«Friendly exit» προτείνει για την Ελλάδα ο Ζισκάρ ντ' Εστέν

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 10:07
UPD:10:09
EPA/IAN LANGSDON

«Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική», δήλωσε ο ντ' Εστέν (φωτ. αρχείου) στην εφημερίδα Les Echos.

Υπέρ ενός friendly exit της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, υποστηρίζοντας όιτι η χώρα «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά μόνο επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί».

«Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική», δήλωσε ο ντ' Εστέν στην εφημερίδα Les Echos. Όπως είπε, αντί οι Ευρωπαίοι να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος. 

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας (1974-1981), «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της σήμερα παρά μόνο αν αποκτήσει ένα νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί». «Πρέπει λοιπόν», πρόσθεσε, «αντιμετωπισθεί με ηρεμία, ψύχραιμα, αυτό το σενάριο, προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. Είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης».

Πάντως, διαβεβαίωσε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως «εγκαταλείποντας το ευρώ, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βρεθεί μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία κλπ, που δεν το υιοθέτησαν».

DW

«Ακόμη καλύτερα, αυτή η έξοδος θα τής επέτρεπε να προετοιμάσει ενδεχόμενη επιστροφή της, αργότερα. Η διαδικασία αυτή μίας συντεταγμένης εξόδου πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μη συγκρουσιακό τρόπο, προς το αμοιβαίο συμφέρον κάθε πλευράς. Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα», συνέχισε.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη βάσει ενός προγράμματος «που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ένα ισχυρό νόμισμα». 

Χαρακτήρισε «προφανές σφάλμα» την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001 και κατέληξε: «Ήμουν εναντίον τότε και το λέω. Οι Γερμανοί ήταν επίσης εναντίον. Το αποδέχθηκαν διότι άλλοι, κυρίως η Γαλλία, επέμειναν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα