Market beat: Η σημερινή συνεδρία αποτελεί την ώρα της αλήθειας για την εβδομαδιαία άνοδο

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 10:08
UPD:10:09
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια πτώση που γράφεται τη μέρα που οι διεθνείς αγορές έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την ισχυροποίηση του ευρώ και ήρθε μετά από αλυσίδα πέντε ανοδικών συνεδριάσεων δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί ποιοτικά. Η εκτίμησή μας είναι πως ο τύπος της χθεσινής διόρθωσης είναι στατιστικός και με αυτό εννοούμε πως πυροδότησε τις πιέσεις η προσέγγιση σε σημαντικές οροφές από τις συναλλαγές του τρέχοντος έτους. Δεν έχει σχέση με κάποια ανατροπή των προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές ενώ δεν αποκλείεται να μέτρησε και η γενικευμένη τάση για ξεφόρτωμα μετοχών του ευρώ χθες καθώς ισχυροποιήθηκε.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η απόλυτη σε επίπεδο αριθμών επιβεβαίωση της στατιστικής ανάλυσης που αναπτύξαμε καθιστά την μελέτη των αντιδράσεων των θεσμικών σήμερα αναγκαία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αναγνώριση της περιοχής στην οποία βρέθηκαν οι ΓΔ και 25άρης ως ζώνη προσωρινής συσσώρευσης. Αν διατηρηθεί η αγορά στα επίπεδα αυτά χωρίς βουτιά γενικευμένου χαρακτήρα τότε η αισιοδοξία των traders των παραγώγων θα δικαιωθεί αφού έδωσαν στο ΣΜΕ μεγαλύτερη προπορεία έναντι του 25άρη.

Μελετώντας τα διεθνή θα λέγαμε πως σήμερα οι αγορές θα κινηθούν με βάση τη μάχη των νομισμάτων. Οι δε αναλυτές συνοδεύουν τις όποιες αναφορές τους στην ελληνική περίπτωση με την παρατήρηση, ότι διαφαίνεται πρόοδος στη σχέση Ελλάδας και πιστωτών.

Η στήλη με βάση την στατιστική προϊστορία θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες 30% για μια βουτιά σημαντική, που θα μειώσει στο 50% την εβδομαδιαία άνοδο. Δηλαδή μπορεί να φέρει τον FTSE25 ως τις 232 - 233 μονάδες. Η άνοδος έχει πιθανότητα 20% λόγω του διεθνούς κλίματος που είναι αρνητικό για την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Μια ακόμα σταθεροποιητικού τύπου πλάγια κίνηση έχει πιθανότητα 50% και συνεπώς δεν είμαστε σύμφωνοι με την αισιοδοξία των traders στα παράγωγα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, με την αγορά να επηρεάζεται από τα δυσμενέστερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,41% στις 18.035,53 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,63% στις 5.023,64 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,37% στις 2.106,85 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Twitter έκλεισε με απώλειες 8,9%, μετά το χθεσινό -18% που προκλήθηκε από τη διαρροή των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, τα οποία απογοήτευσαν την αγορά. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 7 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα της διαμορφώθηκαν στα 436 εκατ. δολάρια.

Επίσης, η Alibaba σημείωσε απώλειες 3,1%, μετά την ανακοίνωση ότι θα "παγώσει" τις προσλήψεις προσωπικού για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ελέγξει το λειτουργικό της κόστος και να γίνει πιο ευέλικτη η εταιρεία.

Στον αντίποδα, η GoPro σημείωσε κέρδη 12,6%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 52%, ήτοι στα 16,6 εκατ. δολάρια ή 11 σεντς ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οριακή ανάπτυξη καταγράφηκε στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015, το οποίο σημαδεύτηκε από την κακοκαιρία, την άνοδο του δολαρίου που έπληξε τις αμερικανικές εξαγωγές και τις μειωμένες επενδύσεις των ενεργειακών ομίλων.

Στο μεταξύ, σήμερα ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve (FOMC), όπου έγινε η αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να ρυθμιστεί η νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Fed η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση του επιτοκίου τον Ιούνιο, αν και η αγορά εκτιμά ότι πιθανότατα να γίνει αυτό τον προσεχή Σεπτέμβριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Βίαιη πτώση κατέγραψαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από τον κλάδο των εμπορευμάτων, ενώ η αγορά επηρεάστηκε και από την άνοδο του ευρώ, η οποία πλήττει την ελκυστικότητα των μετοχικών τίτλων. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,20% στις 6.946 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,21% στις 11.433 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 2,60% στις 5.039 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,21% στις 397,30 μονάδες, με τον κλάδο των εξαγωγέων να κλείνει με σημαντική πτώση, λόγω της ανόδου του ευρώ.

Στο ταμπλό, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria υποχώρησε κατά 3,7%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αν δεν υπολογιστούν οι υπεραξίες που προέκυψαν από την πώληση του 4,9% της Citic, τα καθαρά κέρδη παρουσιάζουν άνοδο 52,8%, στα 953 δισ. ευρώ.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών που έχουν καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως οι φαρμακευτικές. Η Merck υποχώρησε κατά 5%, ενώ Bayer και Volkswagen σημείωσαν απώλειες άνω του 3%.

Η Barclays σημείωσε απώλειες 1,7%, μετά την ανακοίνωση ότι σχημάτισε νέες προβλέψεις ύψους 800 εκατ. στερλινών, προκειμένου να καλύψει τυχόν πρόστιμα που μπορεί να της επιβληθούν στο πλαίσιο του σκανδάλου χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 103,7 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, έναντι προσδοκιών διαμόρφωσής του στις 103,9 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε αμετάβλητος στο -4,9, ενώ η βιομηχανική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο -3,2, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για διαμόρφωσή της στο -2,8.

ΧΑ

Αφορμές για να διορθώσει βρήκε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,00% στις 797,99 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 817,82 μονάδες και η χαμηλότερη στις 797,99. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,03% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 81,15 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 0,50 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Αν και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι στο χθεσινό Euro Working Group θα επιδοθεί η λίστα με τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για μια συμφωνία που θα αποδεσμεύσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης, τελικά η κυβέρνηση θα καθυστερήσει την παράδοσή της. 

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ετοιμάσει και να κοστολογήσει τις προτάσεις που θα καταθέσει  ώστε να γίνει η επεξεργασία τους στο Brussels Group μέσα στις επόμενες ημέρες.  Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές της οποίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας, είναι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο «σκούπα» να έχει ψηφιστεί από το Βουλή.

Ωστόσο, η αγορά αντιλαμβάνεται επίσης ότι το τελευταίο διάστημα και όσο αυξάνεται η πίεση από εταίρους και δανειστές πληθαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος τα στελέχη εκείνα που «προτιμούν» μια «έντιμη» ρήξη από μια «έντιμη» συμφωνία  Οι εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία στην αγορά για το πόσο οι νομοθετικές παρεμβάσεις που υπάρξουν θα ικανοποιήσουν τους πιστωτές.

Στο ταμπλό τώρα, μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών μεταβολών στο πρόσημο, ο FTSE 25 έκλεισε στις 238,64 μονάδες με πτώση 1,25% με επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 228 μονάδες. Είχε προηγηθεί από ράλι 16% το πενθήμερο.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 612,31 μονάδες με πτώση 3,12%, ενώ προερχόταν από ένα κερδοφόρο πενθήμερο όπου βρέθηκε +43%. 

Η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5%, μετά το +80,95% που κατέγραψε μέσα στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Με πτώση 4,19% έκλεισε η Alpha Bank στα 0,2970 ευρώ, ενώ η διόρθωση της Eurobank έφτασε έως το -3,15%. Στο χαμηλό ημέρας με πτώση 1,64% έκλεισε η Εθνική, στα 1,20 ευρώ, ενώ κέρδιζε ενδοσυνεδριακά έως και 4,92%.

Στον FTSE 25 ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΕΕΕ (+0,56%), Folli Follie (+0,86%), Ελληνικά Πετρέλαια (+0,70%), Grivalia (+1,41%), Aegean (+1,09%), ΟΛΠ  (+1,15%) και Τέρνα Ενεργειακή (+3,97%). 

Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η MIG, η οποία υποχώρησε κατά 8,81%, καθώς έγινε γνωστό ότι  αποχωρεί από τον FTSE 25 μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, ενώ στη θέση της προβιβάζεται η Lamda Development. Πτωτικά και οι μετοχές της Ελλάκτωρ(-7,14%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-5,81%), της ΕΥΔΑΠ(-3,03%), της Motor Oil (-2,44%), και της ΔΕΗ  (-2,15%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών  (-9,83%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+2,14%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 55 κινήθηκαν ανοδικά, 66 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Από προχθές επιμένουμε: Αν συνεχιστεί η ανοδική δυναμική να εμφανιστούν αντιστάσεις από την ώρα που ο 25άρης θα πλησιάσει τις 246 μονάδες. Γιατί έρχεται από κάτω προς τα πάνω και αν παρατηρήσουμε τις συναλλαγές στο τρέχον έτος θα διαπιστώσουμε ότι σε τρεις διαφορετικές περιόδους οι 246 μονάδες αποτελούσαν τις κατώτερες τιμές του σε συνεδριάσεις που έδωσαν κλεισίματα γύρω από τις 250 μονάδες. Αυτό ίσχυσε στη συνεδρία της 16/1 με ελάχιστο στις 247,28 μονάδες και κλείσιμο στις 252,56, στη συνεδρία της 22/1 με ελάχιστο στις 246,76 μονάδες και κλείσιμο στις 250,28. Κατόπιν εμφανίστηκαν πάλι αυτά τα επίπεδα τον Φεβρουάριο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07. Αλλά και τον Μάρτιο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07.

Η ζώνη από τις 246 μονάδες ως τις 254 φαίνεται από τη στατιστική προϊστορία να είναι μια πιθανή οροφή στην τρέχουσα ανοδική κίνηση. Το διεθνές κλίμα είναι υπέρ της συνέχισης της πτωτικής δυναμικής. 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκόνταψαν σήμερα Πέμπτη, ενώ το ευρώ κρατήθηκε κοντά στα υψηλά δύο μηνών έναντι του δολαρίου μετά την εκπληκτικά απαισιόδοξη ανάγνωση  της οικονομικής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο τρίμηνο που ελάττωσε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Τα απογοητευτικά νέα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έρχονται να συμπληρώσουν μια ανησυχητική επιβράδυνση στην Κίνα, και βρήκαν έκφραση σε μια προειδοποίηση από την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, πως θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, αν η εθνική δυναμική αποδυναμωθεί.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,9%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεφτε 1,9% αλλά και τα χρηματιστήρια της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ υπέστησαν επίσης απώλειες.

Η πτώση στις ασιατικές μετοχές ακολούθησε την κάθοδο της Τετάρτης στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον DAX της Γερμανίας που νωρίτερα αυτό το μήνα έφθασε σε ύψος ρεκόρ, να πέφτει 3,2% λόγω πιέσεων που αποδοθήκαν στην άνοδο του ευρώ.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε μόλις 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο, απότομα κάτω από το 2,2% της αύξησης το προηγούμενο τρίμηνο. Τα απογοητευτικά στοιχεία έκαναν λιγότερο πιθανή την  περαιτέρω την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Federal Reserve.

"Αν οι ΗΠΑ ήταν η κύρια πηγή της επιβράδυνσης στις ασιατικές εξαγωγές κατά το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να δούμε την επιτάχυνση τους με την έναρξη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ" έγραψαν οι αναλυτές της ING. Ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν επίσης ότι το εμπόριο στις ασιατικές οικονομίες είναι πιο ευαίσθητο τώρα από τις τάσεις ανάπτυξης στην Κίνα παρά των ΗΠΑ

Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,1119 δολάρια μετά την ραγδαία άνοδό του σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών των 1,1188 δολαρίων στον απόηχο των στοιχείων για το ΑΕΠ. Μια αύξηση στις αποδόσεις του χρέους στη ζώνη του ευρώ βοήθησε επίσης το ευρώ. Αποδόσεις των γερμανικών Bund εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τους σε δύο χρόνια μια μέρα που εξασθενούν οι φόβοι περί αποπληθωρισμού και βελτιωμένες προοπτικές για τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

"Συνολικά, η FOMC δήλωση έδωσε μια ισορροπημένη αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής επιβράδυνσης και η Επιτροπή παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τα δεδομένα. Ωστόσο, η ισορροπημένη και προσεκτική ρητορική γύρω από την κατάσταση απέχει πολύ από την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη που έχουμε δει σε προηγούμενες δηλώσεις" έγραψαν σε σημείωμα προς τους πελάτες οι οικονομολόγοι της Rabobank.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε ένα rebound από τα χαμηλά του και ιδιαίτερα ο Τραπεζικός δείκτης, καθώς προεξοφλείται μια ενδιάμεση συμφωνία η οποία θα απελευθερώσει ρευστότητα και έτσι θα αποφευχθεί η χρεοκοπία στο άμεσο μέλλον.

Το ράλι ανακούφισης άγγιξε, ακόμα και το 100% για μετοχές του Τραπεζικού κλάδου, καθώς οι αποτιμήσεις είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με το δείκτη P/BV, σε ορισμένες Τράπεζες, να προσεγγίζει το 0,19 (!)

Παρόλα αυτά, η συμφωνία του Ιουνίου είναι αυτή που θα κρίνει τη μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., καθώς εκεί θα φανεί αν θα γίνει συμφωνία, ή όχι και αν θα προβούμε σε δημοψήφισμα. Η ενδεχόμενη συμφωνία αλλά και η τήρησή της θα απελευθερώσει από την αβεβαιότητα την Οικονομία και η Ελλάδα θα ξαναγίνει πόλος έλξης.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα απαλλαχτεί από το κόστος του ELA, ενώ η επαναφορά του "waiver" στα ομόλογα από την ΕΚΤ θα βοηθήσει τη ρευστότητα του κλάδου. Μέχρι τότε όμως έχουμε πολλά επεισόδια να παρακολουθήσουμε και η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί.

Η αβεβαιότητα που επικράτησε το πρώτο τετράμηνο στην Οικονομία θα πλήξει το ΑΕΠ και θα αντισταθμίσει τα οφέλη από το φτηνό πετρέλαιο και το ασθενές ευρώ, στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους στη διαπραγμάτευση του "Brussels Group".

Τεχνικά, ο FTSE25 παρουσιάζει αντίσταση στο 243 που αποτελεί το 50% Fibonacci από την τελευταία καθοδική κίνηση (280-203). Ο Γενικός Δείκτης έχει αντιστάσεις στις 830 μονάδες και 850 μονάδες ενώ στηρίξεις εμφανίζονται στις 780 μονάδες και 750 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Fed δεν έκλεισε την πόρτα για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Το USD έγραψε πρόσφατα απώλειες και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ οδηγήθηκαν υψηλότερα μετά τη συνεδρίαση της FOMC. Κατά την άποψή μας, η έλλειψη στην ανακοίνωση της FOMC ειδικής αναφοράς σε ημερολογιακό χρόνο για το πότε θα προτείνει την πρώτη αύξηση θα κάνει τη συνάντηση τον Ιούνιο «ανοικτή σε αυτοσχεδιασμούς». Η άποψή μας ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι πιο πιθανή, παραμένει. Παρά τις σημαντικές επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με πολιτικές χαλάρωσης, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν οδηγηθεί πρόσφατα υψηλότερα, με την απόδοση στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ να περνά άνω του 2% και 10ετή γερμανικά ομόλογα να εμφανίσουν άλμα κοντά στα 12bps φθάνοντας στο 0,285% σε μια νύχτα.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ ήταν μικτά, με αδύναμο ΑΕΠ του 1ου τρίμηνου και αρκετά ισχυρές πωλήσεις στις κατοικίες. Η  BoJ αποφάσισε σήμερα ότι διατηρείται σταθερή η πολιτική της, όπως ήταν αναμενόμενο. Εν τω μεταξύ, η σχέση USDJPY κινείται 0,3% χαμηλότερα και διαπραγματεύεται στα 118,6 γιεν.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι εργασίες του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, με πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να δηλώνουν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Η οικονομία υποτροπιάζει εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας αλλά και της μη επίτευξης συμφωνίας με τους «θεσμούς», αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Η συμφωνία με τους θεσμούς επείγει και είναι δυνατή», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ανοικτές παραμένουν τελικά οι ημερομηνίες για την υποβολή στο Brussels Group του νομοσχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση στη βάση της «λίστας Βαρουφάκη», με στόχο την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας με τους θεσμούς. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διαμορφώνοντας την σε Caa2, από Caa1 προηγουμένως, διατηρώντας αρνητικό το outlook. Η απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει την Ελλάδα αντανακλά αφενός την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών την και αφετέρου τις ανησυχίες για το αν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης. 

Κατά 1,9 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Μάρτιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, περιορίστηκαν στα 138,555 δισ. ευρώ, ενώ από τον Νοέμβριο οι αποταμιεύσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 25,7 διδ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν στα 117,9 δισ. ευρώ έναντι 120,117 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, σημαντική υποχώρηση υπήρξε και στις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, οι οποίες συνολικά περιορίστηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 10,48 δισ. ευρώ από 11,955 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Αν συνυπολογιστούν και αυτά τα ποσά, οι συνολικές καταθέσεις υποχώρησαν τον Μάρτιο κατά 3,4 δισ. ευρώ.

Σε σημαντικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Ο υπουργός έκανε συγκεκριμένα λόγο, για: Νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων  Κυκλική αντικατάσταση των εφοριακών, προκειμένου να αποφεύγονται τα «στεγανά» και «κώλυμα εντοπιότητας», όπως ισχύει για τους δικαστικούς Επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης στο υπουργείο Οικονομικών Χαρτογράφηση- καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με σκοπό την αξιοποίησή της.

Συνεχίζει την προετοιμασία των διαδικασιών αδειοδότησης του έργου αξιοποίησης της έκτασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό η Lamda Development, καθώς ο αρμόδιος δημόσιος φορέας, που είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δεν έχει εγείρει κανένα ζήτημα αναφορικά με τη σύμβαση ανάθεσης του έργου που έχει υπογραφεί.

Τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2014, ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή μικτό, αποφάσισε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ  Α.Ε. Το ποσό μερίσματος των 0,20 ευρώ υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10%  σύμφωνα με το ν. 4110/2013, ήτοι 0,02 ευρώ ανά μετοχή, και συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό 0,18 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι, βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date), είναι οι εγγεγραμμένοι στο Σ.Α.Τ. επενδυτές κατά την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, ενώ η ημερομηνία αποκοπής είναι η Τρίτη 5 Μαΐου 2015.

Η 4η Μαΐου 2015 ορίσθηκε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος που θα διανείμει η ΟΛΘ Α.Ε. για τη χρήση 2014. Από αυτή την ημερομηνία οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφάσισε πως το μέρισμα για τη χρήση 2014 ανέρχεται σε 1,95 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο σύμφωνα με τον Νόμο 4110/2013 και μετά την παρακράτηση φόρου 10% ανέρχεται σε 1,755 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οριακή ανάπτυξη καταγράφηκε στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015, το οποίο σημαδεύτηκε από την κακοκαιρία, την άνοδο του δολαρίου που έπληξε τις αμερικανικές εξαγωγές και τις μειωμένες επενδύσεις των ενεργειακών ομίλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% - πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών - έναντι αύξησης 2,2% που είχε σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Στα 326 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το συνολικό ποσό των τελών που θα εισπράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να καλύψει το κόστος της προληπτικής εποπτείας που ασκεί στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ για την περίοδο 2014-2015.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από το ποσό αυτό, 30 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο κόστος που αφορά την άσκηση εποπτείας τους δύο τελευταίους μήνες του 2014 (από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανέλαβε την αρμοδιότητα άσκησης εποπτείας) και 296 εκατ. ευρώ στις δαπάνες που αναμένεται να προκύψουν για το 2015 συνολικά

Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους βρέθηκε στη διάρκεια της νύχτας το πετρέλαιο, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα, κλείνοντας πάνω από από τα επίπεδα των 58 δολαρίων. Στον αντίποδα,ο χρυσός έκλεισε με απώλειες, καθώς η Federal Reserve άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού της επιτοκίου τον Ιούνιο.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,3% στα 1.210 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαϊου ενισχύθηκε κατά 2,7%, κλείνοντας στα 58,58 δολάρια.

Υψηλότερα κέρδη ανακοίνωσε η Whirpool για το πρώτο τρίμηνο, εντούτοις αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το 2015, προβλέποντας σημαντική μείωση των πωλήσεων στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 19% και ανήλθαν στα 191 εκατ. δολάρια ή 2,38 δολάρια ανά μετοχή, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 2,34 δολαρίων ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα