Market beat: Η μικρή διαφοροποίηση μετά τη Ρίγα δεν βοηθά στην αύξηση των όγκων

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 10:15
UPD:10:17
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η συναλλακτική δραστηριότητα μια εβδομάδα που ως τώρα έδωσε 11 μονάδες στον 25άρη και 34 στον ΓΔ δεν θεωρείται ικανοποιητική. Αυτό πιθανά δικαιολογεί την στροφή των στοιχημάτων των traders προς δυσοίωνες προσδοκίες. Τίποτε δεν φαίνεται να προσθέτει η εικόνα των σχέσεων της χώρας με τους πιστωτές, μετά τις εξελίξεις στη Ρίγα, αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη κινδύνων. Δεν ξεκαθάρισε η εικόνα, δεν φάνηκε να σταθεροποιείται η πυξίδα που οδηγεί την επενδυτική προσδοκία και περιμέναμε ως τις 8:30 για να ακούσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να υποψιαστούμε τις πιθανές αντιδράσεις των συναλλασσόμενων στο ΧΑ. Χωρίς πυξίδα, με διατήρηση στην ελπίδα, η νευρικότητα και οι χαμηλοί όγκοι παραμένουν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Δεν νομίζουμε πως άλλαξε κάτι και το ίδιο πιθανά θα αντιληφθούν οι θεσμικοί, με αποτέλεσμα να μην πιθανολογείται κάποια διαφοροποίηση σε όσα αναμένουν οι αγοραίοι εδώ και μήνες. Η συμφωνία θα γίνει ως το τέλος Μαΐου, αλλά το περιεχόμενό της είναι άγνωστο και οι αντιδράσεις της συμπολίτευσης ομοίως. Άρα διατηρούνται οι άγνωστοι συντελεστές στην εξίσωση της επιβίωσης της οικονομικής δραστηριότητας και μαζί τους και η αισιοδοξία από την πλευρά της κυβέρνησης. Για αυτό και δεν νομίζουμε πως θα διαφοροποιηθεί το συναλλακτικό ενδιαφέρον αν και τεχνικά οι συνεδριάσεις της εβδομάδας έχουν βελτιώσει τη στατιστική εικόνα των βασικών δεικτών και κύρια του 25άρη.

Οι επενδυτές στα παράγωγα, πιθανά επειδή διαπίστωσαν την σοκαριστική πτώση του τζίρου του ΧΑ στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ, πέρασαν σε δυσοίωνες προσδοκίες για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη. Το ΣΜΕ τρέχουσας σειράς Ιουνίου ξεκίνησε τη Δευτέρα με όγκο 8912 συμβόλαια ενώ την Τρίτη εκτινάχθηκε στα 19200 την Τετάρτη έπεσε στα 7261 και χθες άλλαξαν χέρια 5787. Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε και χθες στις 253 μονάδες όπως την Τετάρτη αλλά τότε ο 25άρης έκλεισε στις 252,23 ενώ χθες αν και ανέβηκε μια μονάδα στις 254,17 το ΣΜΕ κρατήθηκε στις 253,00. Το μέγιστο χθες ήταν οι 255,25 μονάδες ενώ  προχθές το μέγιστο ήταν 4 μονάδες ψηλότερα. Η κατώτερη της Τετάρτης ήταν οι 250,00 μονάδες και χθες ορίστηκε στις 249,75.

Το συμπέρασμα είναι πως διατήρηση των τρεχόντων επιπέδων χωρίς προοπτικές μιας ανόδου με αποφασιστικά βήματα έκανε τους traders απαισιόδοξους αλλά με μετριοπάθεια γιατί υπάρχει η ελπίδα μια διαρροή από τη Ρίγα να αλλάξει το κλίμα.  Για την ώρα τα ξένα μέσα δεν έχουν σε περίοπτη θέση σχόλια άρθρα και πληροφορίες γύρω από την ελληνική περίπτωση. Στις ξένες αγορές υπάρχει ισορροπία καθώς οι ανησυχίες για άνοδο στα βασικά επιτόκια της Fed τον Ιούνιο εξαφανίστηκαν. Ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζονται αρκετά «μαλακά» και κάτω των αγοραίων προσδοκιών επηρεάζοντας τις σχέσεις ανταλλαγής των νομισμάτων. Με μικρά κέρδη έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση περισσότερο διαδικαστική παρά ουσίας, καθώς η αγορά αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών

Η περίοδος της αδείας μας έφερε μια σχετική ασυνέχεια στην παρακολούθηση της αγοράς επανερχόμαστε ξεκούραστοι.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικρά κέρδη έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, με τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα να επισκιάζουν τελικά τα χειρότερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 18.285,74 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,38% στις 5.090,79 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,23% στις 2.130,82 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Salesforce.com ενισχύθηκε κατά 3,7%, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη στα 16 σεντς ανά μετοχή, από 11 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23% στα 1,51 δισ. δολάρια.

Κέρδη 4% σημείωσε η Best Buy, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι πωλήσεις της βοήθηκαν από τις τηλεοράσεις και το νέο iPhone, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Στον αντίποδα, η NetApp υποχώρησε κατά 12%, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 135 εκατ. δολαρίων, ή 43 σεντς ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 10 χιλ., στις 274 χιλ., καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου. Οι αιτήσεις έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 εβδομάδων, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξάνονταν στις 271 χιλ. Επίσης, ελαφρά βελτίωση υπήρξε τον Απρίλιο στον δείκτη εθνικής δραστηριότητας Chicago FED, καθώς διαμορφώθηκε στο -0.15 έναντι του -0,36 τον Μάρτιο. Ο δείκτης είναι ο μέσος όρος 85 δεικτών οικονομικής δραστηριότητας.

ΕΥΡΩΠΗ

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία καλλιέργησαν τις προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική της χώρας θα παραμείνει χαλαρή.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 7.013 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 11.865 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,27% στις 5.147 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,36% στις 407,87 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 0,4%.

Στο ταμπλό, η Raiffeisen Bank International υποχώρησε κατά 2,7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ, λόγω της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια.

Στον αντίποδα, η Transocean ενισχύθηκε κατά 3,5%, καθώς υπήρξε διακανονισμός με την ΒΡ για την αποζημίωση της, σχετικά με το μεγάλο ατύχημα που είχε συμβεί το 2010 στον Κόλπο του Μεξικό. Στην Transocean άνηκε η εξέδρα που βυθίστηκε, με την εταιρεία να λαμβάνει 125 εκατ. δολάρια για τα δικαστικά της έξοδα από την BP.

Επίσης, η Booker Group σημείωσε κέρδη 12%, μετά την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να επιστρέψει μέρος του κεφαλαίου στους μετόχους, ενώ δημοσιοποίησε και τα σχέδια του να προχωρήσει στην εξαγορά της Londis and Budgens από την Musgrave Group.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,4 μονάδες υποχώρησε ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στην Ευρωζώνη τον Μάιο, από 53,9 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 53,8 μονάδες, ωστόσο η δυναμική των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη αποδείχθηκε πιο αδύναμη από την αναμενόμενη.

ΧΑ

Με μικρά κέρδη έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση περισσότερο διαδικαστική παρά ουσίας, καθώς η αγορά αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,63% στις 845,73 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 848,60 μονάδες και η χαμηλότερη στις 835,94. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,78% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 56,95 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 3,72 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά διατήρησε μια ουδέτερη στάση έναντι της ροής των πληροφοριών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενώ ο πολύ χαμηλός τζίρος κατέδειξε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων που να ενσωματώνουν κάποιο σενάριο διαφορετικό από αυτά που μέχρι τώρα η αγορά γνωρίζει. 

Μάλιστα, τα βλέμματα είναι εστραμμένα στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα της Λετονίας. Όπως μάλιστα αναφέρει το www.naftemporiki.gr, σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου επιδιώκει η συμφωνία -σε περίπτωση που αφήσει ανοιχτά θέματα για το φθινόπωρο, κάτι που είναι παραπάνω από πιθανό- να εμπεριέχει μια αναφορά για το ενδεχόμενο απομείωσης του χρέους της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συνδεθεί η υπαναχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες, μόνο με την αποδέσμευση μέρους των δόσεων. 

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25 έκλεισε στο +0,77% και στις 254,17 μονάδες, αν και κινήθηκε στο εύρος των 250,70 μονάδων (-0,61%) και 254,91 μονάδων (+1,06%). Στο +2,70%, με κλείσιμο στο υψηλό σχεδόν της ημέρας, ο τραπεζικός δείκτης και στις 687,46 μονάδες.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, 12 μετοχές του έκλεισαν θετικά, από τις οποίες ξεχώρισε ιδιαίτερα η MIG, με άνοδο 11,94% και συναλλαγές 4,26 εκατ. τεμαχίων αξίας 621 χιλ. ευρώ. Ακολούθησαν οι μετοχές της Eurobank(+3,55%), της Alpha Bank(+3,17%), της Πειραιώς(+3,15%), της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ+2,72%(+2,72%), της ΔΕΗ(+2,17%), της Εθνικής(+1,63%), του ΟΛΠ(+1,18%) και της Motor Oil (+1,05%) .

Τέσσερις σταθερές παρέμειναν σταθερές (ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ Ελακτωρ, ΕΥΔΑΠ) και οι υπόλοιπες εννέα έκλεισαν με απώλειες (Folli Follie -1,90%,  Grivalia Properties -1,45%, Τέρνα Ενεργειακή -1,06%, Viohalco -0,81% και Jumbo -0,57%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΜΙDCAP20) έκλεισε  στο +0,74% και στις 934,24 μονάδες, με 14 μετοχές του ανοδικές (Αττικής 4,35%, Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+3,76% 3,76%, Ιντρακομ 2,07%), μία σταθερή (Ικτίνος) και  πέντε με απώλειες (ΑΒΑΞ -2,86%, Πλαίσιο -1,55%, Φουρλής -1,54%, ΕΥΑΠΣ -1,03% και Σωληνουργεία Κορίνθου -0,85%] Η αξία των συναλλαγών μόλις στα 939,2 χιλ. ευρώ και στο 1,53% του συνολικού.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+2,70%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου (-1,89%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 44 καθοδικά, ενώ η τιμή 27 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Στις 250 μονάδες εντοπίζεται η ανάλογη περιοχή αντίστασης με αυτή των 850 μονάδων του Γενικού Δείκτη για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επίπεδο, όπου έχει ήδη διαρραγεί ανοδικά με την ευγενική "χορηγία" της "βαρύτατης" Coca- Cola HBC (ΕΕΕ). Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να επιβεβαιώσει μια ανοδική τμήση των 260 μονάδων για να μπορέσουμε να θέσουμε ως επόμενη στάση τις 280 μονάδες.

Όσον αφορά, τέλος, τον Τραπεζικό δείκτη φαίνεται να έχει κοντοσταθεί, διαγραμματικά, κάτω από το όριο αντίστασης των 700 μονάδων. Το σημείο αυτό και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εάν τμηθεί ανοδικά, μπορεί να βάλει ισχυρές βάσεις για μια άνοδο έως τις 880 μονάδες, περίπου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 22/5 μετά την Wall Street που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό με τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve τον Ιούνιο, παντελώς ακυρωμένες, ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε μετά από υποχώρηση απέναντι στο ευρώ για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα από τα δεδομένα των ΗΠΑ που προκάλεσαν απαισιόδοξες προσδοκίες.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,7% με τα χρηματιστήρια στη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ να σημειώνουν μεγάλη αύξηση. Ο Shanghai Composite Index με την ελπίδα ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα αναζωπύρωσης και γνώμονα το ράλι της προηγούμενης ημέρας κέρδιζε 1,93%. Ήταν σε δρόμο για 6% εβδομαδιαία άνοδο αφού αναρριχήθηκε σε υψηλά επίπεδα κορυφή σε βάθος επτά χρόνια.

Ο Nikkei του Τόκιο με μικρή θετική μεταβολή +0,16%, αιωρείται κοντά στο υψηλό 15 ετών. Οι ιαπωνικές μετοχές έχουν ενισχυθεί αυτή την εβδομάδα από στοιχεία που δείχνουν ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

Ο S&P500 παρουσίασε στη διάρκεια της νύχτας οριακή αύξηση 0,2% για να κλείσει σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών, αν και ο όγκος ήταν κάτω από το μέσο όρο του στη βδομάδα. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν ξεφορτωθεί την ανησυχία για μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δείξει σημάδια αντοχής, αλλά η ανόρθωση της δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο ως  προς τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών, ο τομέας της μεταποίησης και η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ - φάνηκε να δικαιώνουν την επιφυλακτική στάση των ιθυνόντων της Fed.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν από την εικόνα της μεταβολής των οικονομικών δεικτών, βοηθώντας να το δολάριο να βρεθεί μακριά από τα πρόσφατα υψηλά έναντι των ευρώ και γιεν. Το ευρώ έχει συρθεί ψηλότερα 0,1% στα 1,1125 δολάρια μετά την αναπήδηση 0,2% τη νύχτα εμφανίζοντας την πρώτη αύξηση σε τέσσερις ημέρες. Είχε χτυπήσει ένα χαμηλό τριών εβδομάδων των 1,1062 δολαρίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών λόγω του Ελληνικού Χρέους και ήταν έτοιμο να χάσει 2,8% για την εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του αμερικανικού αργού πήρε μια ανάσα, στα 60,64 δολάρια, μετά την ραγδαία άνοδο σχεδόν 3% στη διάρκεια της νύχτας. Το Brent  υποχώρησε 0,2% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο 2,3% χθες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Τα περιθώρια στενεύουν για τον Γενικό Δείκτη, καθώς το συνεχόμενο "φλερτ", δίχως ανοδική ανταπόδοση, με την πολύ σημαντική αντίσταση της περιοχής των 850 μονάδων, έχει αρχίσει, ήδη και προκαλεί αμφισβητίες στο αν υπάρχει, ή όχι, ο αξιόλογος καταλύτης ώθησης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 920 μονάδων.

Ναι μεν η συνεχόμενη τριβή πέριξ των 840 μονάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πάτημα συσσώρευσης και διαγραμματικής εκτόξευσης, αλλά η εκτενής κωλυσιεργία και η συνεχιζόμενη αδυναμία μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα και να επιφέρει στο τέλος επενδυτικό εκνευρισμό και καθοδική εκτόνωση έως τις 785 μονάδες.

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η γρήγορη ανοδική διαφυγή, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και ημερήσιο κλείσιμο άνω των 870 μονάδων, για να μπορέσουμε να εκφέρουμε και από τεχνικής ανάλυσης, την άποψη της ανοδικής συνέχειας προς τις 920 με 945 μονάδες, με πιθανό μεσοπρόθεσμο στόχο την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.

Επίσης οι περισσότερες ενδείξεις, που συρρέουν από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές, συνθέτουν το "πάζλ" ενός επερχόμενου έντονου ανοδικού άλματος, αλλά όπως και τα δανειακά διαθέσιμα της Χώρας είναι απολύτως φθαρτό και η παραμικρή αφαίρεση ενός κομματιού θα επιφέρει άμεση κατάρρευση.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Κινέζικες μετοχές οδηγήθηκαν σε υψηλά επτά ετών

Οι Κινεζικές μετοχές οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο. Ο δείκτης Shanghai Composite έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2008 στην πρωινή συνεδρίαση. Το γιέν σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση από την BoJ ότι διατηρείται αμετάβλητη η νομισματική της πολιτική.

Οι  αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ έπεσαν, από τα δεδομένα των ΗΠΑ, που σκιάζουν ακόμη περισσότερο την ιστορία της ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η παγκόσμια εμπιστοσύνη στον βιομηχανικό τομέα σημείωσε πιθανά μικρή άνοδο το Μάιο, αλλά η βελτίωση, που προέρχεται κυρίως από μια ισχυρή ιαπωνική ανάκαμψη, δεν είναι πειστική. Οι "flash" PMI των ΗΠΑ ήταν χαμηλότεροι από ό, τι αναμενόταν. Παρά τη σχετική ηρεμία στην αγορά ελληνικών ομολόγων πρόσφατα, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι ατυχήματος παραμένουν και δεν είναι αμελητέοι. Στην τελευταία έκθεσή μας Θέματα του Ευρώ, υποστηρίζουμε ότι οι δεσμεύσεις των πολιτικών που απαιτούνται για τη συμφωνία του προγράμματος μπορεί να επιτευχθούν μόνο μετά από κάποιας μορφής κυβερνητική κρίση που θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την πολιτική αλλαγή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην "επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος", έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της
Καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα.

Δεν δείχνει να συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα αφερέγγυα.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας δήλωσε ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές της για την παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις δεν υποστηρίζεται από τις διαπραγματεύσεις.

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2013 έντεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 325% στο κέντρο του Λονδίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε σήμερα να διαψεύσε ιδημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί ενδεχόμενης παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, αλλά με παροχή ρευστότητας στη χώρα εντός του Ιουνίου.

Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα απάντησε ότι η πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα (αξιωματούχος του Εurogroup) δεν είναι η Επιτροπή και συνεπώς δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. 

Οι ελληνικές τράπεζες και οι μετοχές κινεζικών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι στην παρούσα φάση ίσως οι πλέον ελπιδοφόρες τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές, εκτιμά ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, ο Μαρκ Μόμπιους, της Franclin Templeton.

Με επιστροφή στην κερδοφορία, ενισχυμένα έσοδα και βελτίωση της εικόνας των EBIDTA, έκλεισε την περσινή χρήση ο όμιλος Chipita, η έδρα του οποίου από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 326,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη γύρισαν σε θετικό πρόσημο αγγίζοντας τα 12 εκατ. ευρώ από ζημίες 18 εκατ. ευρώ το 2013. Σε επίπεδο EBIDTA η εικόνα ήταν εξίσου ενισχυμένη, στα 20,9 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αυξήθηκαν κατάτι στα 443 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η Al Ahli Bank για την απόκτηση του 98,5% της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση της τράπεζας του Κουβέιτ. Η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών του Κουβέιτ και της Αιγύπτου, σημειώνει η Al Ahli Bank στην ανακοίνωσή της.

Τη διανομή μερίσματος 0,21 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ.  Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαΐου 2015, ενώ η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου 2015 από την Τράπεζα Πειραιώς. Το εν λόγω ποσό μερίσματος, σύμφωνα με το νόμο, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% (0,021 ευρώ ανά μετοχή), και συνεπώς το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,189 ευρώ ανά μετοχή.

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε η MLS Πληροφορική, για 11ο στη σειρά τρίμηνο. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 106% στα 6,76 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν άνοδο 31% και διαμορφώθηκαν σε 1,02 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 1,87 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14%, σε σχέση με πέρυσι. Η καθαρή θέση διαμορφώθηκε σε  21,74 εκατ. ευρώ από 21,12 εκατ. ευρώ στις 31.12.2014.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 θα δημοσιεύσει η Αλουμύλ Α.Ε. τα Στοιχεία και τις Πληροφορίες καθώς και τις Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στις 53,4 μονάδες υποχώρησε ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στην Ευρωζώνη τον Μάιο, από 53,9 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 53,8 μονάδες, ωστόσο η δυναμική των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη αποδείχθηκε πιο αδύναμη από την αναμενόμενη. Ο δείκτης ΡΜΙ, ο οποίος βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών

Αδύναμη παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSBC αυξήθηκε οριακά αυτόν τον μήνα στις 49,1 μονάδες από 48,9 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Αύξηση 13% σημείωσαν, το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι πωλήσεις του μεγαλύτερου επιχειρηματικού τομέα της Bosch, του Mobility Solutions, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. «Τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η θέση μας είναι τόσο καλή που θα έχουμε φέτος και πάλι σημαντικά γρηγορότερη αύξηση από την αγορά», δήλωσε ο δρ Rolf Bulander, πρόεδρος του εν λόγω τομέα, στην 62η διεθνή συνέντευξη Τύπου της εταιρείας, στο Μπόξμπεργκ της Γερμανίας (19-21 Μαΐου 2015).

Γερά νεύρα χρειάστηκε η ηγεσία της Deutsche Bank στη γενική συνέλευση χθες, αφού οι μέτοχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον της γερμανικής τράπεζας. Η αξία της μετοχής της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει κατά 10% από την ημέρα της ανακοίνωσης της νέας στρατηγικής της, στις 27 Απριλίου. 

Ανοδικά κινήθηκαν οιλιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Απρίλιο μετά τη βουτιά του Μαρτίου, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της χώρας ίσως «τρέξει» με υψηλότερους ρυθμούς στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος διαμορφώθηκε στο 4,7%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα