Γ. Αλογοσκούφης: «Κόλαφος» η έκθεση της Ε.Ε. για την οικονομική πολιτική

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 13:22

Κόλαφο για την οικονομική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας και την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αποτέλεσε μια σειρά χαμένων ευκαιριών και τονίζει ότι, όπως εξηγεί στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η κυβερνητική πολιτική δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευνοϊκές συνθήκες για να αντιμετωπίσει τα δύο βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας: την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Όπως αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στα Ολυμπιακά έργα και τους πόρους των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, κάτι που είναι σαφώς συγκυριακό και δεν σχετίζεται με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται η απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, με αποτέλεσμα υψηλή ανεργία και μεγάλα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών.

Επισημαίνονται επίσης, η τραγική δημοσιονομική κατάσταση, παρά τα συνεχή εισπρακτικά μέτρα και τους συγκυριακά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η απουσία επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής, στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών, καθώς και οι καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των αγορών και ειδικά στην αγορά ενέργειας.

«Οι διαπιστώσεις αυτές –αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης- δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας η οποία στο πρόγραμμά της δίνει έμφαση στο νοικοκύρεμα των δημοσίων δαπανών, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στο κράτος. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να δει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει οδηγήσει την ανεργία στο 13,2%, όταν η κομματοκρατούμενη διοίκηση της ΕΣΥΕ παρουσίασε πλασματικά στοιχεία για μείωση της ανεργίας στο 8,9%».

«Η χώρα χρειάζεται συνολική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής που μόνο μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να προσφέρει. Οι ανακυκλωμένες πολιτικές και τα στελέχη που προβάλλονται ως το νέο οικονομικό πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστια ευθύνη για τις ως τώρα εξελίξεις. Αυτοί που οδήγησαν την οικονομία στα σημερινά αδιέξοδα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εμφανίζονται ως εκείνοι που θα τα αντιμετωπίσουν. Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική και μια πραγματικά νέα κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Αλογοσκούφης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα