Κάτω από τα 1,27 δολάρια το ευρώ

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 12:13
UPD:14:08

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και σήμερα η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου με το τελευταίο να ευνοείται από τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος δεν έχει ακόμη πυροδοτήσει αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και δεν αποτρέπει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα ασκούν οι φραστικές παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τις συνέπειες της σημαντικής ανόδου του ευρώ.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, εξέφρασε την ανησυχία του για την ταχεία άνοδο του ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επισήμανε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για «δραματοποίηση» της κατάστασης.

Εξάλλου, ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πρότεινε σήμερα τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος του ευρώ και να προστατευθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην ανησυχία που εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για τις «βίαιες» συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Οι δηλώσεις αυτές, ουσιαστικά, κατάφεραν να διακόψουν την άνοδο του ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 13% από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο κ. Τρισέ ανέλαβε καθήκοντα.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 11:59 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2671 δολάρια έναντι 1,2767 δολαρίων στις 23:00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2749 δολάρια ανά ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα