Με ενισχυμένα λειτουργικά κέρδη οι εισηγμένες

Α’ τρίμηνο: +22,5% τα EBITDA, +311% τα καθαρά αποτελέσματα
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 14:21
UPD:14:31
SOOC/Menelaos Myrillas

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Οι κινήσεις περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και ειδικά του χρηματοοικονομικού κόστους, σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία των μεγάλων εξωστρεφών εισηγμένων ομίλων το πρώτο τρίμηνο του 2015 ώθησαν σε σημαντική βελτίωση τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύθηκαν περαιτέρω και από την πορεία των επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Οπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων (εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα) για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015, υπήρχε σημαντική άνοδος στα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων, που ξεπέρασε το 22% και τετραπλασιασμός του καθαρού αποτελέσματος, επιδόσεις οι οποίες σημειώθηκαν παρά την υποχώρηση κατά 1,5% του συνολικού τζίρου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις 183 εισηγμένων, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, το σύνολο των πωλήσεων εμφάνισε μείωση της τάξης του 1,54% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 και διαμορφώθηκε στα 14,78 δισ. ευρώ έναντι 14,55 δισ. πέρυσι. Να σημειώσουμε ότι για το σύνολο του 2014 o συνολικός τζίρος ήταν ελαφρά αυξημένος.

Την ίδια στιγμή τα καθαρά αποτελέσματα των εν λόγω εταιρειών παρουσίασαν άνοδο 311%, φτάνοντας τα 174,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 42,27 εκατ. ευρώ. Το ιδιαίτερα θετικό γεγονός όμως είναι πως τα EBITDA εμφανίζουν αύξηση 22,5%, στο 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,47 δισ. ευρώ, όταν το 2014 έκλεισαν με μια αύξηση περίπου 10%.

Εδώ βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και πέρυσι οι εταιρείες είχαν ξεκινήσει πιο «δυναμικά» όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, όμως και πάλι η ποσοστιαία μεταβολή είναι αρκετά μεγάλη και αποδίδεται κυρίως στη μείωση που επιτεύχθηκε στο χρηματοοικονομικό κόστος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου Βιοχάλκο που με την αναδιάρθρωση δανείων που πέτυχε στο τέλος του 2013 εξασφάλισε σημαντικές βελτιώσεις στο κόστος χρήματος.

Εξετάζοντας τώρα την πορεία του συνόλου των 193 εταιρειών, δηλαδή μαζί με τις πέντε τράπεζες και τις λοιπές εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, βλέπουμε ότι και πάλι οι ζημιογόνες εισηγμένες αποτελούν την πλειονότητα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες κινούνται σε δύο διαφορετικές ταχύτητες, καθώς και ότι η κρίση εξακολουθεί να πλήττει το επιχειρείν και ειδικά τις μικρομεσαίες. Ετσι, μόνο 4 στις 10 εταιρείες είναι κερδοφόρες, ενώ οι υπόλοιπες σημειώνουν ζημιές. Βέβαια, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από τις ζημιογόνες, οι μισές κατάφεραν να μειώσουν τις ζημιές τους.

Επίσης, μεταξύ των ζημιογόνων περιλαμβάνεται και μια ομάδα εταιρειών που πέρυσι είχε κέρδη και είναι περίπου το 17% του σχετικού συνόλου. Από την άλλη μεριά, στις κερδοφόρες εταιρείες περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που το 2014 στο πρώτο τρίμηνο είχαν ζημιές και αυτές αποτελούν το περίπου 26% των κερδοφόρων. Μεταξύ αυτών τη μεγάλη διαφορά κάνουν τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Μότορ Οϊλ, στα οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται και το συνολικά καλό θετικό αποτέλεσμα της περιόδου.

Η μεγάλη βελτίωση στα αποτελέσματα των διυλιστηρίων αποδίδεται στη μη επανάληψη των περσινών ζημιών από αποθέματα. Παράλληλα, βελτίωση παρουσίασαν και τα αποτελέσματα των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η μείωση της τιμής του πετρελαίου ωφέλησε επίσης τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, Μινωικές Γραμμές και Attica Group.

Γενικότερα, από τις εταιρείες που αντέστρεψαν την αρνητική εικόνα του 2014 αξίζει να αναφερθούμε και στις ΤΙΤΑΝ, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου, Intracom, FG Europe, Ιντρακάτ, Mevaco, Κυριακούλης, Nexans, Γενική Εμπορίου, Εβροφάρμα, REDS, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Compucon και Τρόπαια.

Από τους δε πρωταγωνιστές στους οποίους αποδίδεται επίσης η καλή πορεία της περιόδου, ειδική αναφορά χρήζουν οι ΟΠΑΠ και Jumbo.

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ, θετικά αποδεικνύεται ότι αποδίδει η στρατηγική διαχείρισης του κόστους που εφαρμόζει η διοίκηση σε όλο το φάσμα των λειτουργιών, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά το φετινό τρίμηνο στα 93,2 εκατ. ευρώ από 76,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα αυξήθηκαν 16,8%, στα 58 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις του οργανισμού σημείωσαν σημαντική άνοδο και διαμορφώθηκαν στο 1,118 δισ. ευρώ έναντι 965,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,8%, σημειώνοντας ενίσχυση για 7ο διαδοχικό τρίμηνο.

Τα Jumbo που δημοσιεύουν στο τέλος Μαρτίου εννεάμηνο, ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από το φετινό Πάσχα που ήταν αρκετά νωρίς. Ειδικότερα, τα κέρδη του ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 7,25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθαν σε 74,52 εκατ. ευρώ από 69,48 εκατ. αντίστοιχα.

Oι τράπεζες

Η ανάλυση για τα μεγέθη των εισηγμένων στο α’ τρίμηνο 2015 δεν περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των τραπεζών, που συνολικά φέτος παρουσιάζουν ζημιές της τάξης των 417,9 εκατ. ευρώ έναντι 337,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία επανήλθε τον Δεκέμβριο στο σύστημα συναλλαγών και του Χ.Α. Η εν λόγω τράπεζα εμφάνισε και πάλι κέρδη, αν και μειωμένα. Το συνολικό αποτέλεσμα των τραπεζών επηρεάζεται θετικά από τη σημαντική μείωση των ζημιών της Πειραιώς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα