«Γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες» ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 16:40
UPD:19:35
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη δημοκρατία και τις συνθήκες ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Αργότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην επταμερή συνάντηση που θα γίνει απόψε, ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ.

Θα ζητήσει επίσης να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.

Την ίδια ώρα πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters είπε ότι αύριο Παρασκευή θα αποπληρωθεί η δόση των 350 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Αντ. Σαμαράς: Θα κάνω το παν για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής από όλες τις πλευρές και να βρεθεί το ταχύτερο μία συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα κάνει το παν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μείνει στην Ευρώπη. 

«Εξήγησα στους άλλους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα. Ό,τι καταφέραμε μέσα σε δυόμισι χρόνια, δηλαδή πλεονάσματα και ανάπτυξη, τώρα κινδυνεύουν να χαθούν. Χάνεται χρόνος σε συζητήσεις που αφορούν επικοινωνιακή διαχείριση και όχι την πραγματικότητα της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε κάθε θετικό βήμα και ότι θα σταθεί αντίθετος σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., πρέπει να δουλέψουν όλοι για να βρεθεί το ταχύτερο μία καθαρή λύση.

«Ο χρόνος που περνάει αυξάνει τον λογαριασμό, μεγαλώνει τους κινδύνους, χάνονται θέσεις εργασίας, έσοδα και επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Θα κάνω το παν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μείνει στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αποστολή, αυτό πιστεύω και αυτό οφείλω να κάνω» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα