Από την έντυπη έκδοση
Των Νίκου Μπέλλου και Εφης Τριήρη
Εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ασκήθηκε την Παρασκευή από αξιωματούχους της Ευρωζώνης και εταίρους, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας.
«Χάσατε πολύ χρόνο, τρέξτε» ήταν το μήνυμα στην Αθήνα, ενώ μόνο αν υπάρξει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα συγκληθεί έκτακτο Εurogroup τις επόμενες ημέρες για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα.
Το κλίμα στην προχθεσινή συνεδρίαση στη Ρίγα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που περιέγραψε ο πρωθυπουργός μία ημέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στη Ρίγα.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν στη διάρκεια της συζήτησης στη Ρίγα ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε στο «στόχαστρο» των εταίρων, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναγνώρισε ότι η συζήτηση ήταν πολύ επικριτική (για την Ελλάδα) γιατί, όπως είπε, «είχαμε μια συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε ότι στα τέλη Απριλίου θα κατέληγε σε μια ενδιάμεση συμφωνία, κάτι που δεν επιτεύχθηκε. Η αίσθηση του επείγοντος κυριάρχησε στη συζήτηση».
Από την προχθεσινή εξέλιξη, το σαφέστατο πολιτικό μήνυμα που προκύπτει για την κυβέρνηση είναι πως η επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν επιληφθούν του θέματος οι υπουργοί Οικονομικών.
Για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα γίνει αποδεκτή από εταίρους και δανειστές. Μόνο στην περίπτωση αυτή θα αποδεσμευτούν οι διαθέσιμοι πόροι των 7,2 δισ. ευρώ.
«Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, τις τελευταίες δύο βδομάδες οι διαπραγματεύσεις έγιναν πιο εντατικές, ωστόσο χάθηκε χρόνος, και ο χρόνος πιέζει, οι συζητήσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να υπάρξει συμφωνία», τόνισε ο κ. Ντέισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Εurogroup πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες για την επίτευξη συμφωνίας, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ενώ διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι προϋποθέσεις που προβλέπει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι «προσεγγίζουμε το τέλος της παράτασης και ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση σύντομα, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να συζητήσουμε για το μέλλον, δηλαδή τι θα γίνει μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, στις 30 Ιουνίου».
Ο κ. Ντέισελμπλουμ μίλησε για την όλο και πιο προβληματική κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί (η επιτάχυνση) σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ερωτηθείς σε σχέση με την επιθυμία που έχει εκφράσει η κυβέρνηση για ένα έκτακτο Εurogroup μέχρι το τέλος του μήνα, απάντησε ότι η μόνη ημερομηνία που έχει στην ατζέντα του είναι αυτή της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup, στις 11 Μαΐου.
Ωστόσο, όπως είπε, η ατζέντα του είναι ελαστική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο νωρίτερα, τότε μπορεί να γίνει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος οΟικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αφού ανέφερε ότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τις εκλογές και δύο μήνες από την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι ανεπαρκής, δεν είναι η επιθυμητή.
«Οι θέσεις έχουν προσεγγίσει σε ορισμένα θέματα, ενώ σε άλλα είναι πολύ απομακρυσμένες, χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία από την οποία είμαστε μακριά» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «για να φτάσουμε σε συμφωνία θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλα και επειδή είναι απολύτως αναγκαίες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, το μήνυμα είναι: «Να τρέξουμε τις επόμενες ημέρες, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να πετύχουμε τον στόχο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας εντός του ευρώ».
«Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ελλάδας, ο χρόνος τρέχει, πρέπει να βάλουμε την πέμπτη ταχύτητα, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», κατέληξε.
Στα διαθέσιμα χρήματα του προγράμματος που θα δοθούν έως τα τέλη Ιουνίου, αν υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής τους ΕΤΧΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Είπε ότι η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σημαντικά από τις ρυθμίσεις και τους όρους της δανειοδότησης από το Ταμείο. Οπως είπε, «η περίοδος ωρίμανσης των δανείων είναι 32 χρόνια, ενώ από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει προβλέπεται μια ετήσια εξοικονόμηση για την Ελλάδα που φτάνει τα 9 δισ. ευρώ ετησίως».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ανησυχία για το βραδύ ρυθμό όσον αφορά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και γι’ αυτό ζήτησαν την επιτάχυνσή τους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν περιθώρια χειρισμών όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας «όσο αυτό παραμένει θετικό».
Τέλος, την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τις υγιείς συνθήκες εξέφρασε χθες και η πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών, Εμα Μαρσεγκάλια, από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των προέδρων της ένωσης.
Σύμφωνα με την κα Μαρσεγκάλια, οι μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, τις οποίες εάν δρομολογήσει η Ελλάδα θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για μία οικονομία με ευημερία και σταθερότητα.
Οι αναλυτές
Την ίδια στιγμή, ο οίκος Fitch θεωρεί παράγοντα-κλειδί την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μία πιθανή στάση πληρωμών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με έκθεσή του.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής... ως την πλέον πιθανή έκβαση» αναφέρει ο οίκος, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος να χαθεί η πληρωμή μιας δόσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες από ενδεχόμενη μη καταβολή πληρωμής προς το ΔΝΤ, ότι η χρεοκοπία ενός κράτους και ο αντίκτυπός της στα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις (collateral) «θα κάνουν πιο δύσκολη την εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα «συνεχίζει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις».
Τα σχόλια αυτού του είδους, εκτιμά ο διεθνής οίκος, φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ενώ είναι πιθανόν η μη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), εντούτοις κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Μια από τις συνέπειες σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα, θα ήταν ένα «κούρεμα» των εξασφαλίσεων, επισημαίνει ο οίκος Fitch.
Βεβαίως, υπάρχει και μία μερίδα οικονομολόγων που εκτιμά ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξέλθει και από το ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι πιθανότητες να μην καταβάλει η Ελλάδα κάποιες από τις πληρωμές χρέους της τις επόμενες εβδομάδες κυμαίνονται στο 40%, ενώ η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι μία χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ.
Η Nomura προβάλλει ως την πιο πιθανή λύση από το σημερινό αδιέξοδο ένα δημοψήφισμα για τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές και την ιδιότητα μέλους στο ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να μετατρέψει την τρέχουσα εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση σε μια πιο διαλλακτική εντολή, για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης, με αμοιβαία συμφωνία. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν πως είναι πιο πιθανό οι Ελληνες να υποστηρίξουν την παραμονή στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό συνοδεύεται με επιπλέον μέτρα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με τον οίκο.
Επίσης, οικονομολόγοι της Credit Suisse εκτιμούν ότι η Ελλάδα ίσως να μην είναι τόσο κοντά στη χρηματοοικονομική άβυσσο, όπως προβλεπόταν προηγουμένως, και θα μπορούσε πιθανώς να «επιβιώσει» μέχρι τον Ιούλιο χωρίς περαιτέρω βοήθεια.
Ελπίδα
Παρά τη «σκληρή» γλώσσα που χρησιμοποίησε το προχθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί σύντομα λύση για το ελληνικό ζήτημα.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Εχω την εντύπωση ότι όλες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση για την Ελλάδα», δήλωσε η κα Μέρκελ.
Σημείωσε ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και πως ορισμένα πράγματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητα.
«Τυχοδιώκτης και ερασιτέχνης»
Για «θύελλα» πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, με επίκεντρο τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έκαναν λόγο διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε «σφυροκόπημα» κατά τη διάρκεια του Eurogroup, σύμφωνα με το Βloomberg, που επικαλούμενο τρεις πηγές, επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους στην άρνηση του κ. Βαρουφάκη να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποδεσμευτεί η οικονομική στήριξη.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων από τον Ελληνα υπουργό ήταν ανεύθυνος και τον κατηγόρησαν πως χάνει χρόνο, ότι είναι τυχοδιώκτης και ερασιτέχνης, είπε μία πηγή», σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.
H βρετανική εφημερίδα Financial Times τόνισε ότι η ένταση που υποβόσκει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της ξεχείλισε στη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κατηγορούν τον Ελληνα ομόλογό τους για υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις και για αδυναμία κατανόησης των μεγάλων διαφορών που συνεχίζουν να τους χωρίζουν.
Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, σύμφωνα με τους FT, που ο Σλοβένος υπουργός υποστήριξε πως αν οι συζητήσεις για τη διάσωση δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να ετοιμάσει ένα «σχέδιο β’» για να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία.
Αισιοδοξία παρά τις εντάσεις
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση με τους εταίρους - δανειστές μας εμφανίστηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αν και αναγνώρισε ότι η συζήτηση για το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ήταν, για μια ακόμη φορά, έντονη.
Διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη συμφωνία και είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».
Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, κατά τον υπουργό Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.
Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, όπως και η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Πέρα από τις διαφορές, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται σημαντική σύγκλιση απόψεων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ολα λοιπόν συγκλίνουν, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία και ότι οι όποιες διαφορές υφίστανται ακόμη, όπως το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, στο τέλος θα γεφυρωθούν.
Από όλους τους υπουργούς της Ευρωζώνης, όπως είπε, εκφράστηκε η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανησυχία για την καθυστέρηση εν όψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ELA αφήνει ο Μάριο Ντράγκι
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού ELA όσο οι τράπεζες είναι βιώσιμες και διαθέτουν εγγυήσεις, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει αλλαγές σε ό,τι αφορά τα δάνεια του ELA.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού έκτακτης αρωγής (ΕLΑ) θα συνεχιστεί όσο οι τράπεζες είναι βιώσιμες και διαθέτουν εγγυήσεις.
Ωστόσο, στη συνέχεια χτύπησε «καμπανάκι» τονίζοντας ότι η επιδείνωση της κατάστασης της ρευστότητας λόγω της φυγής καταθέσεων, αλλά και η αύξηση των speads έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις εγγυήσεις των τραπεζών γιατί μειώνεται η αξία τους.
«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Πέτερ Ερλιχ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ενδέχεται «να εξετάσει αλλαγές» σε ό,τι αφορά τα δάνεια του ELA.
Δεν έδωσε όμως καμία άλλη διευκρίνιση.
Στα 40 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το «μαξιλάρι» ενεχύρων που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας από τον ELA, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ενώ αν υλοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του haircut των ενεχύρων, το περιθώριο αυτό υποχωρεί στα 10 δισ. ευρώ.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, συνεχώς αυξάνει και πλέον η συνολική εξάρτηση από το ευρωσύστημα ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ, το 19% του ενεργητικού των τραπεζών, από μηδέν τον Δεκέμβριο του 2014 και 28% στο ανώτατο σημείο το 2012.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, oι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν στοιχεία του ενεργητικού ύψους 115 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για ρευστότητα από τον ELA και με βάση το υφιστάμενο haircut του 30%, το μαξιλάρι διαμορφώνεται στα 40 δισ. ευρώ, αλλά θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 10 δισ. ευρώ αν αποφασιζόταν αναθεώρηση και αύξηση του «κουρέματος».
Οπως σημειώνεται, η αύξηση στον ELA, η χρήση του οποίου εξετάζεται με αυστηρότητα από τον SSM, συναρτάται με τη μείωση των καταθέσεων. Από τις αρχές Φεβρουαρίου οι κινήσεις αύξησης ήταν 11 τον αριθμό, ενώ ήταν τέσσερις μόνο τον Απρίλιο, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ώστε εκτιμάται ότι η εξάρτηση από το ευρωσύστημα ανήλθε από τα 107 δισ. ευρώ τον Μάρτιο στα 110 δισ. ευρώ ως σήμερα.
Η επόμενη τηλεδιάσκεψη για επανεξέταση του ορίου του ΕLA είναι την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ στις 6 Μαΐου είναι η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, οπότε ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μπορεί να εξεταστεί μια αύξηση των haircut με στόχο την άσκηση περαιτέρω πίεσης στην ελληνική πλευρά.
Πρόσφατα δημοσιεύματα επαναφέρουν το θέμα που προκύπτει από τη θέση αρκετών μελών του δ.σ. ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ρευστότητα του ευρωσυστήματος δεν χρησιμοποιείται εμμέσως για τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου.