Δυσφορία ηγετών χωρών της Ευρωζώνης για αποκλεισμό από τη συνάντηση για την Ελλάδα

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 13:49
UPD:13:53
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Βρυξέλλες

O περιορισμός της συζήτησης για την Ελλάδα σε επίπεδο κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων και δύο ηγετών, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έχει προκάλεσει δυσφορία σε ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης για την αποκλεισμό τους από την συνάντηση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι μεγαλύτερες ενστάσεις προέρχονται από το Βέλγιο, το οποίο έχει εκφράσει και επισήμως τη διαμαρτυρία του, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δυσφορία έχουν εκφράσει και οι Ιταλοί, ωστόσο δεν την έχουν καταθέσει μέχρι τώρα επισήμως.

Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο περιορισμός της συζήτησης σε στενό κύκλο δίνει στη συνάντηση τη μορφή ενός διευθυντηρίου που αποφασίζει για το σύνολο της Ευρωζώνης, κάτι που στην πράξη καταργεί την ισονομία και την ίδια μεταχείρηση μεταξύ των κρατών μελών.

Άλλωστε, όπως τονίζουν, όλες οι χώρες έχουν άμεσο συμφέρον, δεδομένου ότι έχουν δανείσει είτε διμερώς είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί πρόβλημα στον κ. Τουσκ, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη θέση των υπολοίπων χωρών και να αιτιολογήσει τους λόγους του αποκλεισμού τους, διαφορετικά θα πρέπει να τις συμπεριλάβει στη συζήτηση.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα