Δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει το πτωτικό κλείσιμο σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σταματώντας όμως για μία ακόμη φορά στην κρίσιμη στήριξη των 850 μονάδων, καθώς έλαβε στήριξη από επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,85% στις 850,27 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,43%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 867,45 μονάδες και η χαμηλότερη στις 844,52. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,49% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 54,78 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 11,92 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Sec, Μ. Χατζηδάκη, οι τζίροι μπορεί στην εγχώρια αγορά να έσβησαν, η αγωνία ωστόσο δεν μειώθηκε. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα της ∆ευτέρας όπου αναμένεται να εξειδικευτούν οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup.
Από την επάρκεια των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί το κατά πόσο και αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συμβατικών της υποχρεώσεων ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως μέρος των δόσεων του ΔΝΤ, των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ ή την αύξηση των ορίων απόκτησης εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Τα δεδομένα ρευστότητας και χρόνου για την κυβέρνηση φαίνεται ότι παραμένουν ιδιαίτερα πιεστικά και καθώς ο Μάρτιος βρίσκεται μόνο στην αρχή του αναφορικά με το μέγεθος των δανειακών υποχρεώσεων που μένουν να καλυφθούν το αποτέλεσμα της ∆ευτέρας επισκιάζει κάθε άλλη μάκρο ή μίκρο εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Έτσι οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, οι επενδυτές δεν φαίνεται να συγκινούνται από κάποιες καλές επιδόσεις κερδοφορίας (Jumbo, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Πλαίσιο κλπ) απέχοντας από την αγορά μετοχών και την αγορά των εταιρικών ομολόγων. Η ισορροπία προς το τέλος της εβδομάδας έδωσε μια εικόνα ανακωχής των πωλητών οι οποίοι πιθανόν να αντιλαμβάνονται και την διάσταση πολλών δεικτοβαρών αποτιμήσεων οι οποίες τόσο σε σχετικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο έχουν βρεθεί κοντά σε επίπεδα ευκαιρίας.
Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης συρρίκνωσε το εύρος διακύμανσης χωρίς να κινηθεί επιθετικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση διατηρώντας ακόμα μια απόσταση ασφαλείας από τις κομβικές για την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση 820 μονάδες. Η διαγραμματική εικόνα επιβαρύνθηκε ελαφρώς από την αστοχία στήριξης της πλαγιοανοδικής στήριξης χωρίς όμως να αλλάξει έντονα η κλίση της αγοράς.
Από την άλλη πλευρά η μείωση των τζίρων έδειξε να εκτονώνεται προσωρινά η προσφορά αφού οι πωλητές θα πρέπει να αναζητήσουν νέους αρνητικούς καταλύτες για να οδηγήσουν τον δείκτη χαμηλότερα. Συμπερασματικά η εβδομάδα παραπέμπει περισσότερο σε στάση αναμονής διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ με τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες να βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας.
Στο ταμπλό τώρα, ο γενικός δείκτης υποχώρησε για τρίτη φορά μέσα στο 5ήμερο, ενώ στις δέκα τελευταίες ημέρες έχει σκορ έχει σημειώσει μόνο τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Οι απώλειες, όμως αυτού του δεκαημέρου είναι λιγότερο του 1%, και αυτό λόγω του +9,81% της 24ης Φεβρουαρίου. Στα θετικά είναι ότι απεξαρτήθηκε, ελαφρώς, από την κίνηση των τραπεζικών τίτλων και κινείται σαν μία κανονική τερματική ροή.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 688,50 μονάδες με πτώση 3,54% παρ' ότι έφτασε να κερδίζει έως 2,96%. Με πτώση 5,22% έκλεισε η Εθνική στα 1,27 ευρώ, στο -3,88% η Eurobank και στα 0,1240 ευρώ και στο -3,76% η Πειραιώς και στα 0,4860 ευρώ. Οριακή υποχώρηση για την Alpha Bank στο -0,56% και στα 0,3520 ευρώ, ενώ η αξία των συναλλαγών του τραπεζικού δείκτη ανήλθε στα 34,44 εκατ. ευρώ (51,4% του συνολικού).
Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 251,56 μονάδες με πτώση 0,97%, με την αξία των συναλλαγών του στα 63,58 εκατ. ευρώ (95,32% του συνολικού). Μόλις έξι μετοχές του θετικές (MIG 3,33%, Jumbo 3,16%, Τιτάν 2,27%, ΜΕΤΚΑ 1,21%), μία χωρίς μεταβολή (ΕΥΔΑΠ) και οι υπόλοιπες 18 με αρνητικό πρόσημο.
Tη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,81%), της Τέρνα Ενεργειακή(-2,15%), της Aegean Airlines(-1,87%), της Viohalco (-1,48%) και της Folli Follie (-1,43%).
Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η συναλλακτική εικόνα των 20 τίτλων του MIDCAP, o τζίρος των οποίων δεν υπερέβη τις 627 χιλ. ευρώ. Πτωτικά έκλεισαν 14 μετοχές του (ΟΛΘ -5,52%, Ελληνικά Καλώδια -4,45%, Αττικής -4,11%, Σιδενόρ -3,19%), τέσσερις αμετάβλητες και δύο θετικές (Χαλκορ 1,39% και Ιντρακομ 0,22%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-3,54%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+2,70%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.