Market beat: Η χθεσινή αντίδραση δεν ενδυνάμωσε το φρόνημα των επενδυτών

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 10:06
UPD:10:06
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η στήλη από χθες με τον τίτλο του σχολίου υποστήριξε πως η στατιστική προϊστορία επιβάλλει μια αντίδραση λόγω της προσέγγισης της ζώνης στήριξης στις 250 μονάδες για τον 25άρη από τη Δευτέρα. Χθες στατιστικά υπήρξε βελτίωση αφού τα κατώτερα μέρας ήταν πολύ ψηλότερα (δυο μονάδες) από της προηγούμενης τέταρτης στη σειρά καθοδικής συνεδρίασης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αλλά οι επενδυτές δεν πιάστηκαν από αυτές τις λεπτομέρειες, προτίμησαν να απογοητευτούν από το μέγεθος της ανόδου σαν τελικό αποτέλεσμα και από την συνέχεια στην υποχώρηση των όγκων και του τζίρου. Οι εγχώριοι αναλυτές καταχώρησαν την μέρα ως συνεδρίαση με άνοδο για τεχνικούς λόγους και απέφυγαν να σχολιάσουν θετικά την εμφάνιση του rebound.

Η δυναμική της χθεσινής διαπραγμάτευσης ήταν απογοητευτική για το φρόνημα των επενδυτών αλλά σύμφωνη με τη στατιστική προϊστορία που αποτέλεσε τη βάση της εκτίμησής μας για άνοδο χθες που ήταν τόσο «σίγουρη» ώστε να την αναφέρουμε από τη Δευτέρα. Ο τρόπος όμως που αναπτύχθηκαν οι συναλλαγές, δεν ήταν υπέρ της ώθησης και άλλων επενδυτών για συμμετοχή. Η άνοδος στην αρχή κράτησε λίγο και εξαντλήθηκαν τα πολεμοφόδια των αγοραστών όταν διαπιστώθηκε ότι η άνοδος του 25άρη ξεπερνούσε το +2% δεν έφερε ενίσχυση των ρυθμών συναλλαγών. Η αγορά δεν πήρε στα χέρια της τη δυναμική των τιμών για να την ενισχύσει ακόμα και μετά από ένα σερί τεσσάρων καθοδικών συνεδριάσεων.

Αυτό δεν είναι σπάνιο με βάση τις συνήθειες των ισχυρών θεσμικών του ΧΑ γιατί η εμπειρία μας υπογραμμίζει ότι μερικές φορές στην μέρα της αλλαγής της τάσης, δεν εμφανίζεται με ολόκληρη την ισχύ του το αγοραστικό ενδιαφέρον. Κατά την εκτίμησή μας βάση αυτής της συμπεριφοράς είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα που η εικόνα της σχέσης της Ελληνικής Οικονομίας είναι θολή. Όσο ο χρόνος περνά και τίποτε δεν γίνεται πιο σαφές, το στοίχημα ότι θα εκτιναχθούν οι τιμές, αν υπάρξει λύση στην κρίση με χαρακτηριστικά μονιμότητας, από γοητευτικό γίνεται μίζερο και ξένο προς τις ευκαιρίες που θα προσφέρουν άλλες αγορές του ευρώ την εποχή του QE.

Άξιο αναφοράς είναι να σημειώσουμε πως οι χρηματιστηριακοί παράγοντες  θεώρησαν θετικό σημάδι τις δηλώσεις του Ντάϊσεμπλουμ ότι είναι πιθανή η εκταμίευση μέρους από τα κεφάλαια για την Ελλάδα βάσει του προγράμματος αν θεωρηθούν αξιόπιστες οι  έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Συνεπώς για την αγορά κρίσιμη μέρα είναι αυτή στο ξεκίνημα της ερχόμενης βδομάδας αλλά για την παγκόσμια αγορά αύριο ο Ντράγκι θα αναφερθεί στις λεπτομέρειες για το QE.                                                                                                                                  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, διορθώνοντας μετά και τα νέα ρεκόρ που κατέγραψαν προχθές, υπό το βάρος των κλάδων της τεχνολογίας και της υγείας. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,47% στις 18.203,37 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,56% στις 4.979,90 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,45% στις 2.107,78 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Best Buy κέρδισε 1,4%, μετά την ανακοίνωση ότι θα διανείμει επιπλέον μέρισμα 51 σεντς ανά μετοχή, ή 180 εκατ. δολάρια συνολικά, ενώ αύξησε το κυρίως μέρισμά της στα 23 σεντς ανά μετοχή, από 21 σεντς προηγουμένως.

Επίσης, η Dick's Sporting Goods σημείωσε άνοδο 1,05%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκαν στα 1,30 δολάρια, ήτοι 8 σεντς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, για το 2015 αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 3,10-3,20 δολάρια ανά μετοχή.

Η AutoZone ενισχύθηκε κατά 0,3%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 6,51 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα κατά 13 σεντς σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 3,6% την ίδια περίοδο.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 κατέγραψε χθες νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ τον Φεβρουάριο είχε καταρρίψει τέσσερις φορές το ιστορικό του ρεκόρ, ενώ ο Dow Jones ^DJI-0,47% κατέρριψε το ιστορικό του υψηλό, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014.

Η αγορά κινείται με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινώσει το 98% των εταιρειών του δείκτη S&P 500, με το 74% εξ αυτών να έχει ξεπεράσει με τα κέρδη του τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το 56% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση 4,6% στα κέρδη του τελευταίου τριμήνου του έτους, ενώ για το τρέχον τρίμηνο οι αναλυτές αναμένουν να υπάρξει μείωση της κερδοφορίας κατά 4,9%

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας την άνοδο των τελευταίων ημερών, με αφορμή την πτώση των μετοχών της Barclays και των αμερικανικών δεικτών, η οποία επισκίασε τα θετικά στοιχεία από τη Γερμανία και την Ελβετία για τις λιανικές πωλήσεις και την ανάπτυξη, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,74% υποχώρησε κατά 0,74% στις 6.889 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-1,14% κατέγραψε πτώση 1,14% στις 11.280 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-0,98% έκλεισε με απώλειες 0,98% στις 4.869 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,84% στις 387,81 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη έως και +0,3%. 

Στο ταμπλό, η Paddy Power ενισχύθηκε κατά 8,4%, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους 8 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία στοιχημάτων επίσης κατέγραψε καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη.

Επίσης, η Banco BPI σημείωσε κέρδη 9%, μετά το δημοσίευμα της Expresso ότι ο μεγαλομέτοχος Isabel dos Santos, ενεργεί ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την συγχώνευση με την Banco Comercial Portugues.

Στον αντίποδα, η Barclays υποχώρησε κατά 2,7%, καθώς ανακοίνωσε ζημίες 174 εκατ. στερλινών για τη χρήση 2014, έναντι κερδών 540 εκατ. στερλινών που είχε καταγράψει το 2013. Επίσης, η Barclays προχώρησε σε προβλέψεις 1,25 δισ. στερλινών σχετικά με το κόστος που μπορεί να έχει για την τράπεζα η έρευνα που είναι σε εξέλιξη σχετικά με χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Επίσης, η Deutsche Telekom σημείωσε απώλειες 1,8%, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στην παροχή επίγειου και ασύρματου δικτύου στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 2,9% καταγράφηκε στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Ιανουάριο του 2015, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Επίσης, κατά 0,6% ενισχύθηκε το ΑΕΠ της Ελβετίας το δ’ τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ σε ετήσια βάση το ελβετικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9%.

ΧΑ

Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας την τελευταία ώρα σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ενδοσυνεδριακής ανόδου, καθώς επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η απόλυτη βραχυπρόθεσμη στρατηγική των εγχώριων επενδυτών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,27% στις 861,24 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 877,61 μονάδες και η χαμηλότερη στις 860,65. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 7,05% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 68,46 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,58 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Από την αρχή της συνεδρίασης ο όγκος συναλλαγών στο ταμπλό κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παρόλο που η αγορά κινήθηκε έως και τις 877,61 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη έως και 2,17%, δεν κατάφερε να διατηρηθεί εκεί παρά μόνο λίγα λεπτά. Στο μεγαλύτερο μέρος συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης βρισκόταν πέριξ των 865 μονάδων, με ισχυρό στήριγμα από την άνοδο της Εθνικής, η οποία αντισταθμίστηκε από τις απώλειες δεικτοβαρών μετοχών του FTSE 25. 

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την νομοθετική υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών της. Αν και μία εβδομάδα πριν, την προηγούμενη Τρίτη, το κλίμα έδειχνε να είναι ιδιαιτέρως θετικό, όσο περνούσαν οι μέρες οι εγχώριοι επενδυτές αναδιπλώθηκαν, ρευστοποίησαν τα κέρδη τους και τώρα, όπως επιβεβαιώθηκε, βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη 0,50% και στις 252,83 μονάδες, με υψηλό ημέρας στο +2,57%. Η αξία των συναλλαγών του στα 63,62 εκατ. και στο 89,60% της συνολικής. Οι 14 μετοχές ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο, οι δέκα με αρνητικό και μία, η Jumbo, παρέμεινε σταθερή. 

Η μετοχή της ΕΤΕ ξεχώρισε ιδιαίτερα με άνοδο 9,24% στη τιμή των 1,3000 ευρώ, με χαμηλό στο +5,04% και υψηλό +10,08%. Αποτιμάται σε 4,6 δισ. ευρώ και πέρασε ξανά στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. Η αξία των συναλλαγών της ήταν και με μεγάλη διαφορά η υψηλότερη της ημέρας στα 15,7 εκατ. και στο 22,11% του συνόλου. 

Οι μετοχές των άλλων τριών συστημικών τραπεζών έκλεισαν όλες θετικά, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά ανώτατά τους. Η Eurobank έκλεισε με κέρδη 1,55%, η Πειραιώς στο +1,80%) και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,70% με άνοδο 2,70%. Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε στο +4,56% και στις 703,43 μονάδες, ενώ έφτασε μέσα στην ημέρα έως και το +7,13%.

Στον υπόλοιπο FTSE, διακρίθηκαν επίσης οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ με άνοδο 4,41%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο +4,96% και ΟΛΠ με άνοδο 3,77%. Μετά το χθεσινό +4,03%, χθες έφτασε η μέρα της διόρθωσης για την ΤΙΤΚ, η οποία έκλεισε στο -5,74% και στη τιμή των 22,15 ευρώ (ελάχιστο ημέρας). Ο όμιλος ανακοινώνει αύριο μετά το κλείσιμο τα αποτελέσματα χρήσης 2014 με τους αναλυτές της Eurobank Equities να κάνουν λόγο για αδύναμο δ΄ τρίμηνο.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 928,46 μονάδες, με τζίρο μόλις 1,08 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν με κέρδη 7,09% η Autohellas, στη τιμή των 9,9700 ευρώ που αποτελεί και υψηλό για το 2015 αλλά με μόλις 684 τεμάχια, και το Πλαίσιο με κέρδη 6,88% στη τιμή των 5,9000 ευρώ με συναλλαγές 39.150 τεμάχια. Οι δύο εταιρείες δημοσίευσαν σήμερα και χθες αντίστοιχα τα αποτελέσματα χρήσης 2014.  Καλά κινήθηκαν και οι Lamda (4,27%), Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+3,70% (3,70%), Ιντρακομ (2,93%) και Fourlis (2,62%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των  Τραπεζών (+4,56%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-4,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 74 κινήθηκαν ανοδικά, 46 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Δεν άλλαξαν πολλά και επιμένουμε στην προσέγγιση του Απόστολου Μάνθου της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ από χθες:

Ο Γενικός Δείκτης μετά τη γρήγορη επαφή με την περιοχή αντίστασης των 950 με 960 μονάδων επανήλθε προς τη ζώνη "φωτιά" των 870 με 850 μονάδων, αναζητώντας νέους πιο ισχυρούς καταλύτες για να μπορέσει να δώσει ως τιμή - στόχο το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Όσο όμως δεν βρίσκονται τα απαραίτητα καταλυτικά νέα, είναι πολύ πιθανό ο Δείκτης να "κοιτάει" καθοδικά την στήριξη (πρώην αντίσταση) - σηματωρό των τελευταίων 3 μηνών, στις 847 μονάδες. Παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το εν λόγω επίπεδο τιμών που εκτείνεται από τις 860 έως τις 838 μονάδες, θα δώσει το πάτημα σταθεροποίησης και κίνησης προς νέα ετήσια υψηλά.

Αντιθέτως εάν επιβαρυνθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, με καθοδική διάσπαση του 847 και καταγραφή κλεισιμάτων κάτω από το "προπύργιο" των 824 μονάδων θα σημειωθούν βίαιες ρευστοποιήσεις, στοιχείο που προσπαθούν κάποια "ισχυρά χέρια" να το αποσοβήσουν, παρά τις πωλήσεις «κατά ριπές» στους Τραπεζικούς τίτλους.

Αντίσταση πέριξ των 280 μονάδων βρήκε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης που τον ανάγκασε σε καθοδική αναδίπλωση προς την περιοχή στήριξης των 250 με 248 μονάδων, όπου και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία. Η οποιαδήποτε 'λείανση' των πωλήσεων μπορεί να δώσει τα απαραίτητα εφόδια για μια αρχική ανοδική κίνηση προς τις 268 με 270 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές και το δολάριο υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν την προσοχή τους πριν από τις επερχόμενες συναντήσεις Κεντρικών Τραπεζών και την ανακοίνωση δεδομένων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας εξέπληξε με τη δεύτερη μείωση του επιτοκίου το τρέχον έτος, στο διάστημα μεταξύ δύο συνεδριάσεων της.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά 0,2% περίπου, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei Stock Average υποχώρησε κατά 0,8% σε χαμηλό  μιας εβδομάδας, τραβώντας μακριά από την πρόσφατη κορυφή 15 ετών.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί πριν την έκθεση για τις μισθοδοσίες τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επί της αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μια αύξηση κατά 240.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, που υπολείπονται των 257.000 που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο. Πριν από τα στοιχεία της απασχόλησης, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν ISM έκθεση των υπηρεσιών στις ΗΠΑ που πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα.

Στη Wall Street τη διάρκεια της νύχτας, χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν από τα υψηλά ρεκόρ που σημείωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι Κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν με ένα ανοδικό ξεκίνημα μετά από τις απότομες απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τον Shanghai Composite πάνω ως +0,3%. Ο Δείκτης PMI των HSBC / Markit αυξήθηκε στο 52,0 τον περασμένο μήνα από 51,8 τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στον Κίνας αυξήθηκαν επειδή  αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες με τον ταχύτερο ρυθμός τους σε τρεις μήνες.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας μείωσε το επιτόκιο των συμφωνιών επαναγοράς INREPO κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,5 τοις εκατό, την Τετάρτη, δεύτερη περικοπή εντός του τρέχοντος έτους εκτός των επισήμων συναντήσεων επί της πολιτικής της και έρχεται λόγω της ελάφρυνσης του πληθωρισμού και μιας δέσμευσης της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία.

Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη ελαφρώς επάνω έναντι του δολαρίου στα 1,1176 δολάρια μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα 1230 δισεκατομμύρια δολάρια αγορές ομολόγων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας. Μερικοί πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος στην αγορά του forex είναι πιθανό να είναι περιορισμένος.

Η ΕΚΤ θα κυκλοφορήσει επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πιθανό να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, σε ένα πλαίσιο χαμηλών τιμών του πετρελαίου με ένα αδύναμο ευρώ.

Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,1 τοις εκατό έναντι του γεν σήμερα στα 119,61 γιεν, απομακρύνεται από το υψηλό τριών εβδομάδων των 120,27 που άγγιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης δολαρίου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα κατά την ημέρα στις 95,400 μονάδες, κάτω από υψηλό της Τρίτης στις 95,570, που ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003.

Αργότερα την Τετάρτη, η Τράπεζα του Καναδά θα ανακοινώσει την πιο πρόσφατη απόφαση επί της πολιτικής της. Αυτή εξέπληξε τις αγορές με τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75 τοις εκατό κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, αλλά αναμένεται να τα κρατήσει σταθερά αυτή τη φορά, με μια άλλη περικοπή πιο πιθανή το δεύτερο τρίμηνο.

Στην τιμή του Αργού στις ΗΠΑ προστίθενται περίπου 0,2% φθάνοντας στα 50,61 δολάρια, επεκτείνοντας μέρος των κερδών της περασμένης νύχτας, επειδή οι μάχες στη Λιβύη και τα σημάδια της ισχυρότερης παγκόσμιας ζήτησης αντιστάθμισαν τις  ανησυχίες για την υπερ-προσφορά. Το μπρεντ γλίστρησε περίπου 0,5% στα 60,71 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η θεαματική επίδοση του Γενικού Δείκτη το Φεβρουάριο (+22%) αναπτέρωσε κάπως την ψυχολογία όσων συμμετέχουν στα δρώμενα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Προσωρινά, ωστόσο, αφού η θεαματική επίδοση της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης (σε συνέχεια της συμφωνίας για 4μηνη παράταση) έδωσε τη σκυτάλη σε σειρά συνεδριάσεων με αρνητικό πρόσημο, επαναφέροντας κλίμα σκεπτικισμού και απαισιοδοξίας.

Η εξήγηση είναι γνωστή αφού η προσαρμογή στην "ξεροκέφαλη" οικονομική πραγματικότητα είναι δυσχερής ενόψει των οξυμμένων προβλημάτων ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες αποσύρσεις καταθέσεων που σημειώθηκαν.

Τα υφιστάμενα ταμιακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο. Ήδη από το Μάρτιο η εκπλήρωσή τους είναι δυσχερής καθώς μάλιστα η ΕΚΤ δύσκολα θα συμφωνήσει με αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε έντοκα. Η προσπάθεια άντλησης νέων εσόδων μέσω ρυθμίσεων δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα και έτσι επιστρατεύονται ακόμη και οι "λευκές τρύπες", δηλαδή η τοποθέτηση των καταθέσεων Κρατικών φορέων σε REPOs.

Τα δεδομένα αυτά επαναφέρουν το σκεπτικισμό στη Χρηματιστηριακή Αγορά και απομακρύνουν την επάνοδο των επενδυτών που επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής. Σε αυτό συμβάλει και η συνεχιζόμενη πολυγλωσσία διαφόρων Κυβερνητικών Στελεχών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά την απόφαση επανεξέτασης της άδειας για τη λειτουργία της μονάδος χρυσού στη Χαλκιδική. Αρνητικά επίσης επιδρά και ο επαμφοτερίζων λόγος για τις αποκρατικοποιήσεις που συντηρεί την ασάφεια γύρω από την κορυφαίας σημασίας μεταρρύθμιση που προσδοκούν οι Αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπίσει τις συνθήκες αποπληθωρισμού που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ευρωζώνη (-0,3% ο αποπληθωρισμός τον Φεβρουάριο). Θα δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις νέων δανειοδοτήσεων, διαδικασία ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, στην οποία η Ελληνική Οικονομία δεν θα συμμετέχει όσο δεν υλοποιεί μια νέα συμφωνία με τους Δανειστές της.

Οι χρόνιες Ελληνικές παθογένειες και τα υφιστάμενα ερωτήματα γύρω από τη συνοχή του Κυβερνητικού σχήματος, δεν εκτρέφουν αισιοδοξία ως προς το ενδεχόμενο επίσπευσης της συμφωνίας νωρίτερα από την εκπνοή του τετραμήνου, ακόμη και όταν τα προβλήματα ρευστότητας απειλούν με ασφυξία την Οικονομία.

Έτσι, το Χρηματιστήριο θα συνεχίζει να κινείται σε περιβάλλον αυξημένης αποστροφής προς επενδυτικούς κινδύνους, προσδοκώντας ότι θα διατηρηθεί η υπομονή των φορέων που έχουν Ελληνικές θέσεις, αποφεύγοντας δηλαδή νέα αποεπένδυση. Θα χρειασθεί επομένως η επαναδρομολόγηση της στροφής προς το ρεαλισμό για να επανέλθουν οι ευοίωνες προσδοκίες στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Μέχρι τότε θα βιώνουμε τεχνικού μόνο χαρακτήρα ανοδικές συνεδριάσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας επέλεξε με την εμπροσθοβαρή μείωση των επιτοκίων

Οι Ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν την κίνηση προς χαμηλότερα που καταγράφηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται υψηλότερα, σύμφωνα με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών προκαλούν την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ. Οι Κινεζικές μετοχές απέτυχαν να κρατήσουν τα κέρδη της έναρξης, παρά την αύξηση του PMI υπηρεσιών της HSBC / Markit στο 52,0 το Φεβρουάριο, από 51,8 τον Ιανουάριο.

Δύο άλλες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής σύντομα. Αναμένουμε ότι η ΒΚΒ στη Βραζιλία να αυξήσει το επιτόκιο Selic κατά 50 bp, αφού οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί μετά την υποτίμηση του νομίσματος. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε η NBP στην Πολωνία να μειώσει κατά 25bp σήμερα κίνηση που ακολουθείται από άλλη μια περικοπή κατά 25bp τον Απρίλιο.

Το σημαντικότερο γεγονός αυτής της εβδομάδας είναι η έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ την Παρασκευή (αναμένουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα των 250.000 και άνω και 5,6% για το ποσοστό της ανεργίας. Η σημερινή απελευθέρωση του ADP για το Φεβρουάριο την έκθεση για τις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα, ο δείκτης ISM θα μπορούσαν να προσφέρουν γνώσεις σχετικά με τα δεδομένα τις μισθοδοσίες.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τις έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες έκαναν γνωστές κυβερνητικές πηγές. 

Οι δύο αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Όπως σημείωσαν οι κύκλοι της κυβέρνησης, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη).

Στα 87,4 δισ. ευρώ έφθασε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΕLΑ) στο τέλος Ιανουαρίου από 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012. Όπως αναφέρεται στη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να δανειστούν τον Ιανουάριο μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον άντλησαν ρευστότητα 82,2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την υλοποίηση των όρων του προγράμματος θέτει ο υπουργός Οικονομικών. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. ως προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων προς την Ελλάδα. «Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των συνδικάτων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗΔΕΗ-2,92% Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και  με την οποία δίνονται εμμέσως μικρές αυξήσεις στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν υποδομές, δίκτυο τέταρτης γενιάς, network sharing, σχεδιάζει η Wind για το διάστημα 2015-2019, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής, παρουσιάζοντας την παροχή υπηρεσιών 4G.

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha Trust Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων & Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων ανέλαβε από τις 2/3/2015 ο Χριστόδουλος Αίσωπος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Φαίδων Ταμβακάκης παραμένει στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της εταιρείας.

Καθαρά κέρδη ύψους 16,1 εκατ. ευρώ και κέρδη ανά μετοχή, αυξημένα κατά 12,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εμφάνισε η Πλαίσιο Computers ΠΛΑΙΣ+6,88% το 2014. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 14,5% και ανήλθαν στα 22,3 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 7,5% του κύκλου εργασιών, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τις δυνατότητες του σχεδίου του με στόχο την τόνωση των επενδύσεων στην Ευρώπη εξήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΤΕπ στο Βερολίνο. Μιλώντας στο διήμερο συνέδριο που διεξάγεται από χθες στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ενώπιον ειδικών του χρηματοοικονομικού τομέα την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία έδρασε η Κομισιόν, κατορθώνοντας μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη σύστασή της να παρουσιάσει το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά περίπου 5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, πέραν των 10 δισ. ευρώ τα οποία είχε ήδη ανακοινώσει. Εν μέσω πιέσεων από τους εταίρους στην Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλους φορείς να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε τοπικές κοινότητες περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μέσω ενός νέου ταμείου «ειδικών πόρων» και άλλο 1,5 δισ. ευρώ το 2017.

Συνέρχεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Λευκωσία υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η συνεδρίαση στη Λευκωσία πραγματοποιείται μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διοργανώνονται ετησίως δύο συνεδριάσεις του συμβουλίου εκτός Φρανκφούρτης.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αποφάσισε να μην διεξάγει φέτος stress test στις τράπεζες και να αρχίσει την προετοιμασία για την επόμενη άσκηση αντοχής που θα γίνει το 2016, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Φέτος, η EBA θα διεξάγει μία άσκηση διαφάνειας, αντίστοιχη με αυτήν του 2013, η οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία των ισολογισμών και χαρτοφυλακίων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, όπως κατέδειξαν τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών προς την οικονομία, αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα