Το 2015 φέρνει κέρδη στον όμιλο Τιτάν

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 13:32
UPD:13:40
Τιτάν

της Τέτης Ηγουμενίδη

Θετικά θα κινηθούν φέτος τα μεγέθη του ομίλου Τιτάν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής του, εξαιτίας της βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων που αναμένεται στις δύο σημαντικότερες αγορές που δραστηριοποιείται, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Τα παραπάνω επισημαίνονται με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου, κατά τα οποία ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν ανήλθε σε 283,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 23,7% στα 23,2 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ήταν κέρδη 6,6 εκατ., έναντι ζημιών 11 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Τιτάν εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τρέχον έτος, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ συνεχίζεται δυναμικά, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης που σημειώνει η αμερικανική οικονομία. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανερχόμενη ζήτηση, η τσιμεντοβιομηχανία προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν την αγορά εξοπλισμού και τη βελτίωση της απόδοσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση δομικών υλικών εκτιμάται πως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, βασιζόμενη σε έργα τόσο δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα. Ο όμιλος προσδοκά την ανάκαμψη της παραγωγής και των πωλήσεων εντός του 2015, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων με στόχο την εξασφάλιση, σταδιακά, της ενεργειακής επάρκειας των εργοστασίων του.

Αντίθετα, στην Ελλάδα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς προσδοκίες ανάκαμψης εντός του έτους, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Η συνολική κατανάλωση τσιμέντου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα του 2014, κυρίως λόγω της εκτέλεσης των έργων στους οδικούς άξονες, στον βαθμό που αυτά θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτιμάται ότι θα παραμείνει συνολικά σταθερή, αλλά η ζήτηση κινείται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της δυναμικότητας των εργοστασίων του ομίλου. Στην Ελλάδα η κατανάλωση τσιμέντου συνεχίζει να στηρίζεται στα δημόσια έργα, με τις τάσεις στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να παραμένουν πτωτικές, στο πλαίσιο της γενικευμένης οικονομικής αβεβαιότητας.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε σε 65,3 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 9,4 εκατ., από 3,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014.            

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα