει να είναι μια παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η αγορά έδειξε ότι υπεραντέδρασε στις θετικές δηλώσεις που υπήρξαν μετά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φ. Ολάντ. Πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τ. Ράις ανέφερε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι «δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία».

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 8,92%, στις 247,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 17,51% στις 681,28 μονάδες. 

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ξεχώρισαν οι μετοχές της Πειραιώς (+19,35%), της Eurobank (+18,70%), της Εθνικής(+16,83%), της Alpha Bank(+16,14%), της Ελλάκτωρ(+15,63%), της ΕΧΑΕ (+12,21%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+11,87%).

Στο +5,32% (λόγω του +1,23% της Ιντραλοτ που διαμορφώνει το 25% της αξίας του) έκλεισε ο MID CAP 20, ο οποίος ενισχύεται  κατά 19,66% από την αρχή της χρονιάς. Η σημερινή αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ, με μόλις μία μετοχή του στο «κόκκινο», αυτή της Autohellas.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+17,51%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 103 κινήθηκαν ανοδικά, 22 καθοδικά, ενώ η τιμή 9 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε σε όσα από την αρχή της βδομάδας δηλώσαμε: Κατά τη στήλη τη στήριξη ο 25άρης στα «περίχωρα» ζώνης τιμών εντός των 227 ως 237 μονάδων την αντλεί κύρια από τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του 2012. Τότε πάλι ο 25άρης από τις 20/8/12 ως τις 4/9/12 ήταν σε αυτά τα επίπεδα και μόλις στο 2015 επέστρεψε τόσο κάτω και μάλιστα φέτος ορίστηκε νέα κατώτερη ζώνη για τον 25άρη με δική της προϊστορία στατιστική και εγγραφή διπλού πυθμένα. Είναι η ζώνη τιμών από τις 204 ως τις 234!

Για τη στήλη οι 234 μονάδες είναι μέσα στην περιοχή που ορίζουμε ως προ τελευταία ζώνη χαμηλών των τελευταίων τριών ετών. Αυτή ξεκινά από τις 227 μονάδες και φθάνει ως τις 237. Κάτω ακριβώς ακολουθεί η ζώνη 204 - 227  που σχετίζεται με τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Αλλά είναι επίσης αρχή της τελευταίας ζώνης  τιμών στο βίο του 25άρη, που αφορά στη βουτιά τον Ιούνιο του 2012. Στατιστικά, τιμές κάτω των 204 και ως τις 167, θα επανέλθουν αν οι εκλογές αποτελέσουν πραγματικό σενάριο.

Σήμερα

Στην Ασία οι επενδυτές στις αγορές μετοχών προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα κέρδη από την προηγούμενη μέρα σήμερα Παρασκευή και το δολάριο παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα στον απόηχο της καθησυχαστικής και αισιόδοξης ανακοίνωσης των στοιχείων  για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, αν και το κλίμα κατέστησε τους συναλλασσόμενους επιφυλακτικούς καθώς οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος πήραν τροπή που προκάλεσε μια ακόμη σύγχυση.

Η δραστηριότητα ήταν χαμηλή με τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να ενισχύεται έως 0,3%, αλλά να βρίσκεται μόνο λίγο πάνω από τα χαμηλά τριών μηνών.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας μόλις που κινήθηκε, αν και βρήκε στήριξη σε μια αναπήδηση του δολαρίου έναντι του γεν. Οι Μετοχές της αγοράς της Σαγκάης ξεκίνησαν με διαπραγμάτευση σε υψηλότερες τιμές αλλά σύντομα γύρισαν σε επίπεδη ημερήσια μεταβολή. Τα κέρδη στην Ασία ακολούθησαν ένα ελαφρώς πιο σφιχτό ανοδικό κλείσιμο της Wall Street με τον Dow .DJI πάνω 0,22%, ενώ ο S & P 500 κέρδισε +0,17% και ο Nasdaq +0,11%.

Το κλίμα ενισχύθηκε από μια στερεά άνοδο των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ που, σε συνδυασμό με τις προς τα άνω αναθεωρήσεις, δείχνει να εξελίσσεται όμορφα η οικονομία του πλανήτη μετά από ένα ψυχρό ξεκίνημα της χρονιάς. Αν η ορμή φανεί ότι διατηρείται, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος, με το Σεπτέμβριο να είναι η ημερομηνία που όλο και περισσότερο από τις αγορές αναμένεται η απογείωσή του.

Όλα αυτά διαμορφώνουν το σκηνικό για τη συνεδρίαση της Fed στις 16 Ιουνίου και 17 που θα περιλαμβάνει συνέντευξη Τύπου από την επικεφαλής Janet Yellen.

Η βελτίωση των δεδομένων των ΗΠΑ βοήθησαν τον δείκτη δολαρίου να ανέβει έως τις 95,023 μονάδες, μακριά ένα μήνα χαμηλό των 94,322 που εμφανίστηκε την Τετάρτη. Έναντι του γεν, το δολάριο αγόρασε 123,48 γιεν, όταν το χαμηλό αυτής της εβδομάδας ήταν 122,46.

Το ευρώ είχε λιγότερη τύχη καθώς οι συζητήσεις για την Ελλάδα δεν έδειξαν κάποιο σημάδι για επίτευξη συμφωνίας. Το ενιαίο νόμισμα ήταν κάτω στα 1,1254 δολάρια, από το υψηλό των 1,1387 δολαρίων την Τετάρτη. Η βουτιά ακολούθησε την έκπληξη από την  απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αφήσει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και να πετάξει πίσω στην Ουάσιγκτον, λόγω των μεγάλων διαφορών με την Αθήνα.

Η κίνηση αυτή ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση σύνεστησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τα τυχερά παιχνίδια με το μέλλον της χώρας του και να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται για την αποτροπή της χρεοκοπίας.

Προσθήκη για ενίσχυση της προσοχής, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι το Βερολίνο είχε «συγκεκριμένες διαβουλεύσεις» σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πτώχευσης του ελληνικού κράτους, ανέφεραν πολλά άτομα με γνώση του θέματος. Αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με την εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, εάν η χώρα που πλήττεται από κρίση πτωχεύσει.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται μετά τη δήλωση από τη Σαουδική Αραβία, ότι ήταν έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή περαιτέρω για την κάλυψη της ισχυρής ζήτησης.

Το μπρεντ για τον Ιούλιο υποχώρησε 21 σεντς, φθάνοντας στα 64,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού έχασε 25 σεντς πέφτοντας στα 60,52 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης, με μια εκρηκτική κίνηση απομακρύνθηκε από το 'μαξιλάρι' στήριξης των 760 με 775 μονάδων διαπερνώντας στην πορεία και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι κατά πρώτον η διατήρηση του Δείκτη, σε ημερήσια κλεισίματα, άνω των 800 μονάδων και κατά δεύτερον η προσπάθεια διάτρησης των 830 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, για να μπορέσουμε να πούμε ότι αυτή τη φορά έχει τα "εχέγγυα" για να "πολιορκήσει" την "τετραπύρηνη" αντίσταση των 858 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση η οποιαδήποτε αδυναμία διακράτησης των κεκτημένων άνω των 800 μονάδων, θα επιφέρει μια γρήγορη καθοδική εκτόνωση έως τις 785 μονάδες.

Το θετικό στοιχείο από απόψεως τεχνικής ανάλυσης είναι ότι το "pullback", που έλαβε χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις εκτόνωσε αρκετά τους ταλαντωτές κατευθύνοντας τους από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, που βρίσκονταν στα τέλη Μαΐου σε σημεία αποφόρτισης και έναρξης νέας ανοδικής κίνησης αφήνοντας έτσι περιθώρια για την πιθανή καταγραφή νέων υψηλών διμήνου.

Όλα αυτά όμως "υπό τη σκιά" του νέου της επίτευξης συμφωνίας, ή μη, με τους Πιστωτές, στοιχείο που έχει επιφέρει ουκ ολίγες φορές ιλιγγιώδη ανεβοκατεβάσματα παρεκτρέποντας σε βραχυχρόνιο πεδίο και την πιο καλοστημένη επενδυτική στρατηγική.

Το αντίστοιχο διαγραμματικό σημείο αλλαγής τάσης για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης εντοπίζεται στις 240 μονάδες, η διατήρηση του οποίου σε ημερήσια κλεισίματα θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για μια εκ νέου αντιπαράθεση με την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 254 - 255 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ράλι στα ομόλογα στην Ασία

Τα ομόλογα κέρδισαν στις περισσότερες αγορές στην Ασία σήμερα, με επικεφαλής την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι επιδόσεις για τις ασιατικές μετοχές ήταν ανάμεικτες. Οι μετοχές στην Κίνα συνέχισαν την πρόσφατη ανοδική τους κίνηση, ενώ τα κορεατικά και ιαπωνικά χρηματιστήρια κινήθηκαν χαμηλότερα, ενώ οι μετοχές της Ινδίας και της Ινδονησίας κινήθηκαν οριακά υψηλότερα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μετακινηθεί πλαγίως σήμερα.

Χθες, παρά τα σταθερά στοιχεία για τις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν και η καμπύλη ισοπεδώθηκε, αντανακλώντας πιθανόν λιπόβαρη τοποθέτηση από τους επενδυτές. Οι λιανικές πωλήσεις του Μαΐου στις  ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,2% m / m, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα. Η εκτίμηση μας για το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι τώρα 3,2%.

Μετά την ραγδαία αύξηση περαιτέρω της ελπίδας επί μιας ελληνικής συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη χθες στην είδηση ​​ότι το ΔΝΤ είχε εγκαταλείψει τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αλλά έκλεισαν στο  +0,7%. Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν 34bp, ξεπερνώντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S & P από CCC + σε CCC. Των Γερμανικών 10ετών υποχώρησαν στο 0,88% μετά από διαπραγμάτευση πάνω από 1,00%. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο πιο σκληρό έως τώρα σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά. «Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους. Όπως εξήγησε, Ελλάδα και ΔΝΤ καταγράφουν αποκλίσεις σε συντάξεις, ΦΠΑ και χρηματοδοτικό κενό. Πρόσθεσε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη νέα συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα».

Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 18 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Όπως είπε, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο ρεαλιστική, δεν μπορεί να τζογάρει, δεν υπάρχει καιρός για παιχνίδια, τα παιχνίδια τελείωσαν, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ζωτικής σημασίας, δεν έχουμε άλλο χρόνο μπροστά μας, κατέληξε.

Από την πολιτική βούληση εξαρτάται η συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο» είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίντος.

Αισιόδοξος πως έως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η συμφωνία για την Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό να επιτευχθεί έως την επόμενη εβδομάδα.

Υπάρχει χρόνος ώστε Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία, διερωτάται το βρετανικό περιοδικό Economist, σε άρθρο που θα δημοσιευθεί το Σάββατο, 13 Ιουνίου. Αποτιμώντας τα τελευταία «επεισόδια» του ελληνικού διαπραγματευτικού θρίλερ, ο Economist διατείνεται πως η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αντιδρούν στην παραβίαση των κόκκινων γραμμών. Όμως, συνεχίζει χαρακτηριστικά, στην Αθήνα γνωρίζουν καλά πως για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, όπως επιθυμεί το 79% των Ελλήνων, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης πρέπει να παραβιαστούν.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.335.000 ευρώ εκ των οποίων τα 1.218.000 ευρώ για παράνομες ανοικτές πωλήσεις επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το ποσό των 13 δισ. δολαρίων άντλησε σήμερα το αμερικανικό δημόσιο, κατόπιν επιτυχημένης δημοπρασίας 30ετών ομολόγων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το αμερικανικό δημόσιο άντλησε 13 δισ. δολάρια από τη δημοπρασία ομολόγων, λήξεως το 2045. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,54 έναντι 2,2 της προηγούμενης δημοπρασίας 30ετών ομολόγων. Το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 3,138%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Επί τα χείρω αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμώντας πλέον ότι ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 2,8%, από 3% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο, ενώ διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το 2016 και το 2017.Σύμφωνα με τους αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πτώση κατά 40% της τιμής του πετρελαίου έχει επιφέρει σημαντικότερο πλήγμα στους εξαγωγείς, από ότι εκτιμήθηκε αρχικά, ενώ ανασταλτικά για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών πιθανόν να λειτουργήσει και η προωθούμενη αύξηση του επιτοκίου της Federal Reserv.

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Twitter προανήγγειλε ο Ντικ Κοστόλο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, η παραίτησή του Ντικ Κοστόλο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Προσωρινά, η θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα «καλυφθεί» από τον Τζακ Ντόρσεϊ. Η παραίτηση του Ντικ Κοστόλο συνιστά απόρροια της μειωμένης κερδοφορίας της Twitter, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2015.

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να επιφέρει, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, μία ενδεχόμενη συμφωνία για την Ελλάδα. Ειδικότερα, σε έκθεσή της για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος «νεύρων» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έχει επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των διεθνών αγορών, οδηγώντας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε απώλειες.

Βέβαιη πως η Ευρωζώνη θα αντεπεξέλθει των κινδύνων ενός ενδεχόμενου Grexit εμφανίζεται η Pimco, σύμφωνα με νέα έκθεσή της, η οποία υπογράφεται από τους αναλυτές Mike Amey και Andrew Balls. «Αν και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την Ευρωζώνη, εντούτοις δεν πρόκειται να. χάσουμε και τον ύπνο μας!» καθησυχάζουν οι δύο αναλυτές. Όπως εξηγούν χαρακτηριστικά, το Grexit αναπόφευκτα θα επιφέρει ορισμένες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες ωστόσο, δεν καθίστανται ικανές να γίνουν φορείς μεγαλύτερων προβλημάτων στη Γηραιά Ήπειρο.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας, γιατί και εμείς την ίδια δυσμενή κατάσταση βιώσιμα πριν από μερικά χρόνια, υπογράμμισε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. Κατόπιν της χθεσινής συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Νοτίου Αμερικής και Καραϊβικής, η Ντίλμα Ρούσεφ διαμήνυσε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που βιώνει η Ελλάδα, οι οποίες είναι κοινές και οικείες στη Βραζιλία.

Από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της 21st Centure Fox αναμένεται να παραιτηθεί ο Ρούπερτ Μέρντοχ. Σύμφωνα με πληροφορίες του MarketWatch, ο 84χρονος μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης επίκειται να παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Fox. Τη θέση του, όπως όλα δείχνουν, θα καταλάβει ο 42χρονος γιος του, Τζέιμς Μέρντοχ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα