ΠΤΩΣΗ σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.
Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σε πολλούς κλάδους έπειτα από τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ και τη συνακόλουθη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη.
Αρνητικά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία και η σημαντική άνοδος του ευρώ μέχρι τα 1,2895 δολάρια, μια «ανάσα» από το επίπεδο – ρεκόρ των 1,2899 δολαρίων. Στη συνέχεια το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε εν μέσω έντονης φημολογίας περί παρέμβασης της ΕΚΤ με στόχο την αποδυνάμωσή του.
Το ισχυρό ευρώ αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις εξαγωγικές εταιρείες της Ευρώπης, καθώς καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα τους στην αμερικανική αγορά.
Το ινστιτούτο DIW, πάντως, ένα από τα έξι μεγαλύτερα οικονομικά ιδρύματα της Γερμανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι το ισχυρό ευρώ θα αποτελέσει πηγή ανησυχίας μόνο εάν η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα υπερβεί το επίπεδο των 1,35 δολαρίων.
Προς το παρόν, το γερμανικό ινστιτούτο θεωρεί πως δεν συντρέχουν λόγοι να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αρχική του εκτίμηση (1,4%) για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.412 μονάδες μειωμένος κατά 0,78%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.649,34 μονάδες με απώλειες 0,88% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.057,05 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,57%.
Σημαντικά κέρδη (2,8%) κατέγραψε η μετοχή του βρετανικού ομίλου κινητής τηλεφωνίας Vodafone, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει προσφορά ύψους 34 δισ. δολ. για την εξαγορά της AT&T Wireless. Η προθεσμία υποβολής προσφορών για την υπ' αριθμόν τρία αμερικανική εταιρείας κινητής τηλεφωνίας λήγει στις 23:00 (ώρα Ελλάδος).