Market beat: Η αβεβαιότητα της δημιουργικής ασάφειας αντιμέτωπη με την ψύχραιμη νευρικότητα

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 10:11
UPD:10:12
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τη δημιουργική ασάφεια και την αξιοθαύμαστη ψυχραιμία μπορούμε και μπορούνε, να περιγράφουν μια θολή εικόνα οι αξιωματούχοι και οι αναλυτές. Οι επενδυτές όμως που έλκονται από την ατμόσφαιρα της αβεβαιότητας που για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τελειώνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις 5/6, αντέχουν και προκαλούν υψηλή νευρικότητα. Οι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις τοποθετήσεις τους,  απέχουν. Γιατί  η λογική το ζητά. Αφού  κοιτάζουν μακριά, ξέρουν ότι σε δυο χρόνια από σήμερα δεν θα επηρεάζει τα τελικά τους κέρδη το αν τοποθετήθηκαν στις 800 ή στις 1100 μονάδες για τον ΓΔ, αν αυτός επιστέψει στις 4000. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η θολούρα που τελικά προκύπτει από την μελέτη της ροής των ειδήσεων σχετικά με την στήριξη από τους εταίρους και πιστωτές, δεν μπορεί παρά να συντηρήσει τη δημιουργική νευρικότητα στην πορεία των τιμών. Αυτή κρατάει μακριά τους θεσμικούς με μεσομακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες αλλά είναι βούτυρο στο ψωμί των traders που κυνηγούν κέρδη από κινήσεις βραχυχρόνιες.

Οι επενδυτές στο ΧΑ έδειξαν χθες ξεκάθαρα την πρόθεση να μην επιτρέψουν να σχηματιστεί μια αλυσίδα καθοδικών κλεισιμάτων, η οποία θα προβλημάτιζε με την εξέλιξή της διαχειριστές χαρτοφυλακίων που ως τώρα παρέμειναν στις παρυφές των συναλλαγών. Ωστόσο στην αγορά της ευρωζώνης, έχει απλωθεί το σύννεφο της ανησυχίας ότι η ελληνική περίπτωση άρχισε να απλώνει την αρνητική της επίδραση στην Ισπανία και την Πολωνία. Το ευρώ υποχωρεί σε επίπεδα κάτω του 1,090 και οι μετοχές στις αγορές της Νέας Υόρκης δέχθηκαν πιέσεις ικανές να στείλουν χαμηλότερα -1% τους Dow και S&P500 που επίσης αποδόθηκαν μερικώς στην Ελληνική κρίση χρέους.

Η στήλη στο σχόλιο των παραγώγων χθες έχοντας δώσει 30% στο να αναγνωριστεί από τον 25άρη η στήριξη των επιπέδων του ΚΜΟ100 ημερών και 40% στο να συνεχιστεί η πτώση δεν μπορεί παρά να αποδώσει το rebound στην στατιστική ανάλυση. Αν και αρκετοί εγχώριοι αναλυτές αναφέρθηκαν σε ανόρθωση των υπερβολών της Δευτέρας με χαμηλό κόστος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,05% στις 822,61 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 828,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 814,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 53,00% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 44,86 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 7,80 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως το χρηματιστήριο δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την παρούσα παλινδρόμησή του σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία αποτέλεσαν το έναυσμα ενός νέου κύκλου ρευστοποιήσεων στη Wall Street, καθώς πλέον προεξοφλούν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της αργότερα μέσα στο έτος.  Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,04% στις 18.041,54 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,11% στις 5.032,75 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 1,03% στις 2.104,20 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Time Warner Cable σημείωσε άνοδο 7,2%, καθώς ανακοινώθηκε η εξαγορά της, από την Charter Communications, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλωδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, έναντι περίπου 55 δις δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

Από την άλλη, μικρές απώλειες της τάξεως του 0,25% σημείωσε η Twitter, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι εξετάζει την εξαγορά της εφαρμογής Flipboard. Σύμφωνα με τους αναλυτές το αντίτιμο της εξαγοράς αναμένεται στο 1 δις δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,5% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Επίσης, άνοδο 0,9% σημείωσε ο σύνθετος δείκτης τιμών κατοικιών Case-Shiller, στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο, ενώ σε ετήσια κλίμακα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5%. Οι αναλυτές ανέμεναν σε ετήσια βάση αύξηση των τιμών κατά 4,6% και σε μηνιαία κατά 0,7%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κύμα ρευστοποιήσεων την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης υπήρξε στις αγορές της ευρωζώνης, με τους δείκτες τελικά να κλείνουν με σημαντικές απώλειες, επηρεασμένοι από το αρνητικό κλίμα των αμερικανικών αγορών, καθώς και από τις ανησυχίες για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,18% στις 6.949 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,61% στις 11.625 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,65% στις 5.084 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,73% στις 403,61 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 0,7%.

Στο ταμπλό, άλμα 5,4% σημείωσε η Ryanair, μετά την αύξηση των ετήσιων κερδών που ανακοίνωσε, ενώ παράλληλα αύξησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των αποτελεσμάτων της το επόμενο έτος. Για τη χρήση του 2016 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει κέρδη 940 -970 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Vivendi ενισχύθηκε κατά 1,4%, μετά την κίνηση της Bank of America να την εντάξει στη λίστα με τις προς επένδυση μετοχές της Ευρώπης, εξαιτίας των δυνατοτήτων που έχουν ανοίξει με την μουσική αναμετάδοση.

Στον αντίποδα, η Banca Monte dei Paschi di Siena σημείωσε απώλειες 17%, με την αγορά να αντιδρά αρνητικά στην έναρξη του προγράμματος πώλησης ιδίων μετοχών, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε προχθές.

ΧΑ

Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία συνεδρίαση που αποτύπωσε περισσότερο τις κινήσεις διόρθωσης των χαρτοφυλακίων και λιγότερο κάποιες κινήσεις στρατηγικής με βάση τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,05% στις 822,61 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 828,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 814,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 53,00% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 44,86 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 7,80 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά έδειξε να σταθεροποιείται μετά τις προχθεσινές ισχυρές απώλειες, με τους επενδυτές να τοποθετούνται σχεδόν στο σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς όμως να διαθέτουν αυξημένα κεφάλαια. Έτσι, το κλίμα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την αυξημένη ροή πληροφοριών και δηλώσεων που υπήρξε, διατηρώντας την ανοδική της πορεία σε όλη τη συνεδρίαση. 

Στο μεταξύ, αν και στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι να φτάσουν, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, σε μια συμφωνία ήδη τόσο το Bloomberg όσο και το Reuters επικαλούμενα αξιωματούχους, αναφέρονται στη δυνατότητα η Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της 5ης Ιουνίου οπότε θα πρέπει να πληρώσει την δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, να μεταφέρει όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ μέχρι τις 19 Ιουνίου  (τέσσερις συνολικού ύψους 1,6 δισ.) και να το καταβάλλει στο τέλος του Ιουνίου, «κερδίζοντας» με αυτόν τον τρόπο χρόνο. Η εξέλιξη αυτή δίνει «ανάσες» και χρόνο στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς. 

Στο ταμπλό, ο FTSE 25 έκλεισε στις 245,86 μονάδες με άνοδο 1,21%, με την αξία των συναλλαγών του στα 47,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, από το ενδοσυνεδριακό +4,76%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,67% και στις 641,78 μονάδες. 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+5,61%), της Τέρνα Ενεργειακή (+4,38%), της Ελλάκτωρ  (+4%), των ΕΛΠΕ (+3,56%), της Motor Oil (+3,51%), του ΟΠΑΠ (+3,13%), της Τιτάν (+2,86%), της Πειραιώς (+2,56%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  (+2,35%) και της Eurobank (+2,26%). Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ  (-4,60%), της MIG (-2,70%), της ΔΕΗ (-2,66%), της Εθνικής (-1,71%), της Folli Follie (-1,19%), της Viohalco (-0,81%) και της Grivalia Properties (-0,62%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος Πετρελαίου - Αερίου  (+3,53%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,13%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 53 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η μελέτη του διαγράμματος του δείκτη των blue chip δίνει αρκετές πληροφορίες. Το πιθανότερο σενάριο (40%) είναι να συνεχιστεί η κάθοδος ως τις 232 μονάδες, ακόμα και αν ενδιάμεσα μεσολαβήσουν μερικές ανοδικές κινήσεις των τιμών. Αλλά δεν αποκλείεται τεχνικά να γυρίσει σε άνοδο το ΧΑ και ο 25άρης, αφού πρώτα χτυπήσει πάνω στον ΚΜΟ 50 ημερών που βρίσκεται στις 234,48 μονάδες (30%) και τέλος το καλύτερο σενάριο (30%) είναι να αποδειχθεί ότι αποτελεί στήριξή του ο ΚΜΟ 100 ημερών, που είναι μετά το χθεσινό κλείσιμο στις 243,49 μονάδες. Στις 245,9 μονάδες τον άφησαν στο τέλος οι δημοπρασίες.  Συνεπώς δεν αποκλείεται σήμερα να συνεχιστεί η αποκατάσταση της υπερβολής από το αβαθές ΧΑ τη Δευτέρα. Αυτό όμως σήμερα δε χρειάζεται να φανεί από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφανίζουν πτώση και το δολάριο διαμορφώθηκε ψηλά σήμερα Τετάρτη. Η εικόνα αυτή αποδίδεται στις αυξανόμενες προοπτικές η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος και στις ανησυχίες ότι τα οικονομικά δεινά θα μπορούσε να συμπεριλάβουν και την Ισπανία εκτός από την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από το κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8%. Οι μετοχές στην Αυστραλία μειώθηκαν κατά 0,7%, στη Νότια Κορέα υποχώρησε 1,5%, το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,6 τοις εκατό, ενώ ο Nikkei .N225 Τόκιο εμφάνισε άνοδο 0,2%.

Οι Dow και S & P 500 έχασαν 1% την Τρίτη από τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην υπόθεση του χρέους της Ελλάδας και μετά από τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που έριξαν λάδι στο φλόγα των προσδοκιών ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα. Τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσαν να μειώσουν τη γοητεία των μετοχών, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες.

Δείκτες που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την οικονομία των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα επιχειρηματικά προγράμματα δαπανών αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε και οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με κέρδη. Τα δεδομένα αυτά υποστήριξαν την στάση που τήρησε η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen, που δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, αν η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Το δολάριο ήταν σε ανοδική πορεία. Το αμερικανικό νόμισμα έλαβε περαιτέρω ώθηση καθώς το ευρώ υποχώρησε, όχι μόνο για την εμμονή των Ελληνικών δεινών, αλλά και από τα σημάδια ότι το ισπανικό κοινό ήταν επίσης κουρασμένο από την πολιτική της δημοσιονομικής  λιτότητας.

Με την Αθήνα να αντιμετωπίζει ήδη το ενδεχόμενο να αδυνατεί στις 5 Ιουνίου να εκπληρώσει την εξόφληση του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η διάθεση στην Ευρώπη έγινε ακόμα πιο νευρική, καθώς οι ψηφοφόροι στην Ισπανία τιμώρησαν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στις τοπικές εκλογές μετά από χρόνια πολιτικών λιτότητας.

«Οι ελληνικές εντάσεις εξαπλώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πολιτική αστάθεια έχει κλιμακωθεί, ιδίως στην Ισπανία και την Πολωνία». Έγραψαν οι  αναλυτές της Barclays.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,0876 δολάρια παραμένοντας κοντά σε χαμηλό ενός μήνα των 1,0864 δολαρίων που χτύπησε στη διάρκεια της νύχτας.

Τα Εμπορεύματα έχουν νιώσει τις επιπτώσεις της ισχυροποίησης του δολαρίου, με τις τιμές του αργού πετρελαίου να πέφτουν σχεδόν 3% στη διάρκεια της νύχτας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η Πρωθυπουργική μετάβαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα με στρατιωτικό αεροσκάφος αλλά και η αναφορά των N.Y.T. στις δραματικές αδυναμίες και ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια και τους Δήμους, αποκαλύπτουν και στο εξωτερικό τη δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ρευστότητας στην Οικονομία.

Έτσι, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την προσδοκία επίτευξης κάποιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την εκταμίευση των αναγκαίων ποσών ώστε να καταβληθούν οι προς το ΔΝΤ υποχρεώσεις του Ιουνίου (1448 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι ύψους 9,5 δισ ευρώ προς ΕΚΤ και λοιπές Κεντρικές Τράπεζες για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Ευλόγως, η συζήτηση για ενδεχόμενη μετάβαση σε χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, αναζωπυρώθηκε, καθώς αυξήθηκε η πιθανότητα μη καταβολής κάποιας δανειακής υποχρέωσης με παρεπόμενη την επισημοποίηση πιστωτικού γεγονότος από τον ISDA (Ειδικός Διεθνής Οργανισμός επί δανειακών συμβάσεων), διαμορφώνοντας στη συνέχεια προϋποθέσεις να υπάρξει αφερεγγυότητα της Ελληνικής Οικονομίας για το σύνολο του χρέους της.

Ενόσω λοιπόν η κλεψύδρα απομειώνει το ζωτικό για την Ελληνική Οικονομία χρόνο της, είναι αναγκαίο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συμφωνία με τους απαραίτητους συμβιβασμούς (στα φορολογικά ζητήματα κυρίως), ώστε να συνεχίσει η ΕΚΤ να παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες αποτρέποντας ανεπιθύμητες εξελίξεις γι' αυτές.

Είναι πάντως σαφές, ότι ακόμη και η παροχή μιας ακόμη ολιγόμηνης παράτασης για την ισχύ της προηγούμενης συμφωνίας, ώστε να εκταμιευθούν τα 7,2 δισ ευρώ, είναι ανεπαρκής σε σχέση με το ύψος των δανειακών και λοιπών Κρατικών υποχρεώσεων του επομένου διμήνου, πολλώ δε μάλλον για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Θα απαιτηθεί δηλαδή μια νέα συμφωνία, για τη διαμόρφωση των όρων της οποίας θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος.

Με αυτά τα δεδομένα το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την παρούσα παλινδρόμησή του σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης. Παρά τις θετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa για επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδος με τους Εταίρους της, η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης με τις αυξημένες τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά την υπογραφή της.

Από την άλλη πλευρά, οι έχοντες θέσεις σε Ελληνικούς τίτλους διατηρούν μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία αποφεύγοντας κινήσεις με "άρωμα sell-off", παρά τον καταιγισμό της ατμόσφαιρας με σενάρια για "Grexit" καθώς "βαριά" ονόματα όπως εκείνα των Alan Greenspan, Warren Buffett και Joseph Stiglitz είναι μερικά από εκείνα που πιθανολόγησαν το ενδεχόμενο να συμβεί.

Πάντως, οι οδηγίες του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους διαπραγματευτές αλλά και η στάση των ΗΠΑ που βλέπουν και τη γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδος και προσέρχονται στο G7 με στόχο τη δρομολόγηση μιας ιστορικής συμφωνίας για κοινή αγορά μεταξύ Β. Αμερικής και Ε.Ε., συνιστούν ενδείξεις ότι ουδείς επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. Λογικά λοιπόν, αλλά κάθε άλλο παρά σίγουρα, έρχεται κάποια συμφωνία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Διόρθωσαν οι ασιατικές μετοχές μετά την βουτιά στις ΗΠΑ 

Οι περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα μετά την πτώση στις ΗΠΑ, όπου ο Dow υποχώρησε τα μέγιστα σε βάθος τρεις εβδομάδες. Ο δείκτης MSCI Asia Apex 50 μειώθηκε με διορθώσεις σε όλες τις αγορές της ASEAN και ένα μικρό κέρδος στην Ταϊβάν, ενώ ο δείκτης Nikkei αιωρήθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών με τη βοήθεια ενός ασθενέστερου γιεν.

Παρά μια μικρή διόρθωση σήμερα το πρωί, ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ είναι κοντά σε υψηλό για ένα μήνα, με το JPY κοντά στο πιο χαμηλό του επίπεδο από το 2007 καθώς η σχέση USD-JPY πέρασε πάνω από το 123,0, το ανώτερο όριο του εύρους διαπραγμάτευσης της τους τελευταίους έξι μήνες. Οι αποδόσεις των γερμανικών Bund συνέχισαν να μειώνονται, περνώντας κάτω κατά 18 bp από την κορυφή της 13 Μαΐου, και η σχέση ανταλλαγής EUR-USD υποχώρησε κάτω από 1,09.

Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των εταιρικών επενδύσεων σε εξοπλισμό ενισχυσαν την προσδοκία για αύξηση  του πραγματικού ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου κατά δύο δέκατα στο 2,7%, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ ανήλθε στο 95,4 Μάιο. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,8% τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του προηγούμενου μήνα, και οι τιμές των κατοικιών διατήρησαν ένα σταθερό ανοδικό ρυθμό.

Οι συζητήσεις για ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης συνεχίζουν να κερδίζουν εστίαση και ζυγίζουν στο ευρώ ως τις 5 του Ιουνίου που είναι η προθεσμία για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις των πολιτικών που απαιτούνται για ένα ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν μονό μετά από κάποιας μορφής κυβερνητική κρίσης που θα λειτουργήσει ως καταλύτης. Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 15bp σε 1,65%, όπως αναμενόταν.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου που ξεκινά αύριο στη Γερμανία σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει την 5η Ιουνίου τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

«Όλοι μας ελπίζουμε τα πράγματα στην Ελλάδα να βελτιωθούν» είπε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε ότι «είμαι πεπεισμένος σε μεγάλο βαθμό ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI 3 τόνισε ακόμη ότι «ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τους Ιταλούς φορολογούμενους και δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών». «Είναι καλύτερα, φυσικά, να έχουμε την συμφωνία και να μην βρεθούμε και πάλι με τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, υπογράμμισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Γνωρίζουμε τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Αντιπροσωπεύοντας τις εξωστρεφείς εισηγμένες εταιρείες ο χρηματιστηριακός δείκτης Διεθνούς Δραστηριοποίησης καταφέρνει να κάνει τη διαφορά στο Χ.Α., καθώς από τη σύστασή, του στις 30/11/2012 σημειώνει άνοδο 49,17% όταν ο γενικός δείκτης του Χ.Α. το ίδιο διάστημα σημειώνει κέρδη μόλις 0,6%, ενώ των τραπεζών, ήτοι της ατμομηχανής του Χ.Α., έχει σημειώσει απώλειες 73%.

Τη μεταφορά σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος ων διαθεσίμων φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης που βρίσκονται σε 1.193 αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες με υπόλοιπο ως 99,99 ευρώ και το κλείσιμό τους ζητεί με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Πρόκειται για λογαριασμούς φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης από τους οποίους οι 1.039 τηρούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, 119 στην Εθνική Τράπεζα, 28 στην Alpha Bank  και 7 στην Eurobank.

Την υπογραφή σύμβασης για τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 13 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank, ανακοίνωσε η Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ Α.Ε. Το δάνειο είναι διάρκειας 54 μηνών και σκοπός του είναι η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας και η κάλυψη αναγκών σε κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

Αυξημένα κέρδη και πωλήσεις ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 1,1182 δισ. ευρώ, έναντι 965,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (αύξηση 15,8%), σημειώνοντας ενίσχυση για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο κυρίως λόγω της συνεισφοράς των Ελληνικών Λαχείων και την ανθεκτικότητα των κύριων παιχνιδιών, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πρόστιμα ύψους 48.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε χρηματιστηριακές εταιρείες για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

 Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Time Warner Cable, έναντι περίπου 55 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, προχωρά η Charter Communications, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλωδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Charter θα καταβάλει περίπου 195,71 δολάρια ανά μετοχή – ποσό 14% υψηλότερο από το κλείσιμο της μετοχής της Time Warner Cable στις 22 Μαΐου.

Πολλά ερωτήματα εγείρει ηαπόφαση της Ελβετίας να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατάλογο ονομάτων, ημερομηνίες γέννησης και εθνικότητες ατόμων ή εταιρειών που κατηγορούνται στις χώρες τους για φοροδιαφυγή. Ανάμεσά τους εικάζεται ότι βρίσκονται και αρκετοί Γερμανοί πολίτες. Ως παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων αυτών από τις ελβετικές φορολογικές αρχές ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης. Μιλώντας το πρωί, στο περιθώριο συνεδρίου στη Λευκωσία, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι οι έρευνες, τις οποίες ανέλαβε το ΤΑΕ Αρχηγείου, γίνονται κατόπιν δικαστικού εντάλματος και σχετίζονται με υπόθεση παραβίασης προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων.

Αίσθηση προκαλεί η πρόταση επιφανών οικονομολόγων στη Γερμανία, και όχι μόνο, να καταργηθούν τα μετρητά στις συναλλαγές. Ο καθηγητής Αλόις Πριντς υποστηρίζει πάντως ότι η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική. Πολλοί δεν θέλουν να χρησιμοποιούν μετρητά για πρακτικούς λόγους, άλλοι για λόγους ασφαλείας. Χώρες όπως η Δανία σχεδιάζουν να περιορίσουν δραστικά την κυκλοφορία μετρητών, ώστε να περιορίσουν το κόστος της κοπής νέου χρήματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα