Market Beat: Με μικρό καλάθι στο Eurogroup πολιτικοί και επενδυτές

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 10:02
UPD:10:03
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οι θεσμικοί του ΧΑ έδειξαν με τις αντιδράσεις τους από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ότι αρχικά τρόμαξαν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Μετά από την πρώτη συμφωνία της νέας κυβέρνησης της 20ης Φεβρουαρίου πανηγύρισαν, αφού είχαν προεξοφλήσει θετικά αυτή την εξέλιξη. Αλλά οι δυσκολίες που φάνηκε πως υπάρχουν κατά την ποσοτικοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης τους απογοήτευσε.

Η στήλη εκτιμά πως οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα χρειαστούν επέκταση και μεγαλύτερη τεχνική επεξεργασία και συνεπώς την ποθητή λύση  δεν θα τη δώσει η σύνοδος της Δευτέρας. Η «λύση» για την ώρα που θα ανεβάσει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεν αφορά σε μια νέα ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνεννόησης με τους εταίρους αλλά περιορίζεται ακόμα και σε ένα διπλωματικής μορφής νεύμα από τους ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ. Αρκεί να δείχνει ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι σε καλό δρόμο ώστε να αρθούν σταδιακά τα εμπόδια στην ανανέωση της ρευστότητας του συστήματος της χώρας. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Παράλληλα από την δυναμική των συναλλαγών της εβδομάδας που πέρασε διαπιστώσαμε ότι όποτε ο κλάδος των τραπεζών είχε μεγάλη ημερήσια μεταβολή, αναλόγως του πρόσημου της μεταβολής, καθοριζόταν και το πλήθος των κλαδικών δεικτών με ίδιο πρόσημο. Έτσι τις μέρες με μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες το πλήθος των ανοδικών κλάδων ήταν μεγάλο και το ίδιο συνέβη όποτε ήταν μεγάλες οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, αφού τότε ο αριθμός των πτωτικών κλάδων ήταν μεγάλος.

Άρα οι τράπεζες ήταν οι μετοχές που καθόριζαν το γενικό κλίμα και η τάση τους καθοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Το ίδιο συνέβαινε και από «την ανάποδη». Δηλαδή όταν οι πιέσεις στις τράπεζες άπλωναν τη διάθεση για ρευστοποιήσεις σχεδόν παντού, η ανάγκη να υπάρξει ναι ισορροπία και ένα κούρεμα του πτωτικού αποτελέσματος, το αγοραστικό ενδιαφέρον για λίγες αλλά δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη ήταν σταθερό και υπολογίσιμο. Όσο η περιορισμένη ορατότητα για τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές διατηρείται αυτή η αποτύπωση των επενδυτικών διαθέσεων θα παραμείνει κυρίαρχη. Δεν κινήθηκαν οι μετοχές ανοδικά αλλά δεν πιέστηκαν τόσο ώστε να προκληθεί ένα ξεπούλημα θέσεων που την πτώση θα τροφοδοτεί το μέγεθος των απωλειών της προηγούμενης μέρας ή ώρας. 

Οι traders των παραγώγων αποφάσισαν να δώσουν πάλι σχετικά σαφή προπορεία στον 25άρη έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, υποδηλώνοντας ότι περιμένουν συνέχεια στις πιέσεις στα blue chip. Αυτό προκύπτει και από την στατιστική εικόνα της αγοράς και κύρια των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν στο ρυθμό των προσδοκιών για το QE της ΕΚΤ και παράλληλα προετοιμαζόντουσαν για τα δεδομένα για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία εξέπληξαν για την ισχύ τους και οι επενδυτές το έριξαν στις ρευστοποιήσεις στο τέλος. Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας -1,58% και στο 2015 -0,52%, ενώ ο Dow έπεσε -1,52% και χάνει πλέον -0,73% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -1,32% με επίδοση +1,19% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βούτηξε -1,29% με επίδοση έτους +1,06%. Ο δε Nasdaq100 γλύστρισε +-0,73%, με κέρδη για το 2015 +2,86%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 8,71% στα 1319,40 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +0,92% και η ετήσια επίδοσή του είναι +8,71%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,31% με απόδοση το 2015 +17,8% και ο CAC  ανέβηκε +0,26% με απόδοση φέτος +16,93%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,77% και στο τρέχον έτος κερδίζει 7,90%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +0,44%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -3,43% και στο τρέχον έτος αποδίδει +2,92%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -3,11%, με πτώση το τρέχον έτος -0,05%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -2,06%, το 2015 αποδίδει +0,31%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +1,37% με επίδοση για φέτος +5,08%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία προχώρησε +0,30%, κερδίζοντας +7,64%, το 2015. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούτηξε -2,66% και το 2015 κερδίζει +2,37%.

Η ευρωζώνη έρχεται ξανά στη μόδα

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία γιόρτασε με πτώση, τα έκτα γενέθλια του πολυετούς ανοδικού κύκλου των δεικτών της Wall Street. Ακριβώς στις 6 Μαρτίου του 2009, ήταν η μέρα που ο S&P500 έφθασε στο χαμηλό των 666,79 μονάδων, τον πυθμένα μιας πτώσης που ξεκίνησε από την κατάρρευση της Lehman το φθινόπωρο του 2008. Την Παρασκευή, ο βαρύτερος δείκτης μετοχών στον κόσμο άνοιξε στις 2100,91 μονάδες έχοντας 215% κέρδη από την ίδια μέρα το 2009. Βρίσκεται δε, αρκετά κοντά  στο ιστορικό του μέγιστο, που σημειώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και ήταν οι 2119,59 μονάδες. Μια έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ισχυρότερη από το αναμενόμενο, έδωσε ώθηση στο δολάριο και στις αποδόσεις των ομολόγων. Αναγκάζοντας τους επενδυτές να σκεφτούν πως είναι πιθανό να αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων της Fed νωρίτερα παρά αργότερα. 

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 295.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,5%. Η αύξηση των μισθών, ωστόσο, ήταν υποτονική, αφού ανεβαίνει κατά μέσο όρο 2%, τα δύο τρίτα από όσο αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας έντονης οικονομικής ανάπτυξης. Ο S&P 500, υποχώρησε -1,42%, περίπου 30 μονάδες, στις 2.071,26 και έχασε -1,6% σε εβδομαδιαία βάση. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε -1,54% ή 279 μονάδες και έχασε -1,5%, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο Nasdaq Composite έκλεισε την ημέρα 55,44 μονάδες κάτω, ή -0,3%, και στη βδομάδα κατέγραψε απώλειες -0,7%.

Πολλοί επενδυτές αιφνιδιάστηκαν που η έκθεση ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι αναμενόταν, δεδομένου του σκληρού χειμώνα στην Ανατολική Ακτή τον περασμένο μήνα. Μάλλον ήταν ελαφρά πανικόβλητοι, μόλις είδαν τα επιτόκια να κινούνται δραστικά υψηλότερα. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στις θετικές επιπτώσεις μιας ισχυρής έκθεσης για τις νέες θέσεις εργασίας, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, οι καταναλωτές είναι σε καλύτερη κατάσταση και τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να αυξηθούν. Αλλά σημαίνει επίσης ότι η Fed, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από την μέρα που υπολόγιζε η συνισταμένη των, ως το Μάρτιο, επενδυτικών επιλογών.

Απέναντι από τη Wall Street είναι η Ευρωζώνη, που επιστρέφει στη μόδα. Οι διεθνείς επενδυτές έχασαν το ενδιαφέρον τους για τα χρηματιστήρια στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου της ελληνικής κρίσης από την άνοιξη του 2010, ως το καλοκαίρι του 2012. Ήρθαν πίσω κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2012, αφού πρώτα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε στις 26 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, να κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ. Υπήρξε άλλη μια περίοδος έντονων τοποθετήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2013, μετά από κάποιες ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είχε ανακάμψει , ενώ οι μετοχές της περιοχής ήταν σχετικά φθηνές.

Ωστόσο, η αύξηση των ενδείξεων πως η οικονομία της ευρωζώνης εισερχόταν σε φάση στασιμότητας, προκάλεσε την πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη MSCI της ευρωζώνης (σε ευρώ) κατά 14,0% από το υψηλότερο επίπεδό του 2014 στις 10 Ιουνίου, ως τα χαμηλά του ίδιου έτους στις 16 Οκτωβρίου.  Για άλλη μια φορά, ο Ντράγκι ενήργησε για τη διάσωση των αγορών μετοχών του ευρώ, καθώς υπαινίχθηκε τον περασμένο Αύγουστο ότι το QE ερχόταν. Οι επενδυτές αισθάνθηκαν σιγουριά πως θα το πραγματοποιήσει, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ψήφισε κατά τη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Ο MSCI της ευρωζώνης είναι, από τα χαμηλά του περασμένου έτους στις 16 Οκτωβρίου, περισσότερο από 28% κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Μαΐου 2008. Κατά την ίδια περίοδο, ο MSCI της Γερμανίας είναι ψηλότερα πάνω από 34% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαρτίου του 2000. Οι αγορές μετοχών σε Γαλλία, Ιταλία, από τις 16 Οκτωβρίου έχουν αύξηση πάνω από 16%, και 17%. Το πρόβλημα είναι ότι για την ώρα, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη το 2015 και το 2016 συνεχίζουν να υποχωρούν.  Ωστόσο, οι επενδυτές για άλλη μια φορά προσελκύονται από τα σχετικά φθηνά πολλαπλάσια αποτίμησης των μετοχών της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, και από τα σημάδια βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή. Τον Αύγουστο του 2013, τα Ρ/Ε με βάση τα προσδοκόμενα κέρδη ήταν 11,9 στην Ευρωζώνη, ενώ οι μετοχές του MSCI των ΗΠΑ διαπραγματευόταν στα 14,5. Τώρα η Ευρωζώνη είναι 15,1, ενώ οι ΗΠΑ είναι στα 17,5. Η πρώτη παραμένει φθηνότερη σίγουρα.

Το QE ΕΚΤ αρχίζει αυτή την εβδομάδα

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει επιθετικές αγορές κρατικών ομολόγων σήμερα, ο Ντράγκι παρουσίασε την Πέμπτη ένα αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι υψηλότερες τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου και μια χαμηλότερη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου οδηγεί σε αναθεώρηση του πληθωρισμού στο 0,2% για φέτος και στο 1,1% το επόμενο έτος σύμφωνα με την Barclays. Οι αναλυτές περιμένουν να συνεχίσει η θετική ροή των δεδομένων, αντανακλώντας την ευεργετική επίδραση από το σοκ των τιμών του πετρελαίου. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, οι δείκτες PMI των υπηρεσιών αυξήθηκαν και πάλι και η ιδιωτική κατανάλωση οδήγησε το ΑΕΠ του τέταρτου τρίμηνου.

Μια αισιόδοξη ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και μετά, για όσο διάστημα απαιτείται. Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες των αγοραίων, και φαίνεται ότι παρέχεται κάποια ευελιξία για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ στο αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο είχε λάβει υπόψη την πρόσφατη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, που υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και από το ασθενέστερο ευρώ. Η τράπεζα αναμένει τώρα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,5% το 2015 (έναντι 1% το Δεκέμβριο), 1,9% το 2016 (από 1,5%) και 2,1% το 2017. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ παρουσίασε ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο επί του πληθωρισμού, αναμένουν οι τιμές να είναι επίπεδες, το 2015, να αυξηθεί κατά 1,5% σε 2016 και 1,8% το 2017.

Που θα πάει το ευρώ

Το ευρώ μόλις έσπασε ένα φράγμα που κράτησε 12 χρόνια. Όταν το ευρώ έσπασε τη στήριξη κάτω από τα 1,10 δολάρια την περασμένη βδομάδα, ισοπέδωσε το τελευταίο μεγάλο, τεχνικό εμπόδιο που ίσχυσε τα τελευταία 12 χρόνια. Οι αναλυτές προσπαθούν να μαντεύσουν ποια θα είναι η επόμενη στάση στην αδυσώπητη πορεία του κοινού νομίσματος έναντι δολαρίου.

Ο Matthew Weller, της Forex.com, δήλωσε ότι η αγορά θα μπορούσε να δει κάποια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση γύρω χαμηλό των 1,0765 δολαρίων από το Σεπτέμβριο του 2003. Ο Weller δήλωσε ότι δεν αναμένει το 1:1 μέχρι κάποια στιγμή το 2016, και ότι το ευρώ θα μπορούσε να εμφανίσει ένα είδος σταθεροποίησης, όπως η πλάγια διαπραγμάτευσή του στο μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου, καθώς θα  πλησιάζουμε σε μια αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve.

Το επόμενο μεγάλο γεγονός για το ευρώ είναι η διήμερη συνάντηση επί της πολιτικής της Federal Reserve στις 17 Μαρτίου. Γιατί αν απαλειφθεί ο όρος «υπομονετικοί» (“patient”), θα είναι  μήνυμα προς τους αγοραίους  ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006, τον Ιούνιο. Ο Jens Nordvig, επικεφαλής επί της στρατηγικής στις αγορές συναλλάγματος της Nomura, δήλωσε ότι η επίσημη εκτίμηση του για το τέλος του έτους είναι η αξία του ευρώ να φθάσει στα 1,05 δολάρια. Αλλά υπάρχει μια πιθανότητα η αγορά να οδηγήσει στην ισοτιμία τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αν συνεχίσουν να εντείνονται οι εκροές από την ευρωζώνη από αξίες σταθερού εισοδήματος. Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι εκροές από τις αγορές δανεισμού της ευρωζώνης έχουν χτυπήσει ένα υψηλό όλων των εποχών. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, ο Nordvig αναμένει ότι θα υπάρξει μια σύντομη περίοδο σταθεροποίησης γύρω από τα 1,05 δολάρια, μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

ΧΑ

Πτωτική η πρώτη βδομάδα του Μαρτίου

Ο Μάρτιος στην πρώτη βδομάδα του, έδειξε πως το ΧΑ είναι αγορά με δέκα το πολύ μετοχές να αποτελούν τους μόνιμους πρωταγωνιστές και δεκάδες που είναι, συναλλακτικά, κομπάρσοι. Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τον Ιανουάριο, κινείται βάσει της γοητείας ή της επενδυτικής δυσμένειας που απολαμβάνουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Το «θέμα» που κυριαρχούσε αυτές τις μέρες γύρω από την ελληνική οικονομία, είναι η διαρκώς μειούμενη ρευστότητα του συστήματος και οι πιέσεις των εταίρων, ώστε να προκύψει συμφωνία με τους δανειστές και τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Αυτά ήταν η αιτία, που έκαναν τους συναλλασσόμενους στο ΧΑ να περιμένουν με αγωνία τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup, σήμερα Δευτέρα 9/3. Για την ακρίβεια όχι τις προτάσεις, αλλά την υποδοχή και την πιθανή αποδοχή των προτάσεων από τους υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Οι συναλλαγές της εβδομάδας ήταν εξαρτημένες από τη ροή των ειδήσεων γύρω από την εξέλιξη της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές και αφού μέρα κλειδί ήταν η 9η Μαρτίου, έγινε και μερική προεξόφληση του αποτελέσματος του Eurogroup. Αυτά κατά την εκτίμησή μας δικαιολογούν την αυστηρή εστίαση του ενδιαφέροντος στα τραπεζικά blue chip.

  • Έτσι τη Δευτέρα το ΧΑ ξεκίνησε στον Μάρτιο με μια καθαρά καθοδική συνεδρίαση που πρόσθεσε τον τέταρτο κρίκο στην αλυσίδα των πτωτικών συνεδριάσεων που σχηματίστηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,45% πέφτοντας στις 858,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 251,58 με μεταβολή -2,68%. Την πτώση οδήγησαν οι εταιρίες Τραπεζών -9,91%, Κοινής Ωφέλειας -5,00%,  Ακίνητης Περιουσίας -4,72%, με τον FTSEM στο -2,97%. Στον αντίποδα με κέρδη, έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή +3,89%, Τηλεπικοινωνιών +2,81%, Κατασκευές Υλικά +2,37%. Ο τζίρος πέρασε κάτω από τα 85 εκατ. ευρώ και τα πακέτα ήταν πάνω από 10 εκατ.
  • Την Τρίτη ενώ οι ξένες αγορές υποχωρούσαν στο ΧΑ είχαμε μια τεχνικής υφής αντίδραση για τις τραπεζικές μετοχές, που χάρισαν κέρδη ίσα ή κάτω του +0,50% στους ΓΔ και 25άρη. Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των Τραπεζών +4,56%, Χημικών +3,35%, Τεχνολογίας  +2,75%, Ακίνητης Περιουσίας +1,51%, και ο FTSEM  +1,63%. Στον αντίποδα με απώλειες, οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -2,45% Κοινής Ωφέλειας -2,31% Εμπορίου -2,12% Τηλεπικοινωνιών -1,64%, Ταξίδια Αναψυχή -1,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,559 ενώ τα πακέτα είχαν αξία 2,581 εκατ. ευρώ.
  • Την Τετάρτη με θετικό το διεθνές κλίμα αφού οι αγορές προεξοφλούσαν την γνωστοποίηση της έναρξης του QE από την ΕΚΤ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,40% και ο 25άρης κατά-1,38%. O συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,906 εκατ. ευρώ ενώ τα πακέτα είχαν αξία 2,255.
  • Την Πέμπτη  φάνηκε πως η πρόθεση των θεσμικών στο ΧΑ ήταν η άμυνα, για να μην περάσουν οι τιμές κάτω από σημαντικές στηρίξεις, με πλάγια κίνηση του 25άρη μεταξύ 246 και 251 μονάδων. Τελικά, η εκτόξευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες έδειξε, πως υπάρχει στατιστική μνήμη.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,99% και έφθασε στις 857,54 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 254,02 με μεταβολή +1,88%, μια μέρα που η ΕΚΤ είχε σκορπίσει σε  παγκόσμια κλίμακα αισιοδοξία για το μέλλον των μετοχικών αξιών. Το rebound οδήγησαν οι εταιρίες Τραπεζών +6,31%, Ασφαλειών +2,24%, Χημικών +2,18%, και στα Ταξίδια Αναψυχή +2,03%. Στον αντίποδα με μεγάλες απώλειες εμφανίστηκαν, οι εταιρίες της Κοινής Ωφέλειας -3,21%, Ακίνητης Περιουσίας -2,52% και στις Κατασκευές Υλικά -1,00%. Ο τζίρος συνέχισε την προς τα κάτω κλιμάκωσή του, αφού διαμορφώθηκε στα 66,305 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 12,387.
  • Την Παρασκευή δε, με τους βασικούς δείκτες στο πρώτο μέρος σε θετικό πεδίο και χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, η αλλαγή της στάσης των θεσμικών στο δεύτερο μέρος για τις τράπεζες έφερε πτώση. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,85% και έφθασε στις 850,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 251,56 με μεταβολή -0,97%. Δηλαδή έφεραν το δείκτη που τους ενδιαφέρει, στα επίπεδα της πρώτη συνεδρίας του μήνα και της βδομάδας.

Η εβδομάδα προκάλεσε πτώση στο τζίρο και απώλειες στους δείκτες, που για τον ΓΔ ήταν -3,43%, FTSE 25 -2,69% και FTSEM -4,07%. Τα blue chip που οδήγησαν την κάθοδο, ήταν εκείνα με τη διψήφια πτώση. Ήτοι  ΠΕΙΡ -14,4%, ΒΙΟ -13,3%, ΔΕΗ -12,1%, ΕΥΔΑΠ -11,97%. Ανάμεσά τους από τράπεζες μόνο η ΠΕΙΡ που έγραψε και νεότερο ιστορικό χαμηλό. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στην ομάδα με απώλειες μεγαλύτερες από το διπλάσιο των απωλειών του 25άρη, που αλφαβητικά περιλαμβάνει τις ΓΡΙΒ -6,8%, ΕΛΠΕ -5,6%, ΕΤΕ -5,2%, ΕΥΡΩΒ -9,5%, ΜΙΓ -6,1%, ΜΟΗ -6,9% και ΤΕΝΕΡΓ -5,5%. Μια ακόμα ομάδα είναι οι μετοχές με μεταβολή χειρότερη από τον 25άρη αλλά μικρότερη του -5% με τις ΑΛΦΑ -4,9%, ΟΠΛ -4,6% και ΜΠΕΛΑ -3,9%. Στον αντίποδα υπάρχουν τα blue chip με κέρδη μια πτωτική εβδομάδα και είναι ΟΠΑΠ +9,4%, ΟΤΕ +2,25%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,3%, ΜΕΤΚ +0,55% και ΕΕΕ +0,4%. Σαν ισχυρά αμυντικά, έναντι πιέσεων, υπάρχουν τα blue chip με απώλειες κάτω από τον 25άρη ήτοι οι ΤΙΤΚ -0,4%, ΜΥΤΙΛ -1,4%, ΕΧΑΕ -1,6%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,6% και ΑΡΑΙΓ -1,9%.

Ο μέσος τζίρος μόλις ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ και στα πακέτα διαμορφώθηκε στα 8, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διατηρήθηκε πάνω από τα 50 δις ευρώ. Οι επενδυτές στα παράγωγα στο τέλος της βδομάδας επέστρεψαν σε δυσοίωνες προσδοκίες ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη.  

Τεχνική ανάλυση

Ουδέτερη αίσθηση δίνει η μελέτη της εικόνας της αγοράς με βάση τη στατιστική αλλά παραπέμπουμε πλέον στις στηρίξεις που αναφέραμε πρόσφατα για τον 25άρη.

Είναι οι 245 μονάδες, μια πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης που φθάνει ως τις 242 και αμέσως επόμενη είναι οι 230 αλλά κατά την εκτίμησή  μας αν κόψει ο δείκτης κάτω από τις 242 οι 210 είναι η επόμενη σοβαρή στήριξη.

Η πλάγια κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα είναι μια κάποια λύση αν συνεχιστεί η προσπάθεια των θεσμικών να κρατηθούν οι τιμές γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με τον 25άρη στις 251 μονάδες η αγορά δεν έχει ξεφύγει από την εικόνα που έχει μετά τη συνεδρίαση στις 24 Φεβρουαρίου. Ήτοι σεβασμός στην στήριξη στις 245 μονάδες χονδρικά και αναγνώριση της οροφής στις 280 αφού ενδιάμεσα θα εμφανιστούν οι 262 και οι 274. 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές λύγισαν ενώ το δολάριο κρατήθηκε ισχυρό σήμερα Δευτέρα, μετά από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα εκτίναξαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν από τις αγορές μέχρι σήμερα. Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, τη Μαλαισίας και της Ινδονησίας υποχώρησαν σε γενικές γραμμές, με τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφανίζει πτώση -1,2%.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του γεωργικού τομέα έδειξαν την Παρασκευή ότι το ποσοστό ανεργίας χτύπησε ένα χαμηλό 6 1 / 2 ετών στο 5,5% το Φεβρουάριο.

Τα κέρδη των μισθών ήταν ελαφρά, αλλά τα δεδομένα τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η Fed ήταν πλέον πιθανό να αποκλείσει την αναφορά για «υπομονή» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της επί της πολιτικής στις 18 Μαρτίου, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ενώ οι αγορές παραγώγων έσπευσαν να τιμολογήσουν με βελτιωμένη απόδοση την  αύξηση των επιτοκίων από τη  Federal Reserve τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές επεσήμαναν πως ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και μια επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι λόγοι για να ανησυχούν.

Το ενδεχόμενο της ανόδου των επιτοκίων της Fed την εποχή που καταγράφεται μια οικονομική επιβράδυνση, και υφίσταται ένα ισχυρότατο δολάριο φαντάζει σαν απειλή  αφού θα κόψει ακόμα περισσότερο την ορμή από την οικονομία. Οι αναλυτές της Mizuho Bank, δήλωσαν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ακόμη άνιση σε αρκετούς τομείς και οι αυξήσεις μισθών ήταν «μαλακές», ως εκ τούτου, τα δεδομένα της εργασίας του Φεβρουαρίου δεν ήταν ένα «κατηγορηματικά πράσινο φως» για την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Στη Wall Street, την Παρασκευή ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Τα Futures του S&P ήταν ελαφρώς ασθενέστερα τη Δευτέρα.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους πήδηξαν, με την απόδοση των 10-ετών και έπιασε ένα υψηλό 10-εβδομάδων του 2,259%. Τη Δευτέρα το πρωί, η απόδοση διαμορφώθηκε τελευταία στο 2,249%.

Ο δείκτης δολαρίου, που αυξήθηκε 1,28% την Παρασκευή στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Ιούλιο του 2013, προχώρησε περαιτέρω στο 97,80, το υψηλότερο επίπεδο σε 11-1 / 2 χρόνια.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο 1,0822 δολάρια στις αρχές της διαπραγμάτευσης σήμερα Δευτέρα 9/3 και τελευταία που βρέθηκε στα 1,0840 δολάρια. Το δολάριο έπεσε στα 120,88 γιεν, αφού πρώτα χτύπησε ένα υψηλό τριών μηνών των 121,29 γιεν.

Ο χρυσός υποχώρησε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών την  Παρασκευή  στα 1.164,10 δολάρια ανά ουγγιά. Νωρίς σήμερα διαπραγματεύθηκε στα 1.169,90.

Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν επισκιάσει άλλα στοιχεία, όπως αυτά από την Κίνα, την Κυριακή που παρουσίασαν αύξηση των εξαγωγών το Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι τα κινεζικά στοιχεία ήταν πιθανό να έχουν στρεβλωθεί εξαιτίας του χρονισμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία του Eurogroup η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει χάσει όλα τα κέρδη που προήλθαν από αυτή από την μία, αλλά έχει καταφέρει να κρατήσει την πολύ σημαντική στήριξη της περιοχής των 850 μονάδων.

Την Δευτέρα έχουμε ξανά ένα Eurogroup κρίσιμο για τη συνέχεια του Χρηματιστηρίου αλλά και την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η ασφυξία που έχει προκαλέσει η έλλειψη ρευστότητας γίνεται κάθε μέρα εντονότερη με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι οριακά, ενόψει σημαντικών υποχρεώσεων της Χώρας το επόμενο διάστημα.

Η ΕΚΤ δεν έδωσε ούτε σημαντική αύξηση του ELA, ούτε αύξηση του ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Άρα επιβάλλεται στο προσεχές Eurogroup είτε επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει τουλάχιστον την σταδιακή εκταμίευση της δόσης, είτε να δρομολογηθεί μία συμφωνία που θα δώσει την δυνατότητα, σε επόμενο έκτακτο Eurogroup, για την ολοκλήρωση της.

Αυτό επιβάλει αποφασιστικότητα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση που θα πρέπει να απεμπλακεί και από κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες της. Βέβαια όλο αυτό το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων έχει τραυματίσει την Ελληνική Οικονομία με τις φωνές που μιλούν για μη επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού να πληθαίνουν.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης, την Δευτέρα, ένα ράλι ανακούφισης θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη, για άλλη μια φορά, προς την περιοχή των 950 μονάδων. Για να μπορέσει όμως να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και να δοκιμάσει και υψηλότερα θα πρέπει το επόμενο διάστημα οι δράσεις της Κυβέρνησης να είναι αποφασιστικές και συγκεκριμένες και να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενώ θα πρέπει να "ακουμπήσει" και το ακανθώδες ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Στην αντίθετη περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, η διάσπαση των 850 μονάδων θα είναι άμεση και η αναμέτρηση με τα χαμηλά έτους αναπόφευκτη (!)

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι τζίροι μπορεί στην εγχώρια Αγορά να έσβησαν, η αγωνία ωστόσο δεν μειώθηκε. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το απόγευμα της Δευτέρας, όπου αναμένεται να εξειδικευτούν οι προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup.

Από την επάρκεια των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί το κατά πόσο και αν, η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συμβατικών της υποχρεώσεων, ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως μέρος των δόσεων του ΔΝΤ, των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ, ή την αύξηση των ορίων απόκτησης εντόκων γραμματίων από τις Ελληνικές Τράπεζες.

Τα δεδομένα ρευστότητας και χρόνου για την Κυβέρνηση φαίνεται ότι παραμένουν ιδιαίτερα πιεστικά και καθώς ο Μάρτιος βρίσκεται μόνο στην αρχή του, αναφορικά με το μέγεθος των δανειακών υποχρεώσεων που μένουν να καλυφθούν, το αποτέλεσμα της Δευτέρας επισκιάζει κάθε άλλη μάκρο ή μίκρο εξέλιξη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Έτσι οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, ενώ οι επενδυτές δεν φαίνεται να συγκινούνται από κάποιες καλές επιδόσεις κερδοφορίας (Jumbo, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Πλαίσιο κλπ) απέχοντας από την Αγορά μετοχών και την Αγορά των εταιρικών ομολόγων.

Η ισορροπία προς το τέλος της εβδομάδας έδωσε μια εικόνα "ανακωχής" των πωλητών οι οποίοι πιθανόν να αντιλαμβάνονται και την διάσταση πολλών Δεικτοβαρών αποτιμήσεων οι οποίες τόσο σε σχετικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο έχουν βρεθεί κοντά σε επίπεδα ευκαιρίας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συρρίκνωσε το εύρος διακύμανσης χωρίς να κινηθεί επιθετικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, διατηρώντας ακόμα μια απόσταση ασφαλείας από τις κομβικές για την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση 820 μονάδες. Η διαγραμματική εικόνα επιβαρύνθηκε ελαφρώς από την αστοχία της πλαγιοανοδικής στήριξης, χωρίς όμως να αλλάξει έντονα η κλίση της Αγοράς.

Από την άλλη πλευρά η μείωση των τζίρων έδειξε να εκτονώνεται προσωρινά η προσφορά, αφού οι πωλητές θα πρέπει να αναζητήσουν νέους αρνητικούς καταλύτες για να οδηγήσουν τον Δείκτη χαμηλότερα. Συμπερασματικά η εβδομάδα παραπέμπει περισσότερο σε στάση αναμονής, διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ, με τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες να βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σκληραίνουν τη στάση τους εταίροι και δανειστές εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup όπου, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα. Tην ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου αποκλείουν την περίπτωση δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή μη στο ευρώ, αφήνοντας όμως ανοιχτή την πιθανότητα το δημοψήφισμα να αφορά στα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση.

Στο Εurogroup και στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους συναδέλφους του της Ευρωζώνης στρέφονται για ακόμη μια φορά τα βλέμματα της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από τον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκεκριμενοποιήσει τις ελληνικές προτάσεις για επτά μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρει έγκαιρα και η τελευταία δόση του προγράμματος, δεδομένων των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που αντιμετωπίζει η χώρα. Αλλά οι διασαφηνίσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επαρκούν. «Με μια επιστολή δεν αλλάζουν πολλά», δηλώνει στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgeneine Zeitung ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν  Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται πλέον το ελληνικό εμπόριο μετά την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να ξαναδιακόψουν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων. Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ) και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης. Σημειώνει, μάλιστα, πως σχετικό υπόμνημα για τα προβλήματα στις εισαγωγές κατατέθηκε στην κυβέρνηση.

Αντισυνταγματικά είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα έργα στο νέο λιμάνι της Πάτρας, καθώς κρίθηκε ότι  σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα  και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις της ΕΣΑΛ. Ο Δήμος Πατρέων προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο νομοθετικό πλέγμα που επιτρέπει την κατασκευή του νέου λιμένα, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι με τις σχεδιαζόμενες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις διακόπτεται η συνέχεια των λειτουργιών της πόλης προς την πλευρά της θάλασσας και αποκόπτεται η πόλη και οι κάτοικοι της από το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Tην πρόθεσή τους να επισκεφτούν σύντομα την περιοχή των μεταλλείων Χαλκιδικής εξέφρασαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ύστερα από επίσκεψη στο υπουργείο το Σάββατο, του πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα, Ρόμπερτ Πεκ, του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, του προέδρου της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» Εντουάρτο Μούρα και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου.

Πιο ήπια πτώση προβλέπεται το 2015 για τη βιομηχανία καλλυντικών και αρωμάτων, η αξία της οποίας διατηρείται κάτω από τα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το ενδεχόμενο ενός Grexit απέρριψε κατηγορηματικά για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ζήτησε από τους Ευρωπαίους να δείξουν κατανόηση για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, o κ. Γιούνκερ απέκλεισε με τον πλέον σαφή τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας: «Η άποψη της Κομισιόν είναι η εξής: Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit. Κανένα από τα πρόσωπα σε ηγετικές πολιτικές θέσεις στην Ευρώπη, δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης».

Την «έξοδό» της από τη Royal Bank of Scotland «το συντομότερο δυνατό» επιθυμεί η βρετανική κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η διαδικασία της πλήρους επανιδιωτικοποίησης ενδέχεται να πάρει αρκετά χρόνια. Το βρετανικό δημόσιο διατηρεί στην τράπεζα, που εθνικοποιήθηκε το 2010, μερίδιο 79% αξίας 34,4 δισ. στερλινών με βάση τη σημερινή μετοχική τιμή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, σχεδιάζει να εισαγάγει τον αποκαλούμενο νέο «φόρο στα κέρδη εκτροπής», στοχεύοντας σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχει κριθεί ότι μεταφέρουν κέρδη στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολογία, αναφέρει η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Η Google Inc, η Amazon.com Inc και η Facebook Inc είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν επικριθεί ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο για φοροδιαφυγή και ενδεχομένως να επηρεαστούν από τον νέο φόρο, σύμφωνα με την εφημερίδα. 

Συνολικά 295.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,5% από 5,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των μισθολογίων κατά 238.000. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν σε αύξηση των μισθολογίων κατά 239.000 έναντι 257.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας Δεκεμβρίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 329.000.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα