Θετικό κλείσιμο στις ευρωαγορές

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 19:10
UPD:19:11
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Φωτογραφία αρχείου.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία καλλιέργησαν τις προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική της χώρας θα παραμείνει χαλαρή.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 7.013 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 11.865 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,27% στις 5.147 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,36% στις 407,87 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 0,4%.

Στο ταμπλό, η Raiffeisen Bank International υποχώρησε κατά 2,7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ, λόγω της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια.

Στον αντίποδα, η Transocean ενισχύθηκε κατά 3,5%, καθώς υπήρξε διακανονισμός με την ΒΡ για την αποζημίωση της, σχετικά με το μεγάλο ατύχημα που είχε συμβεί το 2010 στον Κόλπο του Μεξικό. Στην Transocean άνηκε η εξέδρα που βυθίστηκε, με την εταιρεία να λαμβάνει 125 εκατ. δολάρια για τα δικαστικά της έξοδα από την BP.

Επίσης, η Booker Group σημείωσε κέρδη 12%, μετά την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να επιστρέψει μέρος του κεφαλαίου στους μετόχους, ενώ δημοσιοποίησε και τα σχέδια του να προχωρήσει στην εξαγορά της Londis and Budgens από την Musgrave Group.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,4 μονάδες υποχώρησε ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στην Ευρωζώνη τον Μάιο, από 53,9 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 53,8 μονάδες, ωστόσο η δυναμική των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη αποδείχθηκε πιο αδύναμη από την αναμενόμενη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα