Market Beat: Οι εξελίξεις θα λειτουργήσουν ως από μηχανής θεός στο «δράμα» της αγοράς

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 10:10
UPD:10:11
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Είναι ξεκάθαρο πως κάτι άλλαξε μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup. Οι επενδυτές μετά από εβδομάδες που φαινόταν ότι το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις δεν είχε αποκλειστεί, είχαν κουραστεί να εφαρμόζουν αμυντικές τακτικές απέναντι στις πιέσεις. Κυκλική έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος σε blue chip τις μέρες των πιέσεων στις Τράπεζες και μείωση των όγκων, ήταν τα χαρακτηριστικά πολλών συνεδριάσεων. Μετά τη χθεσινή απόφαση στις Βρυξέλλες, οι προοπτικές των Τραπεζών έχασαν αρκετό από το γκρι που τις συνόδευε και οι λεπτομέρειες των κινήσεων της ΕΚΤ  μετά από αυτά θα δώσουν κίνητρα σε αρκετούς θεσμικούς που διατήρησαν τις θέσεις τους στο ΧΑ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εμφάνιση του από μηχανής θεού στο δράμα της ελληνικής οικονομίας έγινε μετά την εγγραφή τιμών του 25άρη αρκετά κάτω από τις 245 μονάδες, που ήταν και είναι μια σημαντική στήριξη. Θεωρούμε πολύ θετικό το ότι αποτυπώθηκε η διάθεση για συζήτηση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και αναμένουμε την αντίδραση των επενδυτών σήμερα, να φέρει τον 25άρη πάλι πάνω από εκεί. Συνεπώς η εκτίμησή μας είναι πως σήμερα οι εντολές αγοράς θα κάνουν την προσφορά μετοχών προς πώληση, μικρότερη της ζήτησης που θα εμφανιστεί για τις Τραπεζικές μετοχές του 25άρη.

Πρόσφατα άλλωστε σημειώσαμε, ότι ακόμα και οι επενδυτές που δεν ενδιαφέρονται για τις μετοχές αυτές, διαμορφώνουν την διάθεσή τους από το πρόσημο και το μέγεθος της μεταβολής του τραπεζικού δείκτη. Χθες αυτό εφαρμόστηκε στις συναλλαγές και είχαμε μόνο ένα κλάδο με θετική μεταβολή δυο με μηδενική και τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες με βουτιές που για τους περισσότερους ήταν πάνω από -1%. Σήμερα περιμένουμε αυτό να λειτουργήσει στην αντίθετη κατεύθυνση για να μην ξεχαστεί η νευρικότητα που συνοδεύει τις κινήσεις των θεσμικών στην περίοδο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Τα ξένα μέσα που επηρεάζουν τους θεσμικούς του ΧΑ αναφέρουν: Με την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν είχε «κανένα χρόνο για χάσιμο», οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν την έναρξη των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ οικονομικών εμπειρογνωμόνων από την Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της την Τετάρτη με στόχο την αποδέσμευση περαιτέρω χρηματοδότησης.

Η νέα αριστερή κυβέρνηση, επειδή είχε τη διάθεση να δείξει στους πολίτες ότι διατηρώντας τις εκλογικές υποσχέσεις θα σπάσει την επιβεβλημένη από την ΕΕ λιτότητα, έχει δοκιμάσει την υπομονή των εκπροσώπων της ΕΕ, διαφωνώντας επί της μορφής και του χώρου για λεπτομερείς συζητήσεις προκειμένου να προσδιορίσει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και να ελεγχθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που οι πιστωτές έχουν θέσει για μεταρρυθμίσεις.

Σε μια συμβιβαστική λύση, ο Dijsselbloem ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των οικονομικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και των φορέων των πιστωτών θα αρχίσουν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όχι στην Αθήνα όπως ήταν φυσιολογικό για τα προγράμματα διάσωσης της Ε.Ε. μέχρι στιγμής. Οι εν λόγω συνομιλίες, ωστόσο, θα πρέπει να «υποστηρίζονται» από διεθνείς ομάδες εργασίας στην Αθήνα για να αποκτήσουν και να ελέγχουν τις πληροφορίες.                                                                                                          

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, την ημέρα που έχει οριστεί ως η έναρξη της έκτης επετείου έναρξης της bull market. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 17.995,72 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,31% στις 4.942,44 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,39% στις 2.079,43 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Apple σημείωσε κέρδη 2,4%, με την αγορά να αναμένει τις λεπτομέρειες από το «έξυπνο ρολόι» της εταιρείας, το οποίο θα ξεκίνησει να διατίθεται στα καταστήματα από τον Απρίλιο. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ θα απαντήσει σήμερα σε ερωτήσεις σχετικά με την τιμή, τη διάθεση και την αυτονομία του ρολογιού. 

Επίσης, η General Motors σημείωσε κέρδη 3,1%, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 5 δισ. δολαρίων.  Η Macerich ενισχύθηκε κατά 7%, μετά την προσφορά εξαγοράς που δέχτηκε από την Simon Property, έναντι του ποσού των 22,4 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, η Alcoa σημείωσε απώλειες 5,4%, μετά την ανακοίνωση ότι θα αποκτήσει την RTI International Metals, έναντι του ποσού των 1,5 δισ. δολαρίων.

Ευρώπη

Mε μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό Dax να διαφοροποιείται από την πτώση που σημείωσαν οι περισσότεροι δείκτες, εξαιτίας των ανησυχιών για τις εξελίξεις με την Ελλάδα, καθώς και για την πιθανότητα πρόωρης αύξησης του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSΕ 100 υποχώρησε κατά 0,47% στις 6.876 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 11.560 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 4.937 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,29% στις 393,02 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε απώλειες έως και 0,9%.

Στο ταμπλό θετικά έκλεισε ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος, μετά την ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται για τον κλάδο θα οδηγήσει σε επιτυχείς συγχωνεύσεις. Η Banca Popolare dell’Emilia Romagna και η Banca Popolare di Milano Scarl κατέγραψαν κέρδη άνω του 1,3%.

Στον αντίποδα οι μετοχές των Deutsche Bank και Barclays σημείωσαν απώλειες, μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι στελέχη των δύο τραπεζών εξετάζονται για πιθανή ανάμιξή τους στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Euribor.

Με απώλειες έκλεισε και η Orange, η οποια βρέθηκε στο -5,8%, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό τιμών σε ορισμένα από τα προϊόντα της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι εξαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,1%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν μείωση κατά 1,5%. Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%.

ΧΑ

Η αίσθηση από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες δεν ήταν υπέρ της διάθεσης των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου.

Αλλά η αγορά πολύ πριν το ξεκίνημα του Eurogroup έδειξε την διάθεση των ισχυρών παραγόντων να αφήσουν την προσφορά μετοχών στον αέρα με αποτέλεσμα σε δέκα λεπτά ο δείκτης των θεσμικών ο 25άρης να βουτήξει περίπου 10 μονάδες και να βαδίσει πλάγια ως τις 12:45.

Μετά άφησαν να ξεσπάσει άλλο ένα κύμα εντολών πώλησης με τις τράπεζες να εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές που πρόσφατα αναφέραμε πως όταν είναι μεγάλες διαμορφώνουν το γενικό κλίμα υπέρ πιέσεων στο σύνολο του ταμπλό.

Αυτού του είδους η δυναμική είχε αρκετές μέρες να εμφανιστεί αλλά είναι ίδια με εκείνη που επικράτησε ακριβώς μετά τον πανηγυρισμό στις 24/2 της κατά αρχή συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους. 

Οι εγχώριοι αναλυτές υπογράμμιζαν ότι οι μέχρι τώρα δηλώσεις δείχνουν πως καμία πλευρά δεν κάνει πίσω, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ με «ατυχείς» δηλώσεις και με τον ELA να έχει σφίξει σε πολύ μικρό βαθμό το όριο, εντείνοντας τα προβλήματα στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Αν λοιπόν δεν βρεθεί λύση άμεσα, τότε ο κίνδυνος για «capital controls» μεγαλώνει και σε αυτή την περίπτωση η ήδη πληγωμένη οικονομία αλλά και ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθούν σε σημαντική ασφυξία, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αντίστοιχα οι οίκοι θα προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις και τότε η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί τελείως.

Από την άλλη, το θέμα είναι πως ακόμα και σήμερα να βρεθεί βραχυπρόθεσμα μία λύση, είναι φανερό ότι στην λήξη του τετραμήνου η κατάσταση θα είναι και πάλι ασφυκτική. Το κακό είναι πως η ήδη πληγωμένη Οικονομία χάνει πολύτιμο χρόνο και πρέπει να βρεθεί μία τελειωτική λύση που θα ισορροπήσει την κατάσταση και θα φέρει και πάλι στην εμπιστοσύνη στην Οικονομία και στην Αγορά.

Δεν υπήρξε συνέχεια στην προς τα κάτω κλιμάκωση του τζίρου και των όγκων γεγονός που υπογραμμίζει την αύξηση των επενδυτών που αποφασίζουν να περάσουν στο στρατόπεδο των πωλητών. Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην επενδυτική κούραση. Διαπιστώσαμε  και σήμερα, ότι αυτή έδωσε στην κάθοδο στοιχεία ισχυροποίησης της πτωτικής ορμής.

Την ώρα που έκλεινε το Χ.Α., ο DΑΧ εμφάνιζε κέρδη +0,26%, ο CAC είχε μεταβολή -0,59%, με τον FTSE100 στο -1,20%.

Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και ο Dow εμφάνιζε κέρδη +0,61% με τον S&P500 στο +0,23%.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -4,18% και έφθασε στις 814,70 από 850,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 240,55 από 251,56 με μεταβολή -4,38%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον 25άρη και στο Γ.Δ.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα μια μέρα με πολύ ξεκάθαρη την επικράτηση της καθοδικής ορμής, έδωσαν στο ΣΜΕ τιμή εκκαθάρισης πάνω από το κλείσιμο του υποκειμένου χωρίς τη γνώση των εξελίξεων στις Βρυξέλλες. Πιθανά γιατί έχουν σεβασμό στην ισχύ της στήριξης γύρω από τις 245 μονάδες, που χθες φάνηκε πως ήταν δυνατό να ξεπεραστούν πτωτικά. Σήμερα, θα δοκιμαστεί αυτή η επιλογή με σχετικά ευνοϊκές συνθήκες, λόγω της αίσθησης που προκάλεσαν οι χθεσινές εξελίξεις που συνοψίζονται στο ότι βρέθηκε κοινή γλώσσα συνεννόησης, αφού περιέλαβαν στη διαπραγμάτευση και τα τεχνικά κλιμάκια.

Περιμένουμε σήμερα να περάσει πάλι ο 25άρης πάνω από τις 245 μονάδες και μάλιστα είναι πιθανή η υπέρβασή τους με στόχο να ξεπεραστούν και οι τιμές γύρω από τις 250 μονάδες που είναι μια ζώνη συνήθους συσσώρευσης ακολουθεί μετά η οροφή στις 262 μονάδες.

Σήμερα

Το δολάριο βρέθηκε σε επίπεδα υψηλών σε βάθος πολλών ετών έναντι του ευρώ και του γιεν στην Ασία σήμερα Τρίτη εξαιτίας των προοπτικών για τα επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο που αποκλίνουν, ενώ τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τέθηκαν υπό αυξανόμενη πίεση από την αποστροφή κινδύνου.

Η μουδιασμένη διάθεση των επενδυτών έχει εξαπλωθεί στις ασιατικές μετοχές καθώς ο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε -0,6%.

Οδηγός για το δολάριο ήταν οι εικασίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τα μέσα του έτους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία ήταν απασχολημένες με μια νομισματική πολιτική χαλάρωσης αγοράζοντας κρατικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων.

Το δολάριο έσπασε επίσης μια αντίσταση του γιεν για να φτάσει στα 122,02 γιεν, τιμές που έχει να επισκεφτεί από τον Ιούλιο του 2007.

Η προοπτική της αύξησης των αποδόσεων των ΗΠΑ απείλησε να προσελκύσει κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, προκαλώντας εντάσεις στη σχέση ανταλλαγής των νομισμάτων από τη Βραζιλία την Τουρκία.

Η πίεση έχει εξαπλωθεί μέσα στην Ασία με το νοτιοκορεατικό γουόν να οδηγείται σε χτύπημα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου του 2013 και το δολάριο Σιγκαπούρης στα  χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Η μεταβλητότητα των νομισμάτων επισκίασε τα στοιχεία από την Κίνα, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή ήταν ανώτερη  των προσδοκιών, με ετήσια αύξηση της τάξης του 1,4% το Φεβρουάριο, αν και ένα μεγάλο μέρος της ανόδου προκλήθηκε από την εποχιακή μεταβλητότητα των τιμών των τροφίμων.  Οι τιμές παραγωγού συνέχισαν να γλιστρούν, υπογραμμίζοντας την εμβάθυνση της αδυναμίας της οικονομίας εντείνοντας την πίεση στους φορείς χάραξης πολιτικής να βρουν νέους τρόπους για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

Στην Σαγκάη οι μετοχές υποχώρησαν 0,1%, ωστόσο, απλώς κούρεψαν λίγο από τα κέρδη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκε αρχικά ανοδικά από το χαμηλότερο γιεν, για να πέσει -0,8% αργά στο τέλος των συναλλαγών γιατί η διάθεση των επενδυτών σκοτείνιασε.

Τα περισσότερα εμπορεύματα συνέχισαν να παλεύουν με τη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου. Η τιμή για το Χρυσό υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών φθάνοντας στα 1.159,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια του χαλκού έπεσαν -0,9%.

Το πετρέλαιο σημείωσε ήσσονος σημασίας κέρδη, με το μπρεντ πάνω μέχρι 6 σεντς στα 58,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κέρδισε 15 σεντς, φθάνοντας στα 50,15 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται φως στο τούνελ, μιας και η Κυβέρνηση θέλει από την μία την χρηματοδότηση, έστω μέσω αύξησης των εντόκων, χωρίς παρόλα αυτά να θέλει να κοστολογήσει συγκεκριμένα τα μέτρα που θα πάρει κερδίζοντας χρόνο μέχρι τον Ιούνιο" επισημαίνει.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις δείχνουν πως καμία πλευρά δεν κάνει πίσω, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ με "ατυχείς" δηλώσεις και με τον ELA να έχει σφίξει σε πολύ μικρό βαθμό το όριο, εντείνοντας τα προβλήματα στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Αν λοιπόν δεν βρεθεί λύση άμεσα, τότε ο κίνδυνος για "capital controls" μεγαλώνει και σε αυτή την περίπτωση η ήδη πληγωμένη οικονομία αλλά και ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθούν σε σημαντική ασφυξία, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αντίστοιχα οι οίκοι θα προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις και τότε η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί τελείως. Από την άλλη, το θέμα είναι πως ακόμα και σήμερα να βρεθεί βραχυπρόθεσμα μία λύση, είναι φανερό ότι στην λήξη του τετραμήνου η κατάσταση θα είναι και πάλι ασφυκτική. Το κακό είναι πως η ήδη πληγωμένη Οικονομία χάνει πολύτιμο χρόνο και πρέπει να βρεθεί μία τελειωτική λύση που θα ισορροπήσει την κατάσταση και θα φέρει και πάλι στην εμπιστοσύνη στην Οικονομία και στην Αγορά.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει η κατάσταση θα παραμένει "υπ' ατμόν", μιας και οι όποιες επενδύσεις θα περιμένουν να επανέλθει ισορροπία. Από την άλλη το πρόβλημα είσπραξης εσόδων μεγαλώνει μέρα με την μέρα, με την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να εισπράξει από το νομοσχέδιο ρύθμισης οφειλών που σκοπεύει να φέρει στην Βουλή προς ψήφιση.

Η Κυβέρνηση για να καλύψει τις λήξεις, ειδικά δανείων του ΔΝΤ, μπαίνει στην διαδικασία να δανειστεί ουσιαστικά από Ταμεία που έχουν σχετική ρευστότητα και που παρόλα αυτά σύντομα θα την χρειαστούν για κάλυψη των υποχρεώσεων τους. Από την άλλη έχει σταματήσει να πληρώνει προμηθευτές, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ήδη προβληματική Αγορά. Το σκηνικό είναι εκρηκτικό, με την Αγορά να περιμένει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι και ο πιο "ευαίσθητος", μιας και οι όποιες εξελίξεις θα προβληματίσουν πρωτίστως αυτόν. Αν εξαιρέσουμε τον Τραπεζικό κλάδο οι υπόλοιποι τίτλοι έχουν σημαντικά κέρδη από αρχές έτους, έχοντας, στην παρούσα, δείξει ότι έχουν προσαρμοστεί στην κατάσταση, παρόλα αυτά σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι αρνητικές, το πιο πιθανό είναι να έχουμε σημαντική πίεση στο σύνολο της Αγοράς.

Είναι γεγονός πως η ΕΕ θέλει να κρατήσει τις ισορροπίες στο σύνολό της, μιας και η όποια διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει και άλλες Χώρες σε αλλαγή πλεύσης. Παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση χωρίς ουσιαστικά συμμάχους, κάτι που η Κυβέρνηση πίστευε ότι θα έχει καταφέρει.

Εν κατακλείδι σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να έχουμε μία συμφωνία, μιας και θα απομακρύνει τον κίνδυνο ασφυξίας της Οικονομίας αλλά και πιθανών μέτρων στην διακίνηση κεφαλαίων. Σε αυτή την περίπτωση μπροστά μας θα δοθεί ένας χρονικός ορίζοντας κάποιων μηνών, ανοίγοντας ουσιαστικά δρόμο για μία τελειωτική λύση, όποια και αν είναι αυτή, το Καλοκαίρι. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι πολύ πιο σύντομες από αυτό που περιμένουμε, χωρίς παρόλα αυτά να μπορούμε να τις προβλέψουμε.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο δείκτης του δολαρίου βρέθηκε σε υψηλά 11 ετών

Το δολάριο συνέχισε να κινείται ανοδικά με το δείκτη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων καθώς τα περισσότερα νομίσματα της περιοχής εξασθένισαν απέναντί του.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ θα διαμορφώσουν διαφορετικά την προσφορά σε όλες τις αγορές που μπορούν να επηρεαστούν. Περιμένουμε οι ευρωπαίοι επενδυτές να διατηρήσουν τις συμμετοχές τους σε ομόλογα του ευρώ σε βάρος των διεθνών κατόχων και να κινηθούν κατά μήκος του φάσματος του κινδύνου των αγορών σταθερού εισοδήματος.  

Σημαντικά γεγονότα για να παρακολουθήσουν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα είναι το  Eurogroup και οι συνεδριάσεις του Ecofin την Τετάρτη, και η απόφαση της Τράπεζας της Κορέας για το επιτόκιο της την Πεμπτη. Αναμένουμε από τη Ρωσία να μειώσει το επιτόκιο κατά 100bp την Παρασκευή για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την Τετάρτη ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, συμφωνα με τη συμφωνία στο Εurogoup. Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της «Ν» Νίκος Μπέλλος, συμφωνα με ελληνική πηγή, ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις με βάση την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ δεν προβλέπεται αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά, έγινε χθες στο Eurogroup, με κυρίαρχη όμως την καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ότι «δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων χωρίς συνολική συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και σημάδια εφαρμογής τους».

Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων σε ρέπος τάχθηκε η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, της οποίας η τοποθέτηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Υπέρ της τοποθέτησης της Μ. Καραμεσίνη τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, λευκό του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τοποθετήθηκε η Χρυσή Αυγή. Η Μ. Καραμεσίνη είναι ερευνήτρια του ΚΕΠΕμε ειδίκευση στα θέματα αγοράς εργασίας και απασχόλησης, ενώ διδάσκει και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης  του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει το Reuters.

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τονίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. «Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει ν΄αρχίσουν και θ΄αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τον σχεδιασμό του για τη στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, ο οποίος οριστικοποιήθηκε τέσσερις ημέρες πριν ο ρωσικός στρατός καταλάβει την ουκρανική χερσόνησο, αποκαλύπτει σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Κριμαία «απορροφήθηκε» από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις 18 Μαρτίου, παρά τη διεθνή κατακραυγή για την κατάληψη ουκρανικού εδάφους, μετά από αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στις 16 του ίδιου μήνα.

Εννέα αλλοδαποί εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη, οι οποίοι αγνοούνταν, έχουν απαχθεί, μετά από επίθεση που δέχθηκε ο χώρος όπου εργάζονταν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας. Οι εργαζόμενοι κατάγονται από την Αυστρία, την Τσεχία και επτά χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής Αλ Γάνι, οι οποίες βρίσκονται 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης έγινε την Παρασκευή, όπως είχε επιβεβαιώσει Λίβυος στρατιωτικός εκπρόσωπος στο δίκτυο BBC

Κυρώσεις κατά επτά αξιωματούχων της Βενεζουέλας επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Με εκτελεστική πράξη του Αμερικανού προέδρου, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των επτά στις ΗΠΑ, ενώ τους απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία για την αντιμετώπιση από πλευράς της κυβέρνησης της Βενεζουέλας των πολιτικών της αντιπάλων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα