Market Beat: Η αποτύπωση των εξελίξεων του Σαββατοκύριακου σφραγίζει το τέλος του Μαΐου

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 10:01
UPD:10:03
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η πίεση που ασκήθηκε στο ευρώ σήμερα η οποία το οδήγησε στα 1,0996 δολάρια αποδίδεται από τους αναλυτές της ασιατικής αγοράς στην ελληνική περίπτωση. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε αποπληρωμή του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον επόμενο μήνα, εκτός αν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της, με τις πιο σαφείς ως τώρα παρατηρήσεις από την Αθήνα, για την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων της, αν αποτύχουν οι συνομιλίες. Αυτό διατήρησε την πίεση για το ευρώ, το οποίο ήταν κάτω από περίπου 0,2%, ωθώντας το στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου». Αυτά σημείωναν σήμερα στο Reuters αφού έκανε το γύρο του κόσμου από χθες η είδηση σε όλα τα πρακτορεία ειδήσεων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ακόμα δεν υπάρχει σχολιασμός για τα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνόντος κόμματος. Γιατί η αναλογία μεταξύ των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές έστω μετ’ εμποδίων, έναντι όσων προτιμούν το δρόμο της δραχμής, είναι ενδεικτική της λεπτής ισορροπίας που υπάρχει μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντίθετων κατευθύνσεων. Αλλά εκτιμούμε πως δεν θα λειτουργήσουν θετικά σε πρώτη φάση. Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια, που μάλλον αναστέλλουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου ήταν εκείνη που έσβησε το πτωτικό αποτέλεσμα της προηγουμένης της, με μαθηματική ακρίβεια. Στη διάρκειά της θα λέγαμε ότι το βασικό κίνητρο για τους επενδυτές ήταν οι προσδοκίες πως στη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας θα προέκυπτε κάτι, σχετικό με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές και εταίρους.  Κατά τα λοιπά δεν υπήρξαν εκπλήξεις και η ροή των ειδήσεων από το διεθνές επενδυτικό πεδίο ήταν κατάλληλη για την παραγωγή ουδέτερου κλίματος για τις συναλλαγές του ΧΑ. Συνεπώς, ήταν το στοίχημα της συμφωνίας για την ελληνική οικονομία, που συνέχισε να αποτυπώνεται στην διακύμανση των τιμών.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ολοκληρώνονται μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν την τιμητική τους. Το απόγευμα της Δευτέρας (26/05) ανακοινώνει η Jumbo έχοντας ήδη δώσει την εικόνα των πωλήσεων του 9μήνου της. Την Τρίτη μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοινώνουν ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου και Φουρλής, την επομένη το πρωί (27/05) πριν την συνεδρίαση ανακοινώνουν ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας θα ανακοινώσουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Σωληνουργία Κορίνθου και η Motor Oil. Μετά την αλλαγή της προγραμματισμένης ημερομηνίας την Πέμπτη (28/5) ανακοινώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Σιδενόρ, η ΔΕΗ, η FFGroup, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Την Παρασκευή (29/5) αναμένονται τα μεγέθη των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Τράπεζα Κύπρου. Άλλες σημαντικές ημερομηνίες αφορούν την αποκοπή του τακτικού μερίσματος των ΕΧΑΕ (21 λεπτά στις 26/5) και της ανακοίνωσης από την Στατιστική Υπηρεσία της εκτίμησης για το ΑΕΠ του α' τριμήνου (29/5). Η Πέμπτη 28 Μαΐου είναι και η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της HOL στο Χρηματιστήριο μετά το αίτημα διαγραφής της από την Vodafone.

Σε επίπεδο ροών κεφαλαίων η Παρασκευή αξίζει να προσεχθεί διπλά: Αφενός θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, αφετέρου θα γίνουν οι αλλαγές στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του FTSE. Από τις αλλαγές αυτές σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec θα βγουν «κερδισμένες» οι μετοχές των ΕΛΠΕ, της ΑΛΦΑ της ΠΕΙΡ (MSCI) και της ΛΑΜΔΑ (FTSE) ενώ εκροές αναμένεται ότι θα έχουν οι ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΙΓΟ (MSCI) και MIΓ (FTSE & MSCI).

Σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου είναι αργία για διάφορα αίτια και ως εκ τούτου πολλές Ευρωπαϊκές Αγορές και η Wall Street  θα παραμείνουν κλειστές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ κόσμος

Τα διαρκώς νέα υψηλά προβληματίζουν

Την εβδομάδα που πέρασε οι μετοχές στην Wall Street έπιασαν νέα ρεκόρ υψηλών τιμών, αλλά η πορεία προς αυτά έμοιαζε περισσότερο με ένα κοιμισμένο σύρσιμο παρά με ανοδικό ράλι. Αρκετοί αναλυτές προβληματίστηκαν από αυτή την εικόνα που θέτει ερωτήματα σχετικά με την ισχύ της ανόδου αυτών των ημερών. Ανέφεραν χαρακτηριστικά αρκετοί, πως τα πρόσφατα κέρδη προέκυψαν από την κυριαρχία των traders με βραχύ επενδυτικό ορίζοντα. Γιατί πλέον τα στοιχήματα μακράς πνοής δεν είναι δυνατό να έχουν οπαδούς, εξαιτίας της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην οποία οδηγήθηκαν όλες σχεδόν οι μετοχές, πλην του κλάδου της ενέργειας. Για αυτό υπάρχει πτώση των ημερήσιων όγκων με τους όγκους της πρώτης συνεδρίασης της βδομάδας να είναι οι δεύτεροι χαμηλότεροι στο 2015. Το δε συναλλακτικό ενδιαφέρον παρέμεινε επικεντρωμένο στον κλάδο της ενέργειας, που λόγω της διακύμανσης του πετρελαίου, οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες αγοράζουν στην πτώση και πωλούν στην άνοδο. Με αποτέλεσμα, τα τελευταία χαμηλά να είναι ψηλότερα από τα προηγούμενα και τα τελευταία υψηλά πιο κάτω από τα προηγούμενα. Για το πετρέλαιο θα αναφερθούμε αργότερα πιο συγκεκριμένα.  

Κόπωση από την πολύχρονη άνοδο

Τα παραπάνω έχουν κάνει ακόμα και παραδοσιακά αισιόδοξους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχία για τη δυνατότητα της αγοράς των ΗΠΑ να συνεχίσει το σκαρφάλωμα σε διαρκώς νεότερα υψηλά, ως το τέλος του έτους. Εκείνο που «προκαλεί» σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές, είναι το περίφημο Ρ/Ε.  Έφθασε και πέρασε το 18 για τις μετοχές του S&P500 και επανέφερε την ιστορική για τα χρηματιστήρια έκφραση «irrational exuberance», που υποδηλώνει την ύπαρξη «παράλογης επενδυτικής ευφορίας». Φυσικά οι πολύ αισιόδοξοι αναλυτές έχουν την άποψη ότι σε φάση υπερβολής θα εισέλθουν οι τιμές των μετοχών, αν ο λόγος της τιμής προς τα προσδοκόμενα για το 2015 κέρδη πλησιάσει το 20.  Οι μετριοπαθείς εκφράζουν διακριτικά τις επιφυλάξεις τους, γνωρίζοντας πως οι αγορές πλέον, έχουν διαψεύσει αρκετές φορές τις αναλύσεις των «αρκούδων» της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Έτσι ο Lance Roberts της STA Wealth δήλωνε: «Πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός πως τα χρηματιστήρια κατακτούν νεότερα υψηλά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να δώσουμε προσοχή σε πολλούς και διάφορους κινδύνους που υφίστανται».

Οι απαισιόδοξοι ήδη αναφέρονται σε αυτή την κατάσταση με ένταση, αλλά ποιος τους ακούει. Οι δείκτες αυτή τη βδομάδα έγραψαν νέα ρεκόρ, αμέσως μετά την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνόδου της Fed. Από αυτά φάνηκε, ότι λίγα μέλη υποστήριξαν ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων χρειαζόταν να αρχίσει τον Ιούνιο. Και αυτό ήταν το κεντρικό κίνητρο της ανόδου των τιμών των μετοχών, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ έβαλαν επίσης το χεράκι τους στις αγορές μετοχών και ομολόγων του ευρώ. Από την προπερασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε κάθε πιθανότητα ότι το QE θα μπορούσε να σταματήσει πριν από το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισαν. Για να βεβαιωθούν ότι όλοι πήραν το μήνυμα, ένα άλλο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε τη περασμένη Δευτέρα το βράδυ ότι η τράπεζα θα προβεί σε επίσπευση ορισμένων από τις αγορές δημόσιου χρέους τον Μάιο και τον Ιούνιο. Έτσι συνεχίστηκε η υπερ-απόδοση των μετοχών του ευρώ έναντι αυτών στις ΗΠΑ, δικαιώνοντας τα κεφάλαια σε δολάρια που αναζήτησαν αποδόσεις στο εξωτερικό. 

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2126,06 μονάδες είχε επίδοση +0,16% και στο 2015 +2,11%, ενώ ο Dow έχασε -0,22% και πλέον αποδίδει +1,36% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +0,67% με επίδοση +4,93% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +0,66% με επίδοση έτους +3,94%. Ο δε Nasdaq100  με μεταβολή +0,81%, έχει κέρδη για το 2015 +6,24%. Η τιμή του χρυσού έπεσε κατά -1,37% στα 1206,30 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, ανέβηκε +2,69% και η ετήσια επίδοσή του είναι +16,12%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +3,21% με απόδοση το 2015 +20,49% και ο CAC  ανέβηκε +2,99% με απόδοση φέτος +21,14%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +2,09% και στο τρέχον έτος κερδίζει 12,40%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +1,31% και στο 2015 κερδίζει 25,09%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +3,48% και στο τρέχον έτος αποδίδει +1,70%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -5,02%, με κέρδη το τρέχον έτος +8,74%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε κατά -1,01%, το 2015 αποδίδει +4,01%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +1,88% με επίδοση για φέτος +12,03%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +2,32%, και στο 2015 ενισχύεται  κατά +1,67%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +0,61% και το 2015 κερδίζει +18,59%.

Goldman Sachs: Το τέλος πλησίασε

Αναλυτές από την Goldman Sachs πιστεύουν ότι ο δείκτης, μπορεί να ανέβει λίγο ψηλότερα, πριν από το σταμάτημα, για τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον, της ανόδου του. Ο David Kostin και η ομάδα του βλέπουν ότι ο δείκτης μπορεί να ανέλθει ως τις 2.150 μονάδες στο επόμενο δίμηνο, και τελικά να εγκατασταθεί στις 2100 στο τέλος του έτους.

Η πρόβλεψη έρχεται την ώρα που η ατμόσφαιρα στη Wall Street  βαραίνει με την οικονομική ανάπτυξη σημαντικά πιο αργή από ό, τι αναμενόταν και ένα σκηνικό, στο οποίο  η Federal Reserve θα πρέπει να σταθμίσει την επιθυμία της να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ εμφανίζεται μια αποφασιστική αποδυνάμωση στα θεμελιώδη μεγέθη. Η Goldman διατηρεί για την ώρα την πρόβλεψη ότι η Fed θα ξεκινήσει την αύξηση των βασικών της επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Αλλά οι traders στα futures έχουν εκχωρήσει τώρα 52% πιθανότητες, να ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα την αύξηση το Δεκέμβριο, με μόλις 20% για μια κίνηση Σεπτέμβριο. Ο δε Peter Schiff της Euro Pacific Capital τολμά στις 21/5 να υποστηρίζει στο CNBC, πως αντί της αύξησης των επιτοκίων θα προκύψει τελικά και νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ζήτω τα μερίσματα

Εν όψει της φθίνουσας τάσης των αποδόσεων από τις τοποθετήσεις σε μετοχές, οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν χρηματιστηριακά κέρδη που θα βασίζονται στα μερίσματα. Η Goldman προβλέπει, ότι όλα τα κέρδη κατά 2% της συνολικής απόδοσης μέχρι το τέλος του χρόνου, θα προέρχονται από τα μερίσματα, τα οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 46% των αποδόσεων της αγοράς για τα επόμενα 10 χρόνια. Αντίθετα, ή άνοδος στις τιμές των μετοχών αντιπροσώπευε το 80% της συνολικής απόδοσης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής αγοράς, που οδήγησε τον S&P 500 περίπου 220% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009. Ο Kostin εκτιμά πως στα επόμενα δυο χρόνια τα μερίσματα των εταιριών του βαρύτερου δείκτη μετοχών στον πλανήτη θα αυξάνουν το μέρισμά τους κατά μέσο όρο 8% κατ’ έτος. Ωστόσο, με το ύψος των μετρητών στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων σε επίπεδα ρεκόρ, πολλές εταιρείες θα παρουσιάσουν αύξηση των μερισμάτων τους με ένα πολύ γρηγορότερο βηματισμό. Η Goldman προβλέπει ότι οι αποδόσεις της αγοράς μετοχών κατά τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι 5% σε ετήσια βάση και συνιστά στους επενδυτές να επικεντρωθούν σε μετοχές που εκτιμούν ότι έχουν την τάση για αύξηση των μερισμάτων.

Εκτός από την αδύναμη ανάπτυξη και την προοπτική μιας αύξησης στα επιτόκια της Fed, την αγορά θα χτυπήσουν και οι αποτιμήσεις των μετοχών σύμφωνα με την Goldman. Η μέση μετοχή του S & P 500 διαπραγματεύεται σε τιμή προς κέρδη 18,2. Αυτή η αποτίμηση και μόνο δίνει στο δείκτη «περιορισμένο πεδίο για περαιτέρω ανοδική κίνηση» έγραψε ο Kostin.

Ισορροπεί το πετρέλαιο

Όταν η τιμή του βαρελιού του Brent έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 146,08 δολαρίων στις 3 του Ιούλη 2008, υπήρχε πολύ φλυαρία για εκτίναξη της τιμής του περεταίρω. Ο κόσμος έμοιαζε να ξέμενε από πετρέλαιο, ώστε η τιμή του θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα. Όταν η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε από το ανώτατο επίπεδο του προηγούμενου έτους, των 115,06 δολαρίων στις 19 Ιουνίου για να σταματήσει στα 46,59 δολάρια στις 13 Ιανουαρίου, υπήρχε πολύς φλυαρία για ακόμα πιο φθηνό πετρέλαιο. Θα το προκαλούσε η επανάσταση της άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου που αύξησε σημαντικά την προσφορά, και επιβραδύνεται η ζήτηση εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής στασιμότητα. Έτσι, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να συνεχίσει να μειώνεται.

Τώρα η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε στα 66 δολάρια, και για αυτό υπάρχει σίγουρα πολύ λιγότερη συζήτηση για μείωση της τιμής ως τα 20- 30 δολάρια. Ούτε κανείς αναμένει ότι η τιμή θα αναπηδήσει ξανά στα 100 δολάρια. Η συναίνεση φαίνεται να θεωρεί ότι η ζώνη 55- 75 δολαρίων είναι η σωστή τιμή που θα πρέπει να ισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση.

ΧΑ

Το στοίχημα της συμφωνίας για την ελληνική οικονομία, συνέχισε να αποτυπώνεται στην διακύμανση των τιμών την τέταρτη βδομάδα του Μαΐου.

Έτσι τη Δευτέρα και την Τρίτη, που η αγορά κινήθηκε ανοδικά, με σαφήνεια στο τέλος της πρώτης συνεδρίας και με δύναμη που εξαντλήθηκε στη δεύτερη, οι δείκτες εμφάνισαν τα κέρδη της εβδομάδας. Απλά οι επόμενες μέρες δεν κατάφεραν να τα ελαττώσουν αισθητά. Την Τρίτη λοιπόν και την Παρασκευή σημειώθηκαν οι ανώτερες τιμές της εβδομάδας για τον ΓΔ και ήταν ελαφρά πάνω από τις 857 μονάδες. Τα αντίστοιχα μέγιστα εβδομάδας για τον 25άρη ήταν οι 257,9 μονάδες την Τρίτη και οι 257,8 την Παρασκευή. Αλλά στην τελευταία συνεδρίαση, μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας που ήταν ελαφρά κατώτερο από της Τρίτης, ξεκίνησε μια κάθοδος που έφερε αναζήτηση κατώτερης τιμής σχεδόν ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Θα λέγαμε ότι οι δείκτες χτύπησαν δύο τρεις φορές στην αντίσταση για τους δείκτες και την Παρασκευή ξεκίνησε μια κάθοδος, που μπορεί να συνεχιστεί στην τρέχουσα και τελευταία βδομάδα του Μαΐου.  

Παράλληλα με την παραπάνω επισήμανση όμως, αξίζει να αναφέρουμε πως οι βασικοί δείκτες από τις 6 Μαΐου ως σήμερα, δεν έχουν περάσει σε τιμές κλεισίματος, κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων ο ΓΔ και των 240 ο 25άρης. Ωστόσο την περασμένη Δευτέρα και οι δύο ενδοσυνεδριακά παραβίασαν πτωτικά αυτές τις τιμές, αναδεικνύοντας την ως τη συνεδρίαση που σημειώθηκαν τα ελάχιστα της εβδομάδας. Ο τζίρος της Δευτέρας ήταν χαμηλός και κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ, αλλά την Τρίτη ξεπέρασε τα 96, ενώ στις υπόλοιπες επέστρεψε σε τιμές κοντά και κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη είχαμε την πρώτη καθοδική συνεδρίαση της βδομάδας, ενώ την Πέμπτη έγινε αποκατάσταση των απωλειών της περασμένης και την Παρασκευή, οι βασικοί δείκτες έχασαν περίπου όσο και την Τετάρτη.

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν λόγω κερδών ήταν των Ασφαλειών, αφού την Παρασκευή κέρδισαν +4,67% από +0,67% την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη έχασαν μόνο -0,67% έχοντας κέρδη +1,35% την Τρίτη και  +2,07% την Δευτέρα. Στην ίδια ομάδα οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη, που εμφάνισαν μεταβολές της τάξης του +/- 0,60% στις τρεις τελευταίες συνεδρίες, αλλά την Τρίτη εκτινάχθηκαν +3,68% από +3,18% τη Δευτέρα. Κάτι ανάλογο ίσχυσε για τον κλάδο των Πρώτων Υλών με κέρδη την Τρίτη +3,07% από +2,96% τη Δευτέρα. Μια ξεχωριστή θα λέγαμε ομάδα είναι οι κλάδοι που σε όλες τις συνεδριάσεις της βδομάδας είχαν μεταβολές ανώτερες εκείνων που εμφάνιζαν οι βασικοί δείκτες. Ήταν οι εταιρίες των Τραπεζών με πτώση την Παρασκευή -2,80% από +2,70% την Πέμπτη ενώ την Τετάρτη βούλιαξαν -1,81% έχοντας όμως συγκεντρώσει κέρδη από την άνοδο της Τρίτης κατά +3,24% από +4,31% τη Δευτέρα. Ανάλογη εικόνα είχαν οι μεταβολές του δείκτη των εταιριών Κοινής Ωφέλειας με πτώση την Παρασκευή -1,29% από +1,17% την Πέμπτη ενώ την Τετάρτη βούλιαξαν -2,51% έχοντας όμως συγκεντρώσει κέρδη από την άνοδο της Τρίτης κατά +2,02% από +4,33% τη Δευτέρα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν η υπεραπόδοση του FTSEM που κέρδισε +6,67% σε πέντε συνεδριάσεις έναντι του +3,48% και +3,18% για τον ΓΔ. Ο δείκτης έχει απόδοση +20,99% στο τρέχον έτος όταν  ο ΓΔ κερδίζει μόλις +1,70% και ο 25άρης εξακολουθεί να χάνει -5,18%.

Οι επιμέρους μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με βάση τις μεταβολές τους στη βδομάδα αυτή, μπορούν να διαχωριστούν: Α) Στις ελάχιστες καθοδικές που είναι οι ΟΤΕ -4,64%, ΦΦΓΚΡΠ -2,22% και ΟΠΑΠ -0,12%. Β) Στις μετοχές με κέρδη εμφανώς κατώτερα των βασικών δεικτών όπως οι ΔΕΗ +2,22%, ΜΟΗ +1,83%, ΜΕΤΚ +1%, ΤΙΤΚ +0,88% και ΕΧΑΕ +0,55%. Γ) Στις μετοχές με εβδομαδιαία μεταβολή κοντά στην μεταβολή του 25άρη που είναι τα ΕΛΠΕ +3,84%, ΟΛΠ +3,20%, ΑΛΦΑ +2,95%, ΕΤΕ +2,52%. Δ) Στις μετοχές με κέρδη από +4% ως +8,4% που αλφαβητικά είναι ΑΡΑΙΓ +4,61%, ΒΙΟ +7,33%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,07%, ΓΡΙΒ +5,91%, ΕΕΕ +6,49%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,11%, ΕΥΔΑΠ +5,43%, ΕΥΡΩΒ +6,92%, ΜΠΕΛΑ +6,41%, και ΜΥΤΙΛ +4,89%. Ε) Δύο blue chip εμφάνισαν διψήφια άνοδο ΜΙΓ +23,08% και ΠΕΙΡ +13,97%.

Από το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με βάση τις μεταβολές τους στη βδομάδα αυτή, ξεχώρισαν για διψήφια άνοδο οι ΦΡΙΓΟ +26,32%, ΑΤΤ +14,75%, ΧΑΛΚΟΡ +13,06% και ΛΑΜΔΑ +10,05%. Κέρδη πάνω από του FTSEM είχαν οι ΣΙΔΕ +8,15%, ΙΝΤΚΑ +8,01% και ΕΛΚΑ +7,08%. 

Τεχνική ανάλυση

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Το Χρηματιστήριο συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, να πιστεύει σε λύση και να μην φοβάται ακόμη τη ρήξη. Θα πρέπει σύντομα όμως να υπάρχουν πραγματικές εξελίξεις και όχι λόγια για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 850 μονάδες και να κινηθεί προς τις κρίσιμες 905 μονάδες που συναντά τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών και στη συνέχεια στις 923 μονάδες που συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών και 945 μονάδες που είναι η κορυφή του 2015.Στον αντίποδα η περιοχή στήριξης του Δείκτη έχει ανέβει από τις 780 μονάδες στις 790 μονάδες, ενώ οι "Bollinger Bands" έχουν αρχίσει να στενεύουν κάτι που δείχνει ότι σε σύντομο διάστημα θα εκδηλωθεί έντονη κίνηση.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τεχνικά οι 850 μονάδες θα απαιτήσουν περισσότερη συναλλακτική δύναμη για να διασπασθούν, καθώς η χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη φλέρταρε αρκετές φορές ανεπιτυχώς με την διάσπαση της την εβδομάδα που πέρασε. Το ανοδικό σενάριο δεν έχασε την ισχύ του παρά την γρήγορη κίνηση έως τις 790 μονάδες, η οποία είχε το χαρακτήρα διόρθωσης και αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από τους αγοραστές. Οι 850 μονάδες δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο ή μια περιοχή που συγκλίνουν κάποιοι πυθμένες με κάποιες κορυφές. Σε αυτό το επίπεδο συμπληρώνεται το 61,8% της διόρθωσης μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους και η υπέρβαση του σε κλείσιμο ανοίγει ένα νέο παράθυρο πιθανοτήτων για την επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους.

Η Αγορά συσσωρεύει πολύ προσεκτικά με μικρό σχετικά εύρος διακύμανσης, το οποίο μετά από καιρό φαίνεται και στις βασικές μετοχές του Δείκτη που οδήγησαν την Αγορά από τα χαμηλά στα τρέχοντα επίπεδα. Η διόρθωση που προηγήθηκε έχει αποφορτίσει ουσιωδώς τους ταλαντωτές οι οποίοι κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα, ενώ όλοι οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι. Συμπερασματικά η άρνηση της Αγοράς να πληρώσει χαμηλότερες τιμές, δείχνει ότι οι πωλητές στερούνται της απαραίτητης δυναμικής που θα τους έθετε και πάλι "οδηγούς" της τάσης. Επιπλέον η εικόνα διανομής που θα έπρεπε να θέσει σε εγρήγορση κάποια ισχυρά αντανακλαστικά εξόδου, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί σε τζίρους 150 - 200 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι η ανοδική τάση δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της και αναμένουμε το επόμενο σινιάλο ανοδικής διαφυγής.

Η στήλη εκτιμά ότι είναι δύσκολο να διαπεράσει ο 25άρης τις 258 μονάδες αν δεν επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα για να επανέλθει αργότερα σε ανοδική δυναμική που θα την συνοδεύουν μεγαλύτεροι τζίροι.

Σήμερα

Με άνοδο άρχισαν την εβδομάδα οι περισσότερες ασιατικές αγορές αν και στο ξεκίνημα αρκετοί επενδυτές πίεσαν τις μετοχές επειδή θεώρησαν πως η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις της Fed ανανέωσαν τις προσδοκίες για άνοδο των βασικών επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η δραστηριότητα είναι πιθανό να είναι αδύναμη αυτή σύνοδο, καθώς οι βρετανικές και αμερικανικές αγορές αργούν σήμερα Δευτέρα για την Εαρινή Αργία και την Memorial Day αντίστοιχα. Ευρωπαϊκά κέντρα, όπως η Γερμανία, πρόκειται να παρακολουθήσουν τη γιορτή της Πεντηκοστής.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας .MIAPJ0000PUS ήταν κάτω από περίπου 0,1 τοις εκατό στις αρχές των συναλλαγών αλλά διόρθωσε ανοδικά κατόπιν.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει 0,74%, διαθέτοντας ένα ούριο άνεμο από το αδύναμο γιέν και στοιχεία για το εμπόριο που δημοσίευσαν πριν ανοίξει η αγορά που έδειξαν μια καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών τον Απρίλιο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ανοδική η περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως να προσθέσει κάποιο νέο στοιχείο στην τεχνική εικόνα της Αγοράς.

Στο γνωστό εύρος διακύμανσης 800 με 850 μονάδες κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης συνεχίζοντας τη συσσώρευση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου. Ενδοσυνεδριακά παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις με περιορισμένο τζίρο στηριζόμενες στην ειδησιογραφία της ημέρας χωρίς να μεταβάλλουν την συνολική εικόνα της Αγοράς.

Το Χρηματιστήριο συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, να πιστεύει σε λύση και να μην φοβάται ακόμη τη ρήξη. Θα πρέπει σύντομα όμως να υπάρχουν πραγματικές εξελίξεις και όχι λόγια για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 850 μονάδες και να κινηθεί προς τις κρίσιμες 905 μονάδες που συναντά τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών και στη συνέχεια στις 923 μονάδες που συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών και 945 μονάδες που είναι η κορυφή του 2015.Στον αντίποδα η περιοχή στήριξης του Δείκτη έχει ανέβει από τις 780 μονάδες στις 790 μονάδες, ενώ οι "Bollinger Bands" έχουν αρχίσει να στενεύουν κάτι που δείχνει ότι σε σύντομο διάστημα θα εκδηλωθεί έντονη κίνηση.

Στη σκέψη βέβαια των επενδυτών, πέρα από την επίτευξη μιας συμφωνίας είναι και το τι θα ακολουθήσει αυτής. Πως θα αντιμετωπιστούν οι εσωκομματικές τριβές, ποιοι Υπουργοί θα είναι αυτοί που θα την εφαρμόσουν, πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και αν αυτή την φορά μπορεί να υπάρξει ωριμότητα και λογικές κινήσεις και όχι λαϊκισμός από τα κόμματα. Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και αναμένει.

"Την επόμενη εβδομάδα θα μας απασχολήσει η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών του G7 στη Δρέσδη ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και έκτακτο Eurogroup. Επίσης θα αναμένουμε για μία ακόμη εβδομάδα τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τον ELA" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Καθώς οι "επικίνδυνες" ημερομηνίες του Ιουνίου πλησιάζουν και η συμφωνία με τους Πιστωτές φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων, αυξάνεται ο βαθμός νευρικότητας της Αγοράς.

Οι νέες πληροφορίες από τις συναντήσεις σε Ρίγα και Βρυξέλλες ουδόλως άλλαξαν την κατάσταση, διατηρώντας το κλίμα αναμονής στους επενδυτές. Η ειδησεογραφία εμπλουτίστηκε με κάποια μεγέθη τριμήνου, κυρίως από μικρές εταιρείες, ενώ στο τέλος της εβδομάδας δύο επιχειρηματικές συμφωνίες (Τράπεζα Πειραιώς και Frigoglass) αναζωογόνησαν κάπως το περιεχόμενο νέων, το οποίο μονότονα περιστρέφεται γύρω από την Ελληνική διαπραγμάτευση.

Κατά τα άλλα η διττή εικόνα που παρουσιάζει η αποτύπωση των εξελίξεων εντός και εκτός των συνόρων, φαίνεται να προβληματίζει τους εμπλεκόμενους στο βαθμό που οι δύο προσεγγίσεις φαίνεται να απέχουν πολύ μεταξύ τους. Οι αποστάσεις στις διατυπώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο των αναλύσεων, ή των εκτιμήσεων, αλλά προέρχονται και από Επίσημους Φορείς που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στην διαπραγμάτευση, αυξάνοντας την αβεβαιότητα αλλά και την αμηχανία όσων επενδυτών κινούνται σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Ξένοι αναλυτές

S&P : Ανασκόπηση εβδομάδας προοπτικές

Τα πρακτικά από την τελευταία σύνοδο της FOMC που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν είναι πιθανή, και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η 1η αύξηση των επιτοκίων για να έρθει αργότερα αυτό το έτος κατά τις συνεδριάσεις τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Θετικά τα πρώτα στοιχεία από τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, τα οποία μπορούν να δείξουν δύναμη στην έκθεση για την απασχόληση το Μάιο, και τα σημάδια του πληθωρισμού κοντά στο δηλωμένο στόχο του 2%, μπορούν να συνεχίσουν να ενισχύουν την φημολογία για μια αύξηση των επιτοκίων το 2015. Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (εκτός των ειδών διατροφής και της ενέργειας) αυξήθηκε 0,3% από μήνα σε μήνα, τον Απρίλιο, και βρίσκεται 1,8% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Ενώ η ενέργεια συνεχίζει να κρατά χαμηλά τον ονομαστικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που αυξήθηκε 0,1% από μήνα σε μήνα και κάτω 0,2% σε ετήσια βάση. Τα κόστη στην ιατρική, την εκπαίδευση, τη στέγη, τα έπιπλα, και τα έξοδα της συντήρησης των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όλα αυξάνονται, σύμφωνα με την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή.

Οι τάσεις της περασμένης εβδομάδας για τη στέγαση ήταν ως επί το πλείστον μικτές με λιγότερες αιτήσεις για υποθήκη και αδύναμες πωλήσεις, αλλά οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών ήταν ισχυρές. Ο σύνθετος δείκτης εφαρμογής των ενυπόθηκων δανείων υποχώρησε 1,5% από βδομάδα σε βδομάδα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου, ο δείκτης NAHB για τη στεγαστική αγορά και το φρόνημα των κατασκευαστών υποχώρησε στο 54 τον Μάη από τις 56 μονάδες στη μέτρηση του Απριλίου. Εποχικώς διορθωμένες οι πωλήσεις των έτοιμων κατοικιών υποχώρησαν 3,3% από μήνα σε μήνα με ετήσιο ρυθμό 5.04 εκατ. κατοικίες τον Απρίλιο, αλλά ήταν ψηλότερα 6,1% σε ετήσια βάση. Συνολικά, οι αμερικανοί αναμένουν οι τιμές των κατοικιών να αυξηθούν κατά 4% το 2015.

Τα αποτελέσματα από μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πρώτου τριμήνου, ήταν μικτά. Οι περισσότεροι ανέφεραν συγκριτικά υψηλότερες πωλήσεις, αλλά μόνο μέτρια κέρδη ή απώλειες στα κέρδη πολλών που πιθανά θα συνεχιστούν λόγω της πίεσης από τους ανταγωνιστές τους και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μερικά από τα standouts στο υψηλό τέλος του τριμηνιαίου ρυθμού αύξησης των πωλήσεων των καταστημάτων ήταν η Home Depot (+ 6%), της Lowe (+ 5%), TJX Cos (+ 5%), Ross Stores (+ 5%), και L Μάρκες (+ 5%). Μείωση εκθέσεων ήταν Staples (-5%), Gap Inc. (-4%), του Macy (-1%), και Best Buy (-1%).

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου ήταν 2,21% την Παρασκευή 7BP ψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε την εβδομάδα στα $ 59,92 / βαρέλι, ελαφρώς προς τα κάτω για τη βδομάδα. Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,10 δολάρια. Οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τον δείκτη S & P Case-Shiller για την αγορά ακινήτων τον πληθωρισμό HPI, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών / συναίσθημα, και το ΑΕΠ. Τα Ευρωπαϊκά δεδομένα περιλαμβάνουν το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, και την Ιταλία.

 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ανοιχτά ζητήματα έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο «μπορεί να θεωρηθεί ορατή». Το Σαββατο το βράδυ ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν από την ερχόμενη Τρίτη και μετά, όποτε όπως είναι προγραμματισμένο θα επανέλθουν στις Βρυξέλλες τα στελέχη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστια πρόοδο» στην επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές της προκειμένου να αποτρέψει την πτώχευση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και προειδοποίησε ότι θα ήταν καταστροφική μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, προβλέποντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «η αρχή του τέλους» για το κοινό νόμισμα.

Μιλώντας στο BBC ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε «τώρα εναπόκειται στους θεσμούς να κάνουν τη δική τους κίνηση. Εμείς διανύσαμε τα τρία τέταρτα του δρόμου. Πρέπει να διανύσουν το ένα τέταρτο για να συναντηθούν μαζί μας».

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται «σε καλό δρόμο» προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε εκδήλωση στο 26ο «Money Show» στη Θεσσαλονίκη.

«Εμείς θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε ένα καλό δρόμο και θα τελειώσουμε» εκτίμησε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας ότι τα δύο σημεία στα οποία έχουν προκύψει διαφωνίες στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, τότε οι πιθανότητες να υπάρξει παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα αυξάνονται, φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, όπου χρησιμοποιείται το ευρώ, χωρίς η χώρα να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξετάσουμετην εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις.

Νέα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, κυρίως για εργαζομένους του ΟΤΕ ΟΤΕ-3,29% που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ. Η εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών εντάσσεται στη στρατηγική μετασχηματισμού του ΟΤΕ μέσα από κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις, ενώ η συνολική δαπάνη για την υλοποίησή τους εκτιμάται σε 85 εκατ. ευρώ περίπου για συμμετοχή 700 περίπου εργαζομένων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πωλήσεις ύψους 70,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι, και θετική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 31,3%, ανακοίνωσε η Πλαίσιο Computers ΠΛΑΙΣ-1,38% ΑΕΒΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 33% στα 2,52 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας σημείωσαν πτώση 33,8% και διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν, πάντως, τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή ρευστότητα της εταιρείας ανέρχεται σε πάνω από 28 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται δε επιταχυνόμενη συρρίκνωση του δείκτη δανειακής μόχλευσης (Ξένα / Ίδια Κεφάλαια) στο 0,49 από 0,60.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την πεποίθηση ότι οι συνθήκες της οικονομίας θα υπαγορεύσουν μια αύξηση των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος διατύπωσε η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, η οποία, μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιη ότι η πρόσφατη κάμψη που παρατηρήθηκε στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι προσωρινή. Μιλώντας στο εμπορικό επιμελητήριο της Προβιντενς του Ρόντ Άιλαντ, η Γέλεν επανέλαβε την θέση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τάση βελτίωσης της αγοράς εργασίας, καθώς και να υπάρχει επιβεβαιωμένη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο του 2%, πριν ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μετά την πρώτη αύξηση, οι επόμενες κινήσεις θα είναι αργές και σταδιακές. 

Να ενωθούν στον αγώνα για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους κάλεσε της χώρες της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι η κοινή κυριαρχία αποτελεί μια ευκαιρία και όχι μια απειλή. Ο Ντράγκι πιέζει τις κυβερνήσεις να μην σπαταλήσουν τον χρόνο που τους αγοράζει η ΕΚΤ τυπώνοντας χρήμα. Η σημερινή έκκλησή του προς τις υπερχρεωμένες χώρες ήρθε μία ημέρα αφότου προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υψηλής ανεργίας και των λιγοστών επενδύσεων.

Άλλο ένα κεφάλαιο στην τραγική υπόθεση του 2010, με τη διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, έκλεισε χθες η BP, καταλήγοντας σε διακανονισμό με τις Transocean και Halliburton. Στο πλαίσιο των συμφωνιών, η ΒΡ παραιτείται των αιτημάτων της σε βάρος των δύο εταιρειών για τον ρόλο τους στην καταστροφή, ενώ εκείνες από την πλευρά τους παραιτούνται ανάλογων αξιώσεων από τον βρετανικό ενεργειακό όμιλο.

Μικρή επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, αν και σε γενικές γραμμές παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Η ανισότητα στα εισοδήματα μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων οικονομικών στρωμάτων στις βιομηχανικά προηγμένες κοινωνίες ολοένα αυξάνεται. Σε έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνεται αυτό το μεγάλο χάσμα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα