Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Μέσα στον Ιούνιο τοποθετούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις την υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των τραπεζών και του σχήματος Chipita - Impala Invest, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Π. Γ. Νίκας.
Πρόθεση των δύο εταιρειών φαίνεται να είναι η εξαγορά ποσοστού άνω του 90% της αλλαντοβιομηχανίας, ενώ σημαντική παράμετρος στις διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες τράπεζες, Eurobank και Alpha Bank, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της αλλαντοβιομηχανίας, είναι να υπάρξει κούρεμα των υποχρεώσεων που βαραίνουν τη Νίκας, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 73 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες φαίνεται να επικεντρώνονται στην κατά περίπτωση εξέταση περικοπής κάθε δανείου.
Πάντως, εκτιμάται ότι τόσο η αναδιάρθρωση του χρέους όσο και η αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ -στην οποία το ενδιαφερόμενο σχήμα εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει- αναμένεται να υλοποιηθούν παράλληλα.
Με γνώμονα, μάλιστα, ότι η αλλαντοβιομηχανία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών, την ΑΜΚ θα συνοδεύσει και η απαραίτητη δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου του πλειοψηφικού ποσοστού από τους ενδιαφερομένους.
Υπενθυμίζεται ότι η Chipita δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσία στη μετοχική σύνθεση της Νίκας, διατηρεί όμως τον ρόλο του ομολογιούχου. Σήμερα, στη μετοχική σύνθεση της Νίκας συμμετέχουν με πλειοψηφικό πακέτο, ήτοι το 67,4% η Global Finance, με 11,9% η Eurobank, ενώ 9,9% ελέγχει η First European Retail Corp.
Στον βαθμό που κλειδώσει το κείμενο του προσύμφωνου, τότε οι διαδικασίες αναμένεται να «τρέξουν» με γρηγορότερους ρυθμούς. Σημειώνεται ότι η πρόταση εξαγοράς κατατέθηκε από τον ισχυρό άντρα της Chipita Σπ. Θεοδωρόπουλο, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη και ήδη έχει περάσει ένα διάστημα έξι μηνών.
Σύμφωνα με όσα έχει ήδη γνωστοποιήσει η πλευρά της Impala, συνολικά στο πακέτο εξαγοράς της Νίκας έχουν προβλεφθεί περί τα 80 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων ενδέχεται να αφορούν και κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Νίκας έχει μια «σημαντική» προίκα που περιλαμβάνει ακίνητα με δυνατότητα αξιοποίησης μέσω sale and lease back, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο στον Αγιο Στέφανο, καθώς και πέντε θυγατρικές εταιρείες σε Ελλάδα (Δομοκός Α.Ε., Αλλαντικά Μακεδονίας ΑΒΕ), Κύπρο, Βουλγαρία και Σκόπια.
Ενδεχόμενη θετική έκβαση στο συγκεκριμένο deal, που αποτελεί το πρώτο εγχείρημα για επένδυση σε υπερχρεωμένη εισηγμένη θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας, αλλά και από πλευράς διαχείρισης του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών.
Και αυτό γιατί η περίπτωση Νίκας μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για αντίστοιχες συμφωνίες και σε άλλους κλάδους, ώστε να αποφορτίσουν τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των τραπεζών.