Πώς φορολογείται η υπεραξία από μεταβίβαση τίτλων και ολόκληρης της επιχείρησης

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 12:35
UPD:12:35

Το εισόδημα από τη μεταβίβαση τίτλων της παρ. 1 του άρθρου 42 φορολογείται, προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα, με συντελεστή 15% σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4172/2013, χωρίς να απαιτείται κατά τον χρόνο της μεταβίβασης η υποβολή δήλωσης.

Από την έντυπη έκδοση

Το εισόδημα φυσικών προσώπων από την υπεραξία, λόγω της μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης, εταιρικών μεριδίων ή ποσοστών συμμετοχής, μετοχών εισηγμένων ή μη ομολόγων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, φορολογείται, προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα, με συντελεστή 15% σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 42 και 43, του ν. 4172/2013, όπως τροποποιημένες με τον Ν. 4316/2014 ισχύουν.

Οσον αφορά τον προσδιορισμό του εισοδήματος από μεταβίβαση των άνω τίτλων που αποκτούν τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες καθώς και τα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην ημεδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα (υπεραξία) που προκύπτει με βάση τα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης και τα αντίστοιχα παραστατικά, καθόσον σε κάθε περίπτωση τα έσοδα που αποκτούν τα εν λόγω νομικά πρόσωπα θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται με βάση τις διατάξεις των άρθρων 58 ή 29 του ν. 4172/2013 κατά περίπτωση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤ. ΑΛΗΦΑΝΤΗΣ

* Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. ορκωτός ελεγκτής λογιστής και σύμβουλος στην εταιρεία δικηγόρων PotamitisVekris.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα