«Μουδιασμένη» η Νέα Υόρκη

Απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2004 00:01

Η ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ των Αμερικανών καταναλωτών -όπως «αποτυπώθηκε» στα απογοητευτικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα- επισκίασαν τα εντυπωσιακά κέρδη που ανακοίνωσε η Dell Computer, πιέζοντας προς τα κάτω τους βασικούς δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

«Το βασικό συστατικό στοιχείο για την αμερικανική οικονομία ήταν και παραμένει ο καταναλωτής. Οι επενδυτές χρειάσθηκαν λίγο χρόνο, τελικά όμως συνειδητοποίησαν πως οι προοπτικές δεν προδιαγράφονται τόσο ευοίωνες όσο πίστευαν», τονίζει ο Τομ Σρέιντερ, οικονομολόγος της Legg Mason Wood Walker.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο της ανακοίνωσης των δυσμενών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, αλλά και τις ανησυχίες των συναλλασσομένων για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών.

Το «αίνιγμα» για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Vodafone αναφορικά με την AT&T Wireless μονοπωλούσε χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ευρώπη, με τη μετοχή του βρετανικού ομίλου κινητής τηλεφωνίας να κερδίζει έδαφος.

Η μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου GlaxoSmithKline και της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse Group υποχωρούσαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς μια σειρά στρατηγικών αναλυτών αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους και για τις δύο εταιρείες.

«Σε γενικές γραμμές τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ήταν θετικά.

Το πρόβλημα όμως είναι πως πολλές επιχειρήσεις υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τη φετινή κερδοφορία, γεγονός που "επισκιάζει" τις αισιόδοξες προοπτικές περί ανάκαμψης του εταιρικού κλάδου», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Νίκολας Γουίλιαμς, διαχειριστής ταμείων στη Singer & Friedlander Asset Management.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε στις 993,39 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,2%. Απώλειες όμως κατέγραψαν και οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με το δείκτη CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού να χάνει το 0,88% της αξίας του και το δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης να υποχωρεί κατά 1,57%.

Αντιθέτως, το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν διαφορετικό, με το δείκτη Nikkei να κινείται ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 0,98%.

AΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα