Carrefour : 19% αύξηση των καθαρών κερδών

Στα 10.385 τα καταστήματά της σε ολόκληρο τον κόσμο
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 11:04

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 19% σημείωσαν πέρυσι τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ευρώπης, Carrefour SA, καθώς οι εκπτώσεις και τα νέα καταστήματα προσήλκυσαν τους καταναλωτές στην Ισπανία και την Ιταλία σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους διανομής.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 1,63 δισ. ευρώ (δύο δισ. δολ.) από 1,37 δισ. ευρώ το 2002, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 1,62 δισ. δολ. και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 1,59 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Carrefour, Daniel Bernard μείωσε τις τιμέςτων καταναλωτικών αγαθών από αυτές των κομπιούτερ έως εκείνες του ελαιολάδου και άνοιξε νέα καταστήματα για να κερδίσει καταναλωτές από τους ανταγωνιστές της εταιρείας, όπως την Auchman SA. Τη στιγμή που όλα αυτά τόνωσαν την ανάπτυξη στην Ισπανία και την Ιταλία οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα της εταιρείας ήταν στάσιμες στη Γαλλία πέρυσι.

«Η Carrefour πρέπει να δείξει ότι διαθέτει τα εργαλεία εκείνα με τα οποία μπορεί να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη Γαλλία το πρώτο εξάμηνο του 2004», ανέφερε ο Guy Francheteau, αναλυτής της Fideuram Wargny, σύμφωνα με εισήγηση προς τους επενδυτές πελάτες της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει στόχο την αύξηση των πωλήσεών της διεθνώς σε ποσοστό 6% το 2004, εξαιρουμένων των επιδράσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να βελτιώσει τα κέρδη της ανά μετοχή σε ποσοστό της τάξης του 10% ή και περισσότερο.

Οι μετοχές της Carrefour κέρδισαν ποσοστό 23% πέρυσι. Η χρηματιστηριακή αξία της ανέρχεται σε περίπου 31 δισ. ευρώ.

Κατά τον Σεπτέμβριο, μήνας κατά τον οποίο ισχυροποιήθηκε η μετοχή της Carrefour ο Bernard προέβλεψε ότι οι πωλήσεις για το σύνολο του έτους θα σημείωναν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 6%. Ωστόσο, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τις πωλήσεις στα υπερκαταστήματά της τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στη Γαλλία η μετοχή της υποχώρησε.

Πορεία των πωλήσεων

Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 4,2% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας στα 21,8 δισ. δολ., ωθώντας τις ετήσιες πωλήσεις κατά 6% υψηλότερα από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί. Στην Ισπανία οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξης του 8,5%.

Ωστόσο οι πωλήσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αποτέλεσμα των εκπτώσεων και των προσφορών που έκανε η αλυσίδα καταστημάτων Ed. Τα εισοδήματα στα υπερκαταστήματα της Carrefour στη Γαλλία, υποχώρησαν κατά 1,8%.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις εκτός Γαλλίας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 7,8%, φθάνοντας στα 8,06 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2003. Τα έσοδα τονώθηκαν κατά 9,9% και κατά 7,4% στη Λατινική Αμερική και την Ασία αντιστοίχως.

Διεθνώς η Carrefour άνοιξε πέρυσι 920 καταστήματα, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα συνολικά 10.385 καταστήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα