Επενδυτική πρόταση 80 εκατ. ευρώ για τη Νίκας

Εξαγορά: Ενδιαφέρον από Chipita και Impala - Παρέμβαση του υπ. Οικονομίας - Επαφές με τράπεζες
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 12:34
UPD:12:34

Από την έντυπη έκδοση

Πιλότο για τη σωτηρία υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αναμένεται να αποτελέσει η επίτευξη συμφωνίας εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Π.Γ. Νίκας από τη «συμμαχία» της ολλανδικής Impala Invest και της Chipita.

Με γνώμονα ότι η εισηγμένη βαρύνεται με υψηλές υποχρεώσεις, η τελεσφόρηση των διαπραγματεύσεων των τραπεζών με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα έχει ως αποτέλεσμα ο δανεισμός της αλλαντοβιομηχανίας να υποχωρήσει αισθητά, ενώ τα «φρέσκα» κεφάλαια που θα διατεθούν θα εξασφαλίσουν μια δυναμική επανεκκίνηση για την εταιρεία.

Οι συζητήσεις

Το εν λόγω εγχείρημα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τον επικεφαλής της Impala Invest Δημήτρη Βιτζηλαίο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η πρόταση για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Νίκας, που έχει γίνει από κοινού από την Chipita και τη βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία Bella, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Impala, προβλέπει συνολικά κεφάλαια περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό, ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και η γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί προκειμένου να καλυφθεί η αρνητική θέση της αλλαντοβιομηχανίας, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Το «κούρεμα»

Σε κάθε περίπτωση, βασική παράμετρος είναι να συμφωνηθεί το ακριβές ποσοστό του κουρέματος των δανείων που διαμορφώνονται σε περίπου 73 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014. Οι πληροφορίες θέλουν οι συζητήσεις να αφορούν κούρεμα κάτω του 30% των υποχρεώσεων.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι η Νίκας έχει μια «σημαντική» προίκα που περιλαμβάνει ακίνητα με δυνατότητα αξιοποίησης μέσω sale and lease back, όπως π.χ. αυτό στον Αγιο Στέφανο, καθώς και πέντε θυγατρικές εταιρείες: σε Ελλάδα (Δομοκός Α.Ε., Αλλαντικά Μακεδονίας ΑΒΕ), Κύπρο, Βουλγαρία και Σκόπια. Συνολικά στο εννεάμηνο του 2014 ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Νίκας διαμορφώθηκε σε 44 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του εγχειρήματος, εκτιμάται ότι όλες οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν 4-6 μήνες.

Διασφαλισμένες οι θέσεις

Πάντως, για τον υπουργό Οικονομίας μείζονος σημασίας είναι και η διαβεβαίωση που πήρε από πλευράς των επενδυτών ότι οι περίπου 500 θέσεις εργασίας της Νίκας είναι διασφαλισμένες.

Για την κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη βούληση για γρήγορη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, ενώ ενδεχόμενη τελεσφόρηση των συζητήσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των τραπεζών σφραγίζει με εμπιστοσύνη τη νέα πολιτική περίοδο στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη σημασία έχει και από πλευράς διαχείρισης του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών, καθώς ενδεχόμενα αντίστοιχα deal θα αποφορτίσουν σημαντικά τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκιά τους, κυρίως μετά το «πάγωμα» των διαδικασιών που παρατηρείται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, που θεωρητικά θα ήταν από τους πρώτους που θα έμπαινε σε καθεστώς εξυγίανσης.

Οσον αφορά τους εμπλεκόμενους παίκτες, από πλευράς Chipita η προσθήκη των δραστηριοτήτων της αλλαντοβιομηχανίας δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών σε διάφορα επίπεδα από εμπορική πολιτική έως marketing, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα για τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Αντίστοιχα, για την Impala Invest, η απόκτηση της Νίκας φέρεται ότι κινείται σε απόλυτη ακολουθία με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό διεύρυνσης της παρουσίας της επί ελληνικού εδάφους, καθώς -όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία- «η επίτευξη της συμφωνίας, συνεπάγεται ενδεχομένως και νέες από τον ίδιο όμιλο στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων».

Υπενθυμίζεται ότι η Impala έχει προχωρήσει στην εξαγορά βιομηχανίας κατεψυγμένων ζυμών που είχε έδρα στη Μαγνησία, καθώς και ότι στο τιμόνι της θυγατρικής Bella βρίσκεται ο κ. Πάνος Μακρής, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν εμπορικός διευθυντής στη Νίκας. Η βουλγαρική βιομηχανία ιδρύθηκε το 1992, ενώ εντάχθηκε στην Impala Invest το 2008.

ΔΑΝΑΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα