Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2015

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 12:38
UPD:12:45
Shutterstock

Επί τα χείρω αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμώντας πλέον ότι ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 2,8%, από 3% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο, ενώ διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πτώση κατά 40% της τιμής του πετρελαίου έχει επιφέρει σημαντικότερο πλήγμα στους εξαγωγείς, από ότι εκτιμήθηκε αρχικά, ενώ ανασταλτικά για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών πιθανόν να λειτουργήσει και η προωθούμενη αύξηση του επιτοκίου της Federal Reserve.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο 4,4%, από 4,8% που εκτιμούσε νωρίτερα, λόγω της αναμενόμενης ύφεσης που θα έχουν οι οικονομίες της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε στο 2,7% την εκτίμηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2015, από 3,2% προηγουμένως, λαο στο 2,8% το 2016, από 3% που εκτιμούσε νωρίτερα. Αιτία της υποβάθμισης των εκτιμήσεων ήταν το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς και το ισχυρότερο δολάριο.

Από τις μεγάλες οικονομίες, αυτή της Ινδίας εκτιμάται ότι θα έχει την υψηλότερη ανάπτυξη, ήτοι με ρυθμό 7,5% ξεπερνώντας την κινεζική οικονομία που επιβραδύνεται.

Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, στο 2,6% φέτος, από 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα