Βρετανία : Μείωση της ανεργίας για έβδομο μήνα

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 13:17

Μείωση για έβδομο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο αριθμός αιτήσεων για εργασία τον Δεκέμβριο στη Βρετανία, καθώς η ανάπτυξη στο δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης εξελίσσεται.

Οι αιτήσεις για εργασία μειώθηκαν κατά 8.300 των μήνα που πέρασε έναντι 9.200 (αναθεωρημένα στοιχεία) που είχαν μειωθεί το Νοέμβριο, αφήνοντας τον δείκτη ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 28% και στο 3%.

Η μείωση της ανεργίας στη Βρετανία, η οποία βρίσκεται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7), ενδέχεται να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη αλλά και σε υψηλότερο πληθωρισμό. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King είπε τον Δεκέμβριο ότι η οικονομία έχει λίγο ακόμη να αναπτυχθεί χωρίς να αυξηθούν οι τιμές.

«Δεν υπάρχει πολύς χώρος για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας εάν δεν αυξηθούν σταθερά οι μισθοί των εργαζομένων», ανέφερε ο Nick Kounis, οικονομολόγος στην Fortis Bank NV, συμπληρώνοντας : «Βλέπουμε τους μισθούς να αυξάνονται και να ωθούν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από αυτά που έχουν τεθεί ως στόχος για το 2005».

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% το τρίτο τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος, καθώς τονώθηκε από την αύξηση της διεθνούς ζήτησης.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερο μήνα τον Ιανουάριο, μετά την αύξησή τους στο 3,75% το Νοέμβριο. Αυτά θα αυξηθούν και πάλι τον επόμενο μήνα, με απώτερο σκοπό τη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 26 από 28 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα