Market beat: Η στατιστική «επιτρέπει» την άνοδο ζητούνται και ειδήσεις από την διαπραγμάτευση

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 09:59
UPD:10:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η Ελλάδα παρέμεινε στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Αφού στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη υπήρξαν μέρες που η εικόνα της σχέσης με τους δανειστές έπαιξε κυρίαρχο ρόλο για την τάση τους. Οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση έχουν μετατεθεί για τις 11 Μαΐου και οι εγχώριοι αναλυτές είναι μοιρασμένοι.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι γνωστό πως η αγορά της Αθήνας έχει δική της ατμόσφαιρα και αυτή συνδέεται κύρια με την εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της. Ο Απρίλιος από το ξεκίνημά του είχε θεωρηθεί από τους αναλυτές και τους επενδυτές ως κρίσιμος. Γιατί αρκετοί υπολόγιζαν πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν ήταν αρκετά, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές στο εξωτερικό και την ομαλή λειτουργία του κράτους στο εσωτερικό. Αυτός ήταν ο λόγος που επικράτησε αβεβαιότητα και δεν ήταν λίγοι οι ξένοι αναλυτές οι οποίοι ανέφεραν πως οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ήταν μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Οι επενδυτές στα παράγωγα αυξάνοντας την έκθεσή τους στα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς στα ΣΜΕ του 25άρη δηλαδή πέρασαν σε ευοίωνες προσδοκίες μετά από πολλές μέρες που στοιχημάτιζαν short. Η μελέτη της στατιστικής προϊστορίας υπογραμμίζει πως όταν ο 25άρης βρέθηκε στη ζώνη τιμών που τον έβαλλαν οι συναλλαγές της Παρασκευής κινήθηκε ακόμα ψηλότερα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. Αυτό συνέβη την περίοδο από τις 2/2/2015 ως και τις 4/2, αλλά και την περίοδο από τις 20/3  ως και τις 24/3/2015.

Το κλείσιμο στα επίπεδα των 228 μονάδων ωστόσο στο πιο κοντινό παρελθόν αποτέλεσε τιμή μέσα σε ζώνη συσσώρευσης με διάρκεια από τις 27/3 ως τις 8/4 και καλό είναι να μην έχουμε σήμερα μια ακόμα επιβεβαίωση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης των  πέντε συνεδριάσεων αυτού του διαστήματος.  Αυτή έδωσε συνεδριάσεις που η απόσταση μεταξύ τιμής ανοίγματος και κλεισίματος ήταν μικρή καθώς και η τελική μεταβολή.

Αντίθετα η συνέχεια στην άνοδο ως τα επίπεδα των 238 μονάδων που είναι η υψηλότερη τιμή του 25άρη μετά τις 11Μαρτίου ως και σήμερα θα δείξει την ισχύ του ανοδικού σεναρίου που κίνησε την περασμένη βδομάδα το ΧΑ ψηλότερα. Αντίθετα αν διαψευσθούν οι προσδοκίες των traders και γυρίσει η αγορά σε κάθοδο από τα επίπεδα της Παρασκευής τότε πιθανά τα χαμηλά της περασμένης Τρίτης να μην είναι ο πυθμένας της διόρθωσης λόγω ενίσχυσης της πιθανότητας για Grexit.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Η τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν σε γενικές γραμμές ανοδική για τα χρηματιστήρια του πλανήτη, αν και οι ανησυχίες που γέννησαν τις ρευστοποιήσεις στην προηγούμενη, της εκπνοής των σειρών Απριλίου, διατηρήθηκαν ή ενισχύθηκαν. Τα μεγάλα χτυπήματα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά την τρίτη βδομάδα του μήνα δόθηκαν από τρία διαφορετικά πεδία. Από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για ένα Grexit. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται και οι αγοραίοι εκτιμούν πως οι ρυθμιστικές αρχές θα προχωρήσουν στην χρήση της χρηματοοικονομικής μηχανικής για να την αντιμετωπίσουν. Ενώ η ροή των μακροοικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ, αυξάνει ή μειώνει τις πιθανότητες μιας έναρξης της ανόδου των βασικών επιτοκίων της Fed στη συνεδρίαση της FOMC του Ιουνίου.

Το πρόσφατο «παράπονο» των επενδυτών ήταν η διαπίστωση του κολλήματος των τιμών των μεγαλύτερων αγορών μετοχών σε μια «λάσπη», από την οποία δεν έλεγαν ούτε να διορθώσουν δραστικά, ούτε και να προχωρήσουν ψηλότερα. Θυμίζουμε ότι ο S&P500 ο βαρύτερος δείκτης μετοχών του κόσμου φέτος κινείται μεταξύ των 1992 μονάδων (min της 15ης Ιανουαρίου)  και 2117 που σημείωσε ως max στις 2 Μαρτίου αλλά και την Παρασκευή 24/4. Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2117,69 μονάδες είχε νέο ρεκόρ και επίδοση +1,75% και στο 2015 +1,71%, ενώ ο Dow κέρδισε +1,42% και πλέον αποδίδει +0,51% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +1,19% με επίδοση +4,40% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε κατά +1,25% με επίδοση έτους +5,22%. Ο δε Nasdaq100 εκτινάχθηκε 3,25%, με κέρδη για το 2015 +6,29%. Η τιμή του χρυσού έπεσε κατά 2% στα 1179,90 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,87% και η ετήσια επίδοσή του είναι +14,72%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,05% με απόδοση το 2015 +20,45% και ο CAC  ανέβηκε +1,13% με απόδοση φέτος +19,23%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,29% και στο τρέχον έτος κερδίζει 11,93%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +1,66% και στο 2015 κερδίζει 23,22%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +4,35% και στο τρέχον έτος αποδίδει -7,82%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν ανοδική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε 4,89%, με κέρδη το τρέχον έτος +13,17%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε κατά +1,69%, το 2015 αποδίδει +6,09%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +0,76% με επίδοση για φέτος +12,75%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -3,53%, και στο 2015 -0,22%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +1,47% και το 2015 κερδίζει +18,88%.

Παράγοντες νευρικότητας

Τα στοιχεία που συντηρούν την νευρικότητα των επενδυτών είχαν την ακόλουθη εικόνα. Η ελληνική περίπτωση συνέχισε να λειτουργεί υπέρ της ενίσχυσης της μεταβλητότητας στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Αρχικά οι θεσμικοί θεώρησαν ότι υπήρξε επιδείνωση στη σχέση της χώρας με τους πιστωτές και πίεσαν μόνο τα ελληνικά ομόλογα. Αφήνοντας τα υπόλοιπα της ευρωζώνης έξω από την αρνητική τους επίδραση και μέσα στην ομπρέλα του QE της ΕΚΤ, που τα έκανε να ανεβαίνουν με παράλληλη πτώση των αποδόσεών τους. Την επόμενη μέρα όμως, σημειώθηκε άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης και της Βρετανίας που ώθησε ψηλότερα και τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ. Η ανατριχίλα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας έγινε αντιληπτή από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρωζώνης. Ακολούθησε μετά από μια μέρα η δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ  στο παρασκήνιο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Είπε, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πως θα κάνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί το στέρεμα των χρημάτων της Ελλάδας, πριν φτάσει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις με τους διεθνείς πιστωτές της. Απέκλεισε δηλαδή το Graccident. Η επενδυτική βιομηχανία το έλαβε σοβαρά υπόψη, άγνωστο για πόσο καιρό.  

Η Κίνα στο τέλος της τρίτης βδομάδας τρόμαξε τους θεσμικούς με την επιβολή κανόνων που περιόριζαν το «φούσκωμα» των τιμών των Κινεζικών μετοχών. Αλλά η κίνησή της, στην αρχή της περασμένης, να μειώσει την αναλογία των υποχρεωτικών αποθεματικών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, απελευθέρωσε 200 δις δολάρια για την ενίσχυση της πιστωτικής ικανότητας των τραπεζών. Η μείωση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών αποσκοπεί σαφώς στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία έχει εξασθενήσει σημαντικά πρόσφατα. Ένα σχετικό πρόβλημα είναι επίσης, ότι στην Κίνα φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές κεφαλαίων. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, εκτός χρυσού, μειώθηκαν κατά 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Ο Dr Yardeni σημείωνε πρόσφατα πως υπολογίζει εκροές κεφαλαίων από την Κίνα 601 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Ο δε ΡΜΙ της μεταποίησης εκεί, ήταν κατώτερος των προσδοκιών των αγοραίων, αλλά αυτό θεωρήθηκε πως θα κάνει το Πεκίνο να προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και ώθησε τα χρηματιστήρια ψηλότερα.

Στις ΗΠΑ επίσης η ροή των μακροοικονομικών δεδομένων είναι μεικτή και πλέον, μετά από την ανάγνωση του PMI της βιομηχανίας, οι περισσότεροι θεσμικοί αναμένουν κίνηση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο. Τα μακροοικονομικά δεδομένα του πρώτου τριμήνου δεν είναι ισχυρά, αλλά αποδίδονται στο σκληρό χειμώνα και τη βουτιά στις τιμές των καυσίμων. Οι ιθύνοντες της Fed μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το Μάρτιο, εμφανίζονται αισιόδοξοι ενώ οι αγοραίοι και οι επιχειρηματίες είναι σε χαμηλότερη κλίμακα αισιοδοξίας. Η άνοδος των βασικών δεικτών από τα μέσα Οκτωβρίου ως σήμερα είναι εντυπωσιακή και πιθανά τους οδηγεί στο να παραδέχονται ότι μπορεί και να τράβηξε περισσότερο από ότι δικαιολογεί η πραγματική οικονομία.

ΧΑ

Εβδομάδα συνύπαρξης αβεβαιότητας και ελπίδας

Είναι γνωστό πως η αγορά της Αθήνας έχει δική της ατμόσφαιρα και αυτή συνδέεται κύρια με την εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της. Αυτός ήταν ο λόγος που επικράτησε αβεβαιότητα και δεν ήταν λίγοι οι ξένοι αναλυτές οι οποίοι ανέφεραν πως οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ήταν μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν, στο ξεκίνημα, συνέχεια της πτώσης που σχηματίστηκε στην προηγούμενη. Τη Δευτέρα παρά την άνοδο των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης και την ενδοσυνεδριακή θετική δυναμική, από την άνοδο του τραπεζικού κλάδου, τελικά ο ΓΔ έχασε 0,11% και ο 25άρης -0,59% με τον FTSEM στο +0,97%.  Την Τρίτη οι πιέσεις ήταν αμείλικτες και ξεχώρισαν για τις απώλειές τους οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -10,08%, Υγείας -7,75%, Ακίνητης Περιουσίας -7,03%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -6,04%, Εμπορίου -4,74%, Τηλεπικοινωνιών -4,73%, και Τραπεζών -3,76%. Ο FTSEM έχασε -4,47%, ο ΓΔ -3,33% και ο 25άρης -2,75%. Ο μέσος τζίρος των δυο πτωτικών συνεδριάσεων ήταν της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν κέρδη που για τον ΓΔ ήταν +2,08% του 25άρη +3,74% και του FTSEM +0,02% ενώ την επόμενη οι μεταβολές τους αντίστοιχα ήταν +2,39%, +2,69% και +1,36%. Κορμός της ανόδου ήταν τα στιβαρά κέρδη του Τραπεζικού δείκτη. Την Παρασκευή μέρα της μεγάλης ανόδου ο ΓΔ κέρδισε +3,39% ο 25άρης 3,74% και ο FTSEM +3,08% με τζίρο πάνω από 106 εκατ. ευρώ ενώ ο μέσος τζίρος της βδομάδας ήταν κοντά στα 95 εκατ. ευρώ.

Η επίδραση δυο πτωτικών και τριών ανοδικών συνεδριάσεων στη σειρά εκφράστηκε με άνοδο του μέσου όρου κατά 4,35% ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 5,93% γιατί ήταν εξαιρετικά μεγάλα τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών αλλά στην παρέα με διψήφια άνοδο βρέθηκαν και οι ΜΙΓ και ΜΠΕΛΑ. Δεν ήταν όμως μια γενικευμένη άνοδος αφού 7 από τις 25 μετοχές του FTSE εμφάνισαν πτώση και μάλιστα τη μεγαλύτερη είχε το ΦΦΓΚΡΠ -7%, η ΟΠΑΠ -3,13%, ενώ πάνω από -2% έχασαν ΓΚΡΙΒ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δε ΜΟΗ, ΜΕΤΚ και ΤΕΝΕΡΓ, έχασαν από -1% και λιγότερο. Τα νέα χαμηλά για το τρέχον έτος, το δωδεκάμηνο αλλά και σε βάθος δυόμισι χρόνων των βασικών δεικτών ήταν βέβαιο πως προκλήθηκαν από την εγγραφή χαμηλών δωδεκάμηνου ή και βίου στο ευρώ σε κάποια από τα δεικτοβαρή blue chip. Αυτά ήταν τα ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, και ΦΦΓΚΡΠ.

Η εβδομαδιαία άνοδος του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά +0,81% ήταν πολύ μικρότερη του μέσου όρου. Από τις μετοχές του FTSEM, τα χαμηλά εβδομάδας που έγιναν και χαμηλά τελευταίων δώδεκα μηνών, αφορούσαν στις ΑΒΑΞ, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΛΚΑ, ΕΥΑΘ, ΙΚΤΙΝ, ΟΛΘ, ΥΓΕΙΑ, και ΦΡΛΚ. Απομένουν λίγες συνεδριάσεις και ο Απρίλιος μπορεί να αποδειχθεί θετικός ή αρνητικός για το ΧΑ αφού η απόδοση του ΓΔ είναι -1,79% και του 25άρη -0,77% όταν ο FTSEM χάνει -6,64%.

Φαίνεται πως η αγορά κινείται με βάση το φόβο ή τον ενθουσιασμό που παράγει η πολιτική και συνεπώς θα ήταν αναμενόμενο να κινούνται όλες οι μετοχές ανοδικά ή πτωτικά. Μελετώντας την απόδοση του πρώτου τριμήνου και του πρώτου μήνα του δεύτερου τριμήνου, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δυο πολυμελείς ομάδες στα blue chip . Η πρώτη περιλαμβάνει εκείνα που και στο πρώτο τρίμηνο και στον Απρίλιο εμφανίζουν απώλειες, δηλαδή διατηρούν την καθοδική τους ορμή. Κάποιες από αυτές όμως πραγματοποίησαν rebound που δεν έχει ολοκληρωθεί όπως φαίνεται από την εβδομαδιαία μεταβολή τους. Αυτές είναι ΑΛΦΑ με μεταβολή -41,2% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -2,2% αλλά στη βδομάδα +31,9%. ΓΕΚΤΕΡΝΑ -8,5% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -15,6% αλλά στη βδομάδα +4,3%. ΕΛΛΑΚΤΩΡ -16,4% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -12,9% επίσης στη βδομάδα -2,52%. ΕΥΔΑΠ -14,4% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -12,15% αλλά στη βδομάδα +1,08%. ΟΠΑΠ -1,91% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -11,23% επίσης στη βδομάδα -3,13%. ΟΤΕ -9,34% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -5,70% αλλά στη βδομάδα +3,73%. ΠΕΙΡ -60,55% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -10,9% αλλά στη βδομάδα +23,55%.

Στον αντίποδα υπάρχει η ομάδα των blue chip που στο πρώτο τρίμηνο και τον τρέχοντα μήνα εμφάνισαν κέρδη και είναι ΕΕΕ +7,72% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +12,9% και στη βδομάδα +0,58%. ΕΧΑΕ +0,4% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +7,1% και στη βδομάδα +4,2%. ΜΟΗ +6,15% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +2,9% και στη βδομάδα -1,1%. ΜΥΤΙΛ +20,3% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +0,9% και στη βδομάδα +7,85%. ΟΛΠ +6,7% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +10,7% και στη βδομάδα +3,42%. ΤΕΝΕΡΓ +16,5% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +7,31% και στη βδομάδα -0,42%, και ΤΙΤΚ +11,5% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +5,3% και στη βδομάδα +2,3%. Τα υπόλοιπα blue chip έχουν διαφορετικό πρόσημο μεταβολής πρώτου τριμήνου και Απριλίου και θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε σε εκείνα που πιέστηκαν τον τρέχοντα μήνα που αλφαβητικά είναι : ΑΡΑΙΓ -5,8%, ΒΙΟ -9,6%, ΓΡΙΒ -7,4%, ΔΕΗ -12,8%, ΜΕΤΚ -5,75%, ΜΠΕΛΑ -4,55%, και ΦΦΓΚΡΠ -13,84%. Έναντι των κερδισμένων, που είναι λιγότερα, και αλφαβητικά είναι: τα ΕΛΠΕ +7,9% τον Απρίλιο, ΕΤΕ +0,9%, ΕΥΡΩΒ +11,4%, και ΜΙΓ +3,05%.

Τεχνική ανάλυση

Φαίνεται πως η αγορά κινείται με βάση το φόβο ή τον ενθουσιασμό που παράγει η πολιτική και συνεπώς θα ήταν αναμενόμενο να κινούνται όλες οι μετοχές ανοδικά ή πτωτικά. Μελετώντας την απόδοση του πρώτου τριμήνου και του πρώτου μήνα του δεύτερου τριμήνου, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δυο πολυμελείς ομάδες στα blue chip. Η πρώτη περιλαμβάνει εκείνα που και στο πρώτο τρίμηνο και στον Απρίλιο εμφανίζουν απώλειες, δηλαδή διατηρούν την καθοδική τους ορμή. Κάποιες από αυτές όμως πραγματοποίησαν rebound που δεν έχει ολοκληρωθεί όπως φαίνεται από την εβδομαδιαία μεταβολή τους. Αυτές είναι:

  • ΑΛΦΑ με πτώση -41,2% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -2,2%, στη βδομάδα +31,9%.
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ -8,5% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -15,6% αλλά στη βδομάδα +4,3%.
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ -16,4% το α 3μηνο, τον Απρ. -12,9% επίσης στη βδομάδα -2,52%.
  • ΕΥΔΑΠ -14,4% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -12,15% αλλά στη βδομάδα +1,08%.
  • ΟΠΑΠ -1,91% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -11,23% επίσης στη βδομάδα -3,13%.
  • ΟΤΕ -9,34% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -5,70% αλλά στη βδομάδα +3,73%.
  • ΠΕΙΡ -60,55% το α 3μηνο, τον Απρίλιο -10,9% αλλά στη βδομάδα +23,55%.

Στον αντίποδα υπάρχει η ομάδα των blue chip που στο πρώτο τρίμηνο και τον τρέχοντα μήνα εμφάνισαν κέρδη και είναι

  • ΕΕΕ +7,72% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +12,9% και στη βδομάδα +0,58%.
  • ΕΧΑΕ +0,4% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +7,1% και στη βδομάδα +4,2%.
  • ΜΟΗ +6,15% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +2,9% και στη βδομάδα -1,1%.
  • ΜΥΤΙΛ +20,3% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +0,9% και στη βδομάδα +7,85%.
  • ΟΛΠ +6,7% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +10,7% και στη βδομάδα +3,42%.
  • ΤΕΝΕΡΓ +16,5% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +7,31% και στη βδομάδα -0,42%, και
  • ΤΙΤΚ +11,5% το α 3μηνο, τον Απρίλιο +5,3% και στη βδομάδα +2,3%.

Τα υπόλοιπα blue chip έχουν διαφορετικό πρόσημο μεταβολής πρώτου τριμήνου και Απριλίου και θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε σε εκείνα που πιέστηκαν τον τρέχοντα μήνα που αλφαβητικά είναι : ΑΡΑΙΓ -5,8%, ΒΙΟ -9,6%, ΓΡΙΒ -7,4%, ΔΕΗ -12,8%, ΜΕΤΚ -5,75%, ΜΠΕΛΑ -4,55%, και ΦΦΓΚΡΠ -13,84%. Έναντι των κερδισμένων, που είναι λιγότερα, και αλφαβητικά είναι: τα ΕΛΠΕ +7,9% τον Απρίλιο, ΕΤΕ +0,9%, ΕΥΡΩΒ +11,4%, και ΜΙΓ +3,05%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλά επτά ετών μετά από αστρικά κέρδη από λίγους γίγαντες στην hi-tech των ΗΠΑ, αλλά οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί πριν από τις συνεδριάσεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα και για το αδιέξοδο στις συνομιλίες των πιστωτών με την Ελλάδα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκαν 0,7%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας εκτινάχθηκαν στα ύψη, με τον Shanghai Composite Index με άνοδο 2,1% σε υψηλά επτά χρόνων από τις ελπίδες των επενδυτών για νέο κύκλο νομισματικών κινήτρων και την έναρξη των έργων υποδομής που συνδέονται με την «Σύγχρονη Οδό του Μεταξιού" το μεγάλο σχέδιο της Κίνας.

Την Παρασκευή, οι μετοχές της Amazon.com Inc και της Microsoft πήδηξαν πάνω από το 10% από τα μεγάλα έσοδα που παρουσίασαν, ενισχύοντας τον δείκτη Nasdaq Composite σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης MSCI All-Country World Index χτύπησε επίσης μια υψηλή τιμή για τη διάρκεια της ζωής του, την Παρασκευή.

Τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ βοήθησαν επίσης να μείνει το δολάριο κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του καλαθιού των αντίπαλων νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώθηκε σε 96.913 τη Δευτέρα, αφού χτύπησε ένα χαμηλό τριών εβδομάδων από 96.755 την Παρασκευή.

Το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,0865 δολάρια, κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων των 1,0900 δολαρίων την Παρασκευή, αλλά το κοινό νόμισμα εμποδίστηκε από την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με τους πιστωτές. Αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνάντησή τους την Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust Sec

Εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων και συγκινήσεων η τρέχουσα με καθημερινές ανατροπές στη ψυχολογία και στις προσδοκίες των επενδυτών.

Δευτέρα και Τρίτη πτώση με αναφορές σε έξοδο από το ευρώ, σε "ατύχημα", σε αύξηση του "haircut" των "collaterals" των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ. Τετάρτη και Πέμπτη προσδοκίες από την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ και πιο αισιόδοξες δηλώσεις από Ευρωπαίους Αξιωματούχους για συμφωνία σύντομα.

Ο Γενικός Δείκτης αφού διέσπασε πτωτικά τις 720 μονάδες κινήθηκε, ενδοσυνεδριακά και κάτω από τις 700 μονάδες (νέο χαμηλό έτους και επίπεδα που είχε να δει από τον Σεπτέμβριο του 2012) για να αντιδράσει στη συνέχεια ως τις 770 μονάδες από τις προσδοκίες για πρόοδο στο σημερινό Eurogroup που η διάψευση τους οδήγησαν σε έντονη μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε εβδομαδιαίο διάγραμμα κρατήθηκε το χαμηλό των 721 μονάδων αλλά για να τις κρατήσει η Αγορά, χρειάζεται κάτι περισσότερο από το τελευταίο Eurogroup, που επιβεβαιώθηκε η μεγάλη απόσταση ως την συμφωνία. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει στο ΧΑ που θα κινείται με βάση από τη μία τις δηλώσεις για δημοψήφισμα, εκλογές, μηδενική ρευστότητα και από την άλλη για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, νέο Eurogroup, νέες συναντήσεις. Σε αυτό το θολό τοπίο που μπορεί να διαρκέσει ως τον Ιούλιο, το σίγουρο είναι ότι βάλλεται η πραγματική Οικονομία που δοκιμάζει τις αντοχές της. Οι συντηρητικοί επενδυτές απέχουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το επενδυτικό περιβάλλον, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κινούνται τεχνικά με τις στηρίξεις του Γενικού Δείκτη στις 720 και στη συνέχεια στις 640 μονάδες και τις αντιστάσεις στις 780 και 850 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (691 μονάδες) και ο Τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε σε χαμηλά 29 ετών. Έτσι δύσκολα μπορούσε να προβλεφθεί αυτό που θα ακολουθούσε.
Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πορεία και κινήθηκε έως τα επίπεδα των 769 μονάδων καταγράφοντας απόδοση 11,3% μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις. Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων οι αποδόσεις ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακές καθώς στους Τραπεζικούς τίτλους καταγράφηκαν βραχυπρόθεσμα κέρδη έως και 65%.

Το ανοδικό ξέσπασμα είχε διάχυση και σε άλλους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίοι ωστόσο υποαπέδωσαν καθώς είχαν υποστεί μικρότερες απώλειες στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πέρα από την εικόνα των αποδόσεων και την γενική αφύπνιση των περισσότερων μετοχών, το ταμπλό έδειξε ότι έχει "εφεδρείες" αγοραστών αρκεί να υπάρχει η είδηση, ή έστω η προσδοκία της είδησης.

Η είδηση ωστόσο που προσδοκούσε η Αγορά δεν ήρθε από την Λετονία και οι επενδυτές έμειναν με την εικόνα της προόδου των διαπραγματεύσεων η οποία ήταν μάλλον λίγη για να δικαιολογήσει το μέγεθος της ανόδου που είχε προηγηθεί. Ανεξάρτητα με τις διακυμάνσεις των μετοχών και των ομολόγων, οι εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρουσίασαν κάποια πρόοδο, η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο την Πέμπτη ήταν ενθαρρυντική, ως προς τις δηλώσεις που ακολούθησαν και από τις δύο πλευρές και αυτό ίσως να δείχνει ότι παρά την αστοχία συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής, υπάρχουν περισσότερα θετικά σημεία αναφοράς για να κλείσει το Ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup (11 Μαΐου), ή σε κάποια ενδιάμεση ημερομηνία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά την διάσπαση των 720 μονάδων ανέπτυξε ταχύτητα διαφυγής διασπώντας και τις 700 μονάδες καταγράφοντας νέο χαμηλό έτους. Από εκεί ωστόσο ξεκίνησε μια έντονα ανοδική κίνηση με συνεχόμενα κλεισίματα στο υψηλό ημέρας, ή κοντά σε αυτό, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πωλητές. Η ένταση της ανόδου και η ταχύτητά της ενεργοποίησε εκ νέου αγοραστικό σήμα από τον MACD, ενώ το ανοδικό "κενό" του ανοίγματος της Παρασκευής είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που σταδιακά ενισχύεται με περισσότερη συνεισφορά τίτλων, δείγμα της διάχυσης της ανοδικής διάθεσης σε μεγαλύτερο κύκλο Δεικτοβαρών μετοχών.

Μέχρι στιγμής ότι έχει κάνει ο Γενικός Δείκτης είναι προϊόν της συμπίεσης τιμών που έχει προηγηθεί. Μία μονάδα μόλις υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, η τάση αλλάζει σε ανοδική καθώς εκεί βρίσκεται η χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών, ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο συμπαγή για τους αγοραστές σε υπέρβαση των 800 μονάδων διπλώνοντας τα δύο βασικά σήματα αγορών από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Αναμενόμενη Μηνιαία άνοδος 0,2% στο δείκτη Case-Shiller, σταδιακή βελτίωση της αγοράς εμπορικών ακινήτων

Οι μέσοι όροι 4 εβδομάδων για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και τις συνεχιζόμενες  αξιώσεις ανέργων έχουν μειωθεί σημαντικά από μήνα σε μήνα, δείχνοντας πως η έκθεση της απασχόλησης του Απριλίου θα αποτελέσει θετική είδηση ​​(έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου), και σε γενικές γραμμές θα λειτουργήσουν θετικά για την αγορά δανεισμού, κατά την άποψή μας. Οι αρχικές αξιώσεις έχουν μέσο όρο 4 εβδομάδων που αυξήθηκε 2000 αυτή την εβδομάδα, αλλά παραμένει κάτω από 20000 από μήνα σε μήνα  σύμφωνα με το Barron. Οι απαιτήσεις για συνέχεια στο επίδομα ανεργίας έχουν μέσο όρο 4 εβδομάδων που έχει φτάσει σε ένα χαμηλό 15-ετών.

Οι τάσεις στη στέγαση βάσει των δεδομένων της περασμένης εβδομάδας ήταν ως επί το πλείστον θετικές με συνεχιζόμενη αδυναμία στη στεγαστική αγορά των νεόδμητων κατοικιών. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για το μήνα Μάρτιο αυξήθηκαν 6,1% m / m και 10,4% y / y που αποτελεί τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό σε 18 μήνες. Οι πωλήσεις Νέων κατοικιών για το μήνα Μάρτιο ήταν ασθενέστερες από το προβλεπόμενο, αλλά παραμένουν πάνω κατά 19,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Από την πλευρά των εμπορικών ακινήτων, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις κεφαλαίων, βελτιώνει σταδιακά τα θεμελιώδη μεγέθη που με την αύξηση των διασυνοριακών ροών στις ΗΠΑ δίνουν μια γενικά θετική εικόνα για τον τομέα. Τα 210 αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας κλειστού τύπου παγκόσμια μάζεψαν 98 δις δολάρια το 2014, σύμφωνα με την Preqin, ελαφρώς ψηλότερα από τα 96 το 2013, και περισσότερο από το διπλάσιο του 2010 που ανήλθε στα 47 δις δολάρια. Οι διασυνοριακές επενδύσεις στις ΗΠΑ σε CRE (εμπορικών ακινήτων) συνεχίζει να αυξάνεται. Η Prologis συμφώνησε να αγοράσει την KTR Capital εταιρία που κατέχει βιομηχανικούς χώρους για $ 6 δισ μέσα από μια κοινοπραξία  που το 45% ανήκει στην Norges Bank Διαχείριση Επενδύσεων  με βάση τη Νορβηγία. Σε μια άλλη πρόσφατη συμφωνία, οι China Life και Ping An, οι δύο μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Κίνας, αγοράζουν την πλειοψηφία των μετοχών με οριζόντια ιδιοκτησία σε ένα έργο αξίας 500 εκατ. για γραφεία στην περιοχή του λιμανιού της Βοστώνης.

Η 10yr απόδοση UST ήταν στο 1,91% την Παρασκευή, με εβδομαδιαία άνοδο 6 μονάδων βάσης. Η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε την εβδομάδα στα 57,18 δολάρια το βαρέλι, ψηλότερα 2% στη βδομάδα. Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,09 δολάρια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντέισελμπλουμ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΟΕ Ν. Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ν. Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και τη Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.

Εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ασκήθηκε την Παρασκευή από αξιωματούχους της Ευρωζώνης και εταίρους, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας. «Χάσατε πολύ χρόνο, τρέξτε» ήταν το μήνυμα στην Αθήνα, ενώ μόνο αν υπάρξει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα συγκληθεί έκτακτο Εurogroup τις επόμενες ημέρες για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα.

Την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». «Τον χειμώνα περιμέναμε η ανάπτυξη στην Ελλάδα για φέτος να φτάσει στο 2,5%. Οι εαρινές μας προβλέψεις θα αποδειχθούν πιο απαισιόδοξες», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιθεώρηση και πιστοποίηση των κοινοχρήστων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και το πρόγραμμα συντήρησης του εμπορικού πάρκου Smart Park από την TUV AUSTRIA HELLAS, όπως ανακοίνωσε η Reds Α.Ε.

Διέψευσε η Unibios τα περί ατυχήματος στο παλιό εργοστάσιο της Βιοσώλ στη Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου. «Η Διοίκηση του Ομίλου Unibios Συμμετοχών Α.Ε.  ανακοινώνει ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης περί δήθεν ατυχήματος στο παλαιό Εργοστάσιο της Βιοσώλ στη Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου είναι ψευδείς», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των 10 δισ. ευρώ του διεθνούς πακέτου διάσωσης, εκφράζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου σε B- με θετική προοπτική, αλλά αναβαθμίζει το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) σε BB- από Β. Διατηρεί, επίσης, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Β. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν θεωρεί πλέον «ότι ολόκληρο το χρηματοδοτικό κονδύλι Euro10 δισ. θα χρησιμοποιηθεί».

Προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να της ανατεθεί η προεδρία του Eurogroup θα καταβάλλει η κυβέρνηση της Ισπανίας σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει ένα αξίωμα που συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωζώνης.

Πλήρης αναδιάρθρωση αναμένεται στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Σήμερα, Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συγκαλείται εκτάκτως, για να συζητήσει ένα νέο σχέδιο στρατηγικής. Επίκεντρο των όποιων διεργασιών αναμένεται να είναι η τράπεζα Postbank, θυγατρική του ομίλου της Deutsche Bank από το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται πιθανή πώληση της Postbank, ενώ η εναλλακτική λύση θα ήταν ο διαχωρισμός του ομίλου σε μία τράπεζα για τις επιχειρήσεις και μία άλλη για τη λιανική τραπεζική.

Άλμα 4% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αν και η αύξηση προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την υψηλότερη ζήτηση για αυτοκίνητα, εμπορικά αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό. Έτσι, εξαιρουμένων των αεροσκαφών και του στρατιωτικού υλικού, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,5%, υποδηλώνοντας επιβράδυνση των επιχειρηματικών δαπανών.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 12 μηνών ανήλθε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπη μπήκε δυναμικά στο δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ο δείκτης Ifo, που βασίζεται στη μηνιαία έρευνα περίπου 7.000 επιχειρήσεων, αυξήθηκε τον Απρίλιο στις 108,6 μονάδες από 107,9 τον Μάρτιο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2014.

Το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εκτός Βρετανίας εξετάζει η HSBC Holdings, μετά από μια σειρά ρυθμιστικών και διαρθρωτικών αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας. Οι μέτοχοι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας έχουν ζητήσει από τη διοίκηση να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των κεντρικών της γραφείων στην Ασία, ενδεχομένως και πάλι στο Χονγκ Κονγκ, λόγω του υψηλού τραπεζικού φόρου και άλλων δαπανών με τις οποίες επιβαρύνεται διατηρώντας την έδρα της στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα