Market beat: Η συνεργασία της στατιστικής με την πολιτική δίνει τάση σήμερα

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 10:31
UPD:10:32
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αργά χθες βράδυ κατέληξε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες που προκάλεσε η ελληνική πλευρά και ήδη στη χώρα υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις και αντιδράσεις. Το  συμπυκνωμένο μήνυμα που θα εισπράξουν οι ξένοι θεσμικοί από τον διεθνή τύπο είναι το εξής: «Η Ελλάδα υποσχέθηκε την Παρασκευή να επιταχυνθεί η εφαρμογή της εκτεταμένης συμφωνίας διάσωσής της και να αποστείλει στους εταίρους της ζώνης του ευρώ τις επόμενες ημέρες, τον πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των προτάσεων για μεταρρύθμιση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, αρνήθηκε να οριστεί μια ημερομηνία για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση, το ταμείο της οποίας εξαντλείται γρήγορα από μετρητά». Από εκεί και πέρα οι αντιδράσεις τους θα απεικονιστούν στο ταμπλό.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επαγγελματίες κατάφεραν, την στιγμή που οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, να φέρουν τον 25άρη στις 214 μονάδες. Μια ανάσα δηλαδή από μια ισχυρότατη στήριξη, τις 210 μονάδες, που οι εξελίξεις των ημερών είναι εκείνες που είτε θα «αποδείξουν» πως τρυπιέται σαν βούτυρο, είτε ότι είναι όντως ένας σκληρός πυθμένας, που ο δείκτης των blue chip θα χτυπήσει πάνω του και θα εκτιναχθεί. Σε αυτή τη φάση, μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας στην παρακολούθηση της αγοράς θα λέγαμε ότι από τις ζημιές διαφυλάσσει η απαισιοδοξία. Δηλαδή, μπορεί όντως οι 206-210 μονάδες να λειτουργήσουν στέλνοντας τον 25άρη ψηλότερα, αλλά καλύτερα να τοποθετηθούν «άλλοι» στον πάτο του βαρελιού. Γιατί καμιά φορά τα βαρέλια είναι τρύπια.

Είναι βέβαιο πως η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει κάτω από ένα υπολογίσιμα διαφορετικό κλίμα. Γιατί φάνηκε ότι δικαίως οι θεσμικοί πίεσαν τις μετοχές μετά τις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι ηγέτες που συναντήθηκαν χθες «ομολόγησαν» πως ισχύει η συμφωνία του Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου. Συνεπώς ορθώς οι αγοραίοι καταλάβαιναν ότι η σχέση της χώρας με τους εταίρους είχε εκτροχιαστεί και αμφέβαλαν για το μέλλον της στήριξης στην ελληνική οικονομία. Αυτό σήμερα φαίνεται πως έχει την πιθανότητα να ξεπεράσει το Grexit, που ήταν στο τέλος - τέλος η πηγή του φόβου που οδηγούσε σε ρευστοποιήσεις θέσεων στη διάρκεια του Μαρτίου.

Η εμπειρία υπαγορεύει να αποκρυσταλλώνει η αγορά τάση μετά δυο μέρες από την εμφάνιση ενός σημαντικού για την επενδυτική κοινή γνώμη γεγονότος. Η μειωμένη εμπειρία στην πολιτική ανάλυση μας οδηγεί σε ορισμένες παρατηρήσεις. Η χθεσινή εξέλιξη ήταν θετική αλλά καθώς θα ξεδιπλώνεται η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς θα διαπιστωθούν:

α) πόσο σημαντική είναι η έννοια του χρόνου που είναι περιορισμένος γιατί κατά τους αγοραίους καθυστέρησε η κυβέρνηση με την ειδικής επικοινωνιακής μορφής βυζαντινολογία ωσότου οι εταίροι δεχθούν την απόρριψη του μνημονίου

β) οι εταίροι δέχθηκαν πως το mail Χαρδούβελη δεν υπάρχει και πως η ανθρωπιστική κρίση είναι υπαρκτή αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ελέγξουν αν θα πάρουν πίσω τα δανεικά

γ) για να πετύχει ο πρωθυπουργός αυτή την πρόοδο στο πρόβλημα με το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και τρόμαζε τους επενδυτές σίγουρα δεσμεύθηκε για ορισμένες ενέργειες. Αυτές δεν θα είναι εύκολο να περάσουν στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Η λύση σε αυτή την δυσκολία δεν έχει την πολυτέλεια της ζύμωσης επί μακρόν στο εσωτερικό λόγω της πρώτης παρατήρησης.

Επί του ταμπλό σήμερα, βασικό ρόλο θα παίξουν οι αντιδράσεις των θεσμικών στην αγορά ομολόγων. Αναλόγως της πτώσης τους θα διαμορφωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες του 25άρη και αν οι μεταβολές τους ξεπεράσουν το +4%, η ατμόσφαιρα συναλλαγών θα παρασύρει την πλειονότητα των συναλλασσόμενων σε αγορές.

Γιατί είναι σαφές πως πεινάνε για θετικές ειδήσεις και θεωρούν δικαίωση ότι έμειναν στην αγορά παρά την εκδήλωση σκληρών πιέσεων πιστεύοντας πως το Grexit δεν ήταν μέσα στα πραγματικά ενδεχόμενα. Αυτό ήταν κατά βάθος το στοίχημα που έπαιξαν οι ιδιώτες επενδυτές που παρέμειναν στην αγορά περιμένοντας τον πυθμένα. Νομίζουμε ότι η στατιστική με την προσέγγιση των δεικτών στα χαμηλά του 2015, που σημειώθηκαν την πρώτη βδομάδα μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, για πρώτη φορά συνεργάζεται άριστα με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και θα δώσει μια δυνατή ανοδική αντίδραση.        

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πιέσεις από τον ενεργειακό κλάδο δέχτηκε χθες η Wall Street, η οποία διόρθωσε μετά το ράλι της προηγούμενης ημέρας. Από τις ρευστοποιήσεις διασώθηκε  ο Nasdaq,  ο οποίος έκλεισε με κέρδη φτάνοντας μια ανάσα πριν από τις 5.000 μονάδες. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,65% στις 17.959,03 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,19% στις 4.992,38 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,49% στις 2.089,27 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Williams-Sonoma υποχώρησε κατά 1,9%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Επίσης, η διοίκηση ανέφερε ότι τα κέρδη του τρέχοντος έτους θα μειωθούν κατά 10-12 σεντς ανά μετοχή.

Επίσης, η EBay σημείωσε απώλειες 0,9%, μετά την υποβάθμισή της σε underweight, εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από την Apple Pay.

Στο -0,7% βρέθηκε η Apple, στο ντεμπούτο της στον δείκτη Dow JonesIndustrial Average, λαμβάνοντας τον δείκτη στάθμισης στο 4,7%. Ο αντίστοιχος δείκτης της εταιρείας είναι στο 15% για τον Nasdaq 100 και στο 4% για τον S&P 500.

Στον αντίποδα, η Facebook ενισχύθηκε κατά 2,2%, δίνοντας ισχυρά στηρίγματα στον Nasdaq, μετά την ανακοίνωση ότι θα ενισχύσει τις υπηρεσίες της εφαρμογής του Messenger, ενισχύοντας τα έσοδα της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 1.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου (8/3-14/3), με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τις 291 χιλ. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 290 χιλ..

Επίσης, διευρύνθηκε κατά 14,8%, στα 113,5 δισ. δολάρια, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι των 98,9 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του ιδίου έτους με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε νωρίτερα, ενώ βρίσκονται και σε αποτίμηση των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά τη χθεσινή απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 6.962 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε πτώση 0,20% στις 11.899 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 5.037 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 400,98 μονάδες, διευρύνοντας στο 17% τα κέρδη από την αρχή του έτους, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000.

Ώθηση στον σύνθετο δείκτη δίνει ο κλάδος των μεταλλευμάτων, ο οποίος υπεραποδίδει σήμερα. Η BHP Billiton σημειώνει κέρδη 2,5% και η Rio Tinto Group είναι στο +1,1%.

Στο ταμπλό, η HeidelbergCement σημείωσε κέρδη 0,8%, καθώς προχωρά σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της, χωρίς να αυξήσει το κόστος των αντισταθμίσεων που θα πρέπει να δώσει στους πιστωτές της.

Στον αντίποδα, η Next σημείωσε απώλειες 4%, καθώς αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του προηγούμενου τριμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Μετά τη σύνοδο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντέισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ.

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους, ενώ στην οικονομία είναι πλέον εμφανή τα σημάδια έλλειψης ρευστότητας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,94% στις 723,66 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 748,67 μονάδες και η χαμηλότερη στις 723,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 8,64% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 100,68 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 16,54 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει αμετακίνητη στη θέση της πως δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστήσει «νομικά δεσμευτική» την πρόσφατη προειδοποίησή της προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν.

Το αρνητικό κλίμα επίσης καλλιέργησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ νωρίς το πρωί είχε βρεθεί ακόμη και στις 748,67 μονάδες (+1,45%). 

Για μία ακόμη συνεδρίαση η Eurobank κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 0,0850 ευρώ με απώλειες 6,59% και όγκο 110 εκατ. τεμάχια. Αντίθετα, ανοδικά στο +0,72% έκλεισε η Alpha Bank στα 0,28 ευρώ με όγκο 33,4 εκατ. τεμάχια, ενώ στο -1,92% έκλεισε η Εθνική στα 1,02 ευρώ και στο -3,94% έκλεισε η Πειραιώς.

Ο FTSE 25 από το +1,70% το πρωί έκλεισε τελικά στο -1,92% και στα χαμηλά της ημέρας των 214,29 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ και στο 94% του συνολικού τζίρου.  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 522,77 μονάδες με απώλειες 2,45%. 

Από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τρεις τίτλοι έκλεισα θετικοί (ΕΕΕ 1,25%, Alpha Bank 0,72%, Folli Follie 0,45%), ένας χωρίς αλλαγή (Τέρνα Ενεργειακή) και 21 με αρνητικό πρόσημο. Με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ (-8,57%), Viohalco (-8,07%), OTE (-4,71%), ΕΥΔΑΠ (-4,49%), Jumbo (-3,72%), Motor Oil και Μέτκα  (-3,04%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,94% και τζίρο 1,18 εκατ. ευρώ. Δέκα μετοχές του ήταν ανοδικές και δέκα πτωτικές, με τις Σιδενόρ (5%), Χαλκορ (3,27%) να ξεχωρίζουν αλλά με ελάχιστο τζίρο.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-4,71%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (2,78%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 80 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Αναφορικά με την τάση του 25άρη σήμερα είναι πιθανό χωρίς περεταίρω πτώση να αντιδράσει ανοδικά αν και η στατιστική θα απαιτούσε μια ακόμα μικρή βουτιά πριν από ένα rebound. Κρίνοντας αποκλειστικά από την στατιστική προϊστορία των τραπεζικών blue chip θα λέγαμε ότι η ΑΛΦΑ εμφανίζει εικόνα παρόμοια με του 25άρη και μάλιστα αν σήμερα σημειωθεί γενικά άνοδος η μετοχή είναι πρόδρομος δείκτης της τάσης της αγοράς. Το ελάχιστο για την ΑΛΦΑ ορίστηκε στις 28/1 στα 0,271 ευρώ και την Τετάρτη 18/3, έκλεισε στα 0,278. Χθες αντέδρασε ανοδικά, δείχνοντας ότι η στήριξη λειτούργησε και μάλιστα έχουμε την εγγραφή διπλού πυθμένα αν σήμερα συνεχιστεί η ανοδική κατεύθυνση για τη μετοχή.

Η ΕΤΕ στις 28/1 έκλεισε στα 0,835 ευρώ με χαμηλό τα 0,79 και στην τρέχουσα δυναμική έχει υποχωρήσει ως τα 1,02 ευρώ, έχοντας περιθώρια να βρει στήριξη στο 1. Αλλά χθες, έγραψε χαμηλό τα 0,994 ευρώ και συνεπώς σήμερα μπορεί να κινηθεί ανοδικά, κρατώντας τη διαφορά από το χαμηλό της 28/1, γιατί έχει πλέον στην «τσάντα της» τα κεφάλαια από την Finansbank.

Η ΕΥΡΩΒ είναι σε αναζήτηση νεότερων χαμηλών βίου, ενώ η ΠΕΙΡ έδειξε ότι το ελάχιστο στη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 0,321 ευρώ είναι το νέο χαμηλό βίου. Γιατί  χθες, με πιέσεις μετά από δυο ανοδικά κλεισίματα, το κλείσιμο έγινε στα 0,341 ευρώ και το ελάχιστο μέρας ήταν στα 0,335, δηλαδή αρκετά ψηλότερα από τα πρόσφατα  χαμηλά βίου.  

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σταμάτησαν σήμερα Παρασκευή την άνοδο αφού η ώθηση από την θέση της Federal Reserve για κέρδη εξασθένησε, ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε ανακάμπτοντας μετά από το σοκ μιας εκπληκτικά υπέρ διατήρησης της χαλαρότητας  κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1% μετά από ράλι +1,3% την προηγούμενη ημέρα. Αλλά ακόμα διατηρεί ένα κέρδος της τάξης του 2,4% για την εβδομάδα.

Τα στοιχήματα για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών είναι υπέρ ανόδου στην εκκίνηση. Στις πτωτικές αγορές της περιοχής περιλαμβάνονται το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη. Της Αυστραλίας και της Κίνας οι αγορές μετοχών  ήταν μεταξύ των κερδισμένων με μια ασταθή συνεδρία.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ταλαντούμενος μέσα και έξω από το κόκκινο ήταν τελευταία πάνω  +0,43%, μετά από ένα ισχυρό ράλι από τον Φεβρουάριο που τον έφερε σε ένα υψηλό 15 ετών.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 120,725 γιεν μετά το χαμηλό της εβδομάδας στα 119,29 μετά τη δήλωση της Fed. Υπέρ για το δολάριο ήταν οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που την Πέμπτη αναπήδησαν συγκρατημένα από τα χαμηλά πολλών εβδομάδων που χτύπησαν μετά την αίσθηση που προκάλεσε το άκουσμα της δήλωσης της Fed. Η απόδοση του 10ετούς ήταν 1,958% από το χαμηλό του 1,899% στη διάρκεια της νύχτας.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.0684 δολάρια. Το κοινό νόμισμα έχει σημειώσει το μεγαλύτερο κέρδος μιας ημέρας σε έξι χρόνια έναντι του δολαρίου και έφθασε σε μια κορυφή στα 1,1062 δολάρια μετά την Fed.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από συνεχείς μέρες πτώσης, από τις 24 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Δείκτης κάθεται "ζαλισμένος" στο ημερήσιο chart τιμών, μεταξύ της διαγραμματικής ζώνης στήριξης των 750 με 710 μονάδων προσπαθώντας να συνέλθει από την καθοδική ζημιά των 200 και πλέον, μονάδων από τα υψηλά των 945 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι, κατά πρώτον, η αποφυγή του προηγούμενου χαμηλού 30 μηνών στις 708 μονάδες και κατά δεύτερον η άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Δείκτη πάνω από τις 760 μονάδες.

Στοιχεία τα οποία εάν επιτευχθούν με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και "διαυγή" ανοδικά candlesticks μπορεί να δώσουν "τροφή" στους "Bulls" για μια ανοδική κίνηση προς την "χιλιοραμμένη" περιοχή των 810 με 847 μονάδων.

Από την άλλη, η έστω και μικρή καταγραφή τιμών κάτω από τις 708 μονάδες θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" σπρώχνοντας βίαια τον Δείκτη προς το επίπεδο στήριξης των 686 με 660 μονάδων "χαροποιώντας τα μέγιστα το στρατόπεδο των 'Bears". Το μόνο, ίσως, θετικό στοιχείο είναι ότι πολλοί ταλαντωτές έχουν περιέλθει σε "oversold" θέσεις, από όπου συνήθως εγείρουν βραχύβια ανοδική ανάταση.

Όσον αφορά τώρα το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Δείκτη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανοδική απόκλιση(Bullish Divergence), που πραγματοποιεί εδώ και μήνες ο ταλαντωτής Relative Strength Index (RSI) σε σχέση με τη καταγραφή νέων τοπικών χαμηλών του Γενικού.

Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα ο RSI διαφαίνεται στο διάγραμμά του να έχει ολοκληρώσει μια ανοδική τμήση της καθοδικής σφήνας που έρχεται από τον Ιανουάριο του 2014, γεγονός, που μπορεί να αυξήσει το μεσοπρόθεσμο "bet" εναλλαγής της καθοδικής τάσης από πτωτική σε ανοδική.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Κινεζικές μετοχές συνεχίζουν να ανεβαίνουν

Οι  Κινεζικές μετοχές συνεχίζουν να εγγράφουν υψηλά  πολλών ετών. Ο δείκτης και των δύο χρηματιστηρίων σκαρφάλωσαν σήμερα πάνω από +1%. Σε αντίθεση, οι ινδικές μετοχές οδηγήθηκαν σήμερα σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος ενός μήνα. Το δολάριο στη σύνοδο Ασίας σήμερα έδωσε πίσω κάποια κέρδη, μετά την ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους των απωλειών που προκλήθηκε μετά τη δήλωση της  Fed. Όλα τα νομίσματα του G10 διαπραγματεύονται υψηλότερα έναντι του δολαρίου σήμερα.

Οι τεράστιες αλλαγές στην Κίνα και η ζήτηση για εμπορεύματα καθώς μετατοπίζεται σε λιγότερες επενδύσεις με γνώμονα την οικονομία, αναμένεται κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ζήτησης για σχεδόν όλα τα εμπορεύματα. Η Κίνα είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο σημαντική στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, και το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά χρυσού είναι πιθανό να αυξηθεί απότομα. Αντίθετα, η κατανάλωση σε πετρέλαιο και άνθρακα επιβραδύνεται γρήγορα και η παγκόσμια επιρροή της στις αγορές βιομηχανικών μετάλλων κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό στο τρίτο TLTRO της ΕΚΤ δείχνει καλύτερη προοπτική για την ανάκτηση δράσης στην αγορά δανεισμού. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι 143 τράπεζες δανείστηκαν περίπου 97,8 δις ευρώ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Βρυξέλλες

Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεση να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Tη συμφωνία του Εurogroup, της 20ής Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσαν σήμερα στις Βρυξελλες, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Εurogroup. Όπως επισημαίνεται, οι τρεις πρόεδροι συμφωνούν με τη συμφωνία του Eurogroup  της 20ής Φεβρουαρίου 2015. «Στο πνεύμα αμοιβαίας εμποστοσύνης δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εργασία και να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», τονίζουν, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Καταθέσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους τραπεζίτες με γνώση του θέματος, τους οποίους επικαλείται το Reuters. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. «Η αβεβαιότητα και η αρνητική ειδησεογραφία επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, προσθέτοντας ότι το ποσό δεν είναι τεράστιο, ωστόσο υπάρχει ανησυχία μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Μικρή πρόοδος έχει γίνει με την Ελλάδα σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος ελπίζει, όπως πρόσθεσε ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία συμφωνία. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς υπολείπεται πολύ δουλειά ακόμη.

Σε 280 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το δ' τρίμηνο τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων), της Τράπεζας Πειραιώς, αυξημένα κατά 2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και 32% έναντι του δ' τριμήνου 2013. Σε επίπεδο έτους, διαμορφώθηκαν σε €1.044 εκατ. ευρώ.

Το πολυεπίπεδο πρόγραμμα μετασχηματισμού του ομίλου ΟΤΕ σε μια ανταγωνιστική και χρηματοοικονομικά ισχυρή εταιρεία, παρουσιάζουν σε θεσμικούς επενδυτές στελέχη του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του European & Emerging Markets Telecoms Conference της Citi, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Στην εγγραφή προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου της στην Πάρο, ποσού 1,95 εκατ. ευρώ, σε εξασφάλιση δανείου 3,5 εκατ. ευρώ που έλαβε από την Τράπεζα Πειραιώς, προέβη η ΕΚΤΕΡ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε., σε συνέχεια προγενέστερης ενημέρωσης σχετικά με την υπογραφή σύμβασης χρεολυτικού δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., ποσού €3.500.000,00 γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι ενεγράφη προσημείωση υποθήκης επί ακινήτου της εταιρείας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ναούσης της νήσου Πάρου, ποσού € 1.950.000,00, υπέρ της Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., σε εξασφάλιση του εν λόγω δανείου, όπως είχε ανακοινωθεί».

Στην απόκτηση ενός ακινήτου στο Ηράκλειο Κρήτης από την Praktiker Hellas Εμπορική Α.Ε. και στην ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη επαναμίσθωση από αυτή προχώρησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Το ακίνητο διαθέτει  συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 12.585 τμ, βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου και πρόκειται για το μοναδικό κατάστημα οικιακού και τεχνικού εξοπλισμού της Praktiker στην Κρήτη.

Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 6 εκατ. ευρώ προχώρησε η εισηγμένη εταιρεία Μύλοι Λούλη Α.Ε.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του δανείου είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού. Το δάνειο έχει διετή διάρκεια και η έκδοση του έγινε σε συνεργασία με την Alpha Τράπεζα Α.Ε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στα 113,5 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 από 98,9 δισ. δολάρια που ήταν το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Το έλλειμμα αυξήθηκε στο 2,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ από 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Ήταν, ωστόσο, αρκετά χαμηλότερο από το ρεκόρ του 6,3% που είχε καταγραφεί το 2005.

«Λουκέτο» στο γραφείο της στην Κίνα αποφάσισε να βάλει η Yahoo, καταργώντας 350 θέσεις εργασίας. Το κέντρο έρευνας στο Πεκίνο ήταν η μόνη φυσική παρουσία της εταιρείας στη χώρα, καθώς από το 2005 οι υπόλοιπες δραστηριότητες της Yahoo είχαν εξαγοραστεί από την εταιρεία Alibaba. Εκπρόσωπος της Yahoo επιβεβαίωσε ότι 350 άτομα θα απολυθούν. «Διαρκώς προχωρούμε σε κινήσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στη νέα πραγματικότητα», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Yahoo.

Πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες αποπλήρωσε η Πορτογαλία 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 22% των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό ταμείο διαχείρισης του δημοσίου χρέους. Συνολικά η πορτογαλική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει οφειλές ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ επί του συνόλου των 9,6 δισ. τα οποία οφείλει το ΔΝΤ, μέσα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυόμισι ετών, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε ο χρυσός χθες, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλειά του στον απόηχο της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.  Στον αντίποδα, το πετρέλαιο επέστρεψε στην πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 44 δολαρίων, το οποίο και θεωρείται το τρίτο χαμηλότερο του έτους. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 1,5% στα 1.169 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 1,6%, κλείνοντας στα 43,96 δολάρια.

Υπερδιπλάσια, στα 381 εκατ. DKKμ, ήταν τα ετήσια κέρδη της Saxo Bank κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε 1.099 εκατ. DKK από 898 εκατ. DKK το 2013, ενώ τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 3.006 εκατ. DKK έναντι 2.861 εκατ. DKK το 2013.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα