Ολάντ: Να τηρήσει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 16:34
UPD:17:24
ΝΕΡΙΤ

Δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της κάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την Ελλάδα τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη» ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να υπενθυμίσουμε σε αυτή τη συνάντηση είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις, οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν θέληση, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ.

Πρόσθεσε ότι οι Ελληνες εξέλεξαν δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και αυτό είναι σεβαστό, ωστόσο και από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο υπέρ της στήριξης των ασθενέστερων ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι αυτό δεν τον σοκάρει το βρίσκει λογικό κατανοητό, αλλα όπως είπε η κυβερνηση θα πρέπει να ζητήσει και από τους πλούσιους να πληρώνουν φόρους.

Απ' την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα. Η καγκελάριος είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup.

Δηλωσεις προσερχόμενος εκανε και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλης, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι όταν αλλάζει μια κυβέρνηση δεν αναιρεί τις συμφωνίες της προηγούμενης, ενώ εξεφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε λογικούς συμβιβασμούς. Πολλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλα και η Ελλάδα πρέπει πρώτα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Θέλουμε να μας αφήσουν (σ.σ. Έλληνες) να τους βοηθήσουμε» κατέληξε.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μ. Σουλτς.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση».

Τη δυσφορία του για την αποψινή συνάντηση για την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρών κρατών-μελών της Ευρωζώνης εξέφρασε ο Βέγλος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας το κλίμα δυσαρέσκειας που είχε μεταφέρει ο ανταποκριτής της «Ν» Νίκος Μπέλλος.

«Είναι μια κακή μέθοδος» είπε, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 

ΝΕΡΙΤ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου σημείωσε ότι φυσικά και υπάρχει ελευθερία να γίνονται γενικές συζητήσεις, όμως δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις που επηρεάζουν αυτούς που δεν είναι παρόντες. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ασκήσει κριτική για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου. 

Και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση, σημειώνοντας πως θα ήθελε και ο ίδιος να είναι παρών. 

Εξάλλου ερωτηθείς για την Ελλάδα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Το ευρώ σημαίνει εμπιστοσύνη. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε» δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση για την Ελλάδα θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. 
 
Αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής επί του ελληνικού ζητήματος εμφανίστηκε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο αντιπρόεδρος τόνισε πως η Επιτροπή και ειδικότερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται για εξεύρεση λύσης. Προέτρεψε επίσης τον Αλ. Τσίπρα να διασαφηνίσει ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμη την επιθυμία «να βρεθεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού» και δήλωσε πεπεισμένος πως «υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα