Με σειρά τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, αλλά και του προέδρου του ΣΟΕ και ενός εκ των δύο βασικών συνομιλητών της Αθήνας με το Brussels Group, Γιώργου Χουλιαράκη με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να άρει το αδιέξοδο που διαφάνηκε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.
Όπλο της οι νέες προτάσεις, στις οποίες έχει αναφερθεί από το πρωί της Κυριακής το naftemporiki.gr, όπως η χρονική μετάθεση των προεκλογικών εξαγγελιών για τα εργασιακά, το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, η επιβολή ειδικού φόρου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία και η υπαναχώρηση από την εκφρασμένη θέση τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις να πάνε στη στήριξη του ασφαλιστικού, με πιθανότερο ενδεχόμενο ένα μέρος τους να πηγαίνει απευθείας και στην αποπληρωμή του χρέους.
Τα θέματα αυτά, καθώς και όσα συνέβησαν την Παρασκευή στη Λετονία, συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.
Προηγουμένως είχε συμφωνηθεί μεταξύ του κ. Χουλιαράκη και Κοστέλο να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group, με τηλεδιάσκεψη σήμερα και νέα συνεδρίαση την Τετάρτη, προκειμένου να συζητηθούν οι νέες ελληνικές προτάσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση με την Άγκελα Μέρκελ έγινε σε θετικό κλίμα και αποφασίστηκε οι δύο ηγέτες να είναι σε «ανοιχτή γραμμή» το προσεχές διάστημα και όλο το διάστημα που διαρκεί η διαπραγμάτευση.
Τέλος, αν και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας». Είναι προφανές ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεν έχει πλέον κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό tweet του κ. Βαρουφάκη με τη φράση του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ το 1936: «Είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για εμένα, κι εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους».
Βέβαια η αναφορά αυτή του κ. Βαρουφάκη δεν ήταν διόλου τυχαία αφού η εν λόγω δήλωση έγινε την περίοδο που ο Ρούσβελτ επιχειρούσε να προωθήσει στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια τα οικονομικά μέτρα (New Deal) για την αντιμετώπιση της Μεγάλης Ύφεσης, όπως η Social Security και τα unemployment benefits που είχαν μεγάλη απήχηση στους Αμερικανούς και του έδωσαν και τη σαρωτική νίκη στις εκλογές του 1936.
Ωστόσο, το κακό έως εχθρικό κλίμα μεταξύ του Έλληνα ΥΠΟΙΚ και των ομολόγων του στο Eurogroup, προσθέτει ένα ακόμη δύσκολο σταυρόλεξο το οποίο ο Πρωθυπουργός καλείται να λύσει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ